
کیف پول ارز دیجیتال یکی از ابزارهای نگهداری دارایی های دیجیتال است. ارزهای دیجیتال نیز مانند پول فیزیکی نیاز به ابزاری برای نگهداری دارند. به همین دلیل کیف پول ارز دیجیتال به یکی از اصلیترین ابزار معاملهگران و سرمایهگذاران در زمینه ارزهای دیجیتال تبدیل شده است. با توجه به نقشی که کیف پولهای ارز دیجیتال در امنیت سرمایه تریدرها دارند، نیاز است به طور کامل با این ابزار آشنا شویم. در ادامه با ما همراه باشید تا سؤال “کیف پول ارز دیجیتال چیست؟” را بهدقت بررسی کنیم.
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
همان طور که از نامش پیداست کیف پول ارز دیجیتال اپلیکیشن یا سختافزاری برای نگهداری و ذخیرهسازی ارزهای دیجیتال به شمار میرود. بسیاری بهاشتباه تصور میکنند ولت دیجیتال، ابزاری برای ذخیرهسازی مستقیم ارز دیجیتال است. درحالیکه ولت تنها وسیلهای برای ذخیره کلیدهای خصوصی به منظور دسترسی به ارز دیجیتال است. به علاوه، با داشتن یکی از ولتهای ارز دیجیتال انجام تراکنشها به سادهترین شکل ممکن انجام میپذیرند.

از آن جایی که اولین ارز دیجیتال معرفی شده در سال 2009 بیت کوین بود، اولین کیف پول نیز متعلق به همان کریپتو است. این ولت توسط ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) همان توسعه دهنده بیت کوین طراحی شد. پس از آن کم کم دیگر افراد نیز به طراحی این ولتها روی آوردند. در نتیجه امروز شاهد تعداد زیادی از ولتهای ارز دیجیتال هستیم.
انواع کیف پول ارز دیجیتال
کیف پولهای ارز دیجیتال برای برطرف کردن نیاز کاربران دارای انواع متنوعی هستند. شناخت ویژگیهای هر یک از این کیف پولها در نهایت میتواند بر روند تصمیمگیری بسیار مؤثر باشد. در حالت کلی میتوان کیف پولها را در دو دسته سرد (Cold) و گرم (Hot) تقسیمبندی کرد. در ادامه به معرفی رایجترین انواع کیف پولهای ارز دیجیتال سرد و گرم خواهیم پرداخت.

کیف پول های سرد
تقسیمبندی کیف پولهای ارز دیجیتال بر اساس اتصال و یا عدم اتصال به اینترنت انجام میگیرد. در نوع سرد، این ولتها در حالت عادی اتصالی به شبکه جهانی اینترنت ندارند. البته زمانی که قصد دارید ارزهای دیجیتال را به این ولت ها منتقل کنید، بایستی به وب جهانی متصل شوید، اما پس از انتقال دارایی، دیگر نیازی به اتصال به اینترنت نخواهد بود. به این دلیل که در این روش ارزهای شما به صورت آفلاین ذخیره میشود، احتمال حملات سایبری و هک حساب از بین خواهد رفت. به همین سبب بسیاری از سرمایه گذاران با حجم سرمایه بالا برای نگهداری از دارایی خود، ولتهای سرد تهیه میکنند. در ادامه به معرفی دو نوع ولت سرد خواهیم پرداخت.
کیف پول های سختافزاری
کیف پولهای سختافزاری دستگاههایی مشابه به فلش یواسبی هستند که کلیدهای خصوصی کاربران را به طور آفلاین ذخیره میکنند. افرادی که استراتژی هولد کردن (Holding) را برای خود انتخاب کردهاند عموماً از کیف پولهای سختافزاری بهره میبرند. برخی از مهمترین ویژگیهای این ولت ها عبارتاند از:
- امنیت بالاتر نسبت به کیف پولهای گرم؛
- مناسب برای نگهداری بلندمدت ارزهای دیجیتال؛
- متفاوت بودن روند تراکنشها نسبت به ولتهای گرم؛
- امکان گم شدن کیف پول وجود دارد
کیف پول های کاغذی
استفاده از کیف پولهای کاغذی به آغاز فعالیت ارزهای دیجیتال (ظهور بیت کوین) برمیگردد. این نوع از کیف پولها در اصل یک برگه پرینت گرفته شده فیزیکی هستند که کلیدهای خصوصی و عمومی هر فرد جهت انجام تراکنشهای مختلف بر پایه رمز ارزها درون آنها قرار دارد. کلیدهای خصوصی و عمومی شامل دو رشته کد که از ترکیب تعدادی حرف الفبا و اعداد یا کاراکترهاهستند، و همچنین شامل دو QR کد که به صورت تصادفی یک کلید جدید را ایجاد میکنند، تشکیل شدهاند. این روش ذخیرهسازی نسبت به دیگر روش های نگهداری دارایی های رمزارزی، امنیت بالاتری دارد. امروزه اکثر کاربران از انواع سختافزاری و نرم افزاری ولتها استفاده میکنند و کمتر سمت نوع کاغذی آن میروند.
کیف پول های گرم
کیف پولهای گرم برخلاف کیف پولهای سرد برای انجام تراکنشها و نگهداری از ارزهای دیجیتال، به اینترنت نیاز دارند. دسترسی به داراییهای دیجیتال از طریق کیف پول گرم سادهتر و سریعتر انجام میگیرد. همچنین امکانات ارائه شده در این نوع از کیف پولها بسیار بالاتر از نوع سرد است. میتوان گفت برای انجام فعالیت روزانه، استفاده از کیف پولهای گرم بهترین انتخاب است. کیف پولهای گرم به کیف پول نرمافزاری هم شهرت دارند که شامل سه دسته زیر میشوند:
- کیف پول دسکتاپی؛
- کیف پول وب؛
- کیف پول موبایل.
کیف پول های حضانتی و غیر حضانتی
نوع دیگری از دستهبندی کیف پولها وجود دارند که به حضانتی و غیر حضانتی معروف است. این دستهبندی شاید برای کاربران بازار کمی ناآشنا باشد؛ اما تأثیر بسیار زیادی بر امنیت کیف پولها دارد. در ادامه هر کدام از دستهبندیها را به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد.
کیف پول های حضانتی
کیف پولهای حضانتی نوعی از کیف پولهای مبتنی بر اینترنت هستند که مسئولیت امنیتشان بر عهده مؤسسه ارائه دهنده آنها است. در کیف پولهای حضانتی کلید خصوصی در اختیار شما قرار نمیگیرد و مراقبت از آنها به عهده شخص ثالث است. کیف پول صرافیها از این نوع است که کار با کیف پول را برای معاملهگران آسان میکند. در هنگام استفاده از کیف پولهای حضانتی دیگر نگران فراموشی کلید خصوصی خود نخواهید بود و از طرف دیگر با هک شدن صرافی به احتمال زیاد سرمایه خود را از دست خواهید داد.
کیف پول های غیر حضانتی
در کیف پولهای غیر حضانتی مسئول نگهداری کلید خصوصی کیف پول خود شما هستید. کلید خصوصی تنها راه ورود به کیف پول ارز دیجیتال است. در کیف پولهای غیر حضانتی معمولاً ۱۲ تا ۲۴ کلمه انگلیسی به شما داده میشود که باید در جای امنی ذخیره کنید. کیف پولهایی مانند تراست ولت این کلمات را به صورت امن در حساب گوگل شما ذخیره میکنند تا نگرانی بابت فراموش یا گم کردنشان نداشته باشید. این کلمات همان کلید خصوصی کیف پول شما هستند.
ساخت کیف پول ارز دیجیتال
همان طور که توضیح دادیم؛ کیف پولهای ارز دیجیتال به سه دسته مختلف تقسیم میشوند که برای تهیه هر کدام از آنها باید مراحل خاصی را طی کنید. در این قسمت قرار است آموزش ایجاد و راه اندازی انواع کیف پولها را به شما بدهیم.
کیف پول سختافزاری
- ابتدا یک فروشگاه معتبر را در سطح اینترنت یا در شهر محل سکونتتان پیدا کنید و کیف پول سخت افزاری مدنظر خود را خریداری کنید.
- در مرحله بعد باید نرم افزار کیف پول را روی تلفن همراه خود نصب کنید. معمولاً کیف پولهای سختافزاری دارای راهنمای داخلی برای نصب نرمافزار روی تلفن همراه یا رایانه شخصی شما هستند.
- کیف پول سختافزاری توسط بلوتوث یا اتصال USB به سیستم شما متصل میشود.
- پس از اتصال، کیف پول از شما میخواهد تا کد پین ۴ رقمی را برای امنیت کیف پول انتخاب کنید. سپس مجددا باید کد پین را وارد کنید تا رمز عبور کیف پول تأیید شود.
- پس از طی کردن این مرحله، عبارات بازیابی به شما نمایش داده میشود. عبارات بازیابی را در مکانی امن یادداشت کنید و دور از دسترس شخص ثالث نگه دارید. پس از یادداشت، سؤالی درباره کلمات بازیابی از شما پرسیده میشود تا از دریافت کلمات بازیابی اطمینان حاصل شود.
- در نهایت کیف پول سختافزاری شما راه اندازی شده است و میتوانید در نرمافزار خود موجودی کیف پول را مشاهده کنید و ارزهای دیجیتال خود را با استفاده از کلید عمومی به کیف پول منتقل کنید.

کیف پول نرم افزاری
- ابتدا یکی از کیف پولهای نرمافزاری را انتخاب کنید که از امنیت و اعتبار آن مطمئن هستید و اپلیکیشن آن را روی دستگاه خود نصب کنید.
- معمولاً در مراحل اولیه ثبتنام از شما آدرس ایمیل دریافت میکنند تا با استفاده از آن بتوانید ۱۲ کلمه بازیابی را ذخیره کنید.
- در مرحله بعد کیف پول پس از قبول شرایط و امضای قراردادها ساخته میشود و میتوانید داراییهای خود را به آن منتقل کنید.

کیف پول کاغذی
- وارد سایت کیف پول کاغذی ارز دیجیتال شوید. وبسایتهای زیادی هستند که برای ارزهای دیجیتال مختلف کیف پول تولید میکنند. برای مثال وب سایت BitAddress یک سایت برای ساخت کیف پول کاغذی بیت کوین است.
- پس از این که وارد سایت شدید، گزینه ساخت کیف پول را انتخاب کنید.
- سپس صفحه را ذخیره و اینترنت را خاموش کنید.
- وارد صفحه ذخیره شده شوید و موس خود را روی صفحه تکان دهید تا دنبالهای از اعداد برای شما نمایش داده شود.
- گزینه Paper wallet را انتخاب کنید تا فایل کیف پول کاغذی شما آماده شود.
- حالا میتوانید کیف پول خود را چاپ کنید که روی آن کلید عمومی و خصوصی شما یادداشت شده است.

معرفی بهترین کیف پول های ارز دیجیتال
بهترین کیف پولهای ارز دیجیتال را از بین کیف پولهای سختافزاری و نرمافزاری پرطرفدار انتخاب کردیم تا به شما معرفی کنیم. کیف پولهای سختافزاری معرفی شده در ادامه بیشترین تعداد فروش در سراسر دنیا را دارند و کیف پولهای نرمافزاری هم در فروشگاههای نرمافزاری تعداد دانلود بالایی دارند. در ادامه با این کیف پولها آشنا خواهیم شد.
- کیف پول سختافزاری ترزور (Trezor): ترزور یکی از قابلاعتمادترین کیف پولهای سختافزاری در سراسر جهان است. این کیف پول امنیت نسبتا خوبی برای مدیریت ارزهای دیجیتال ارائه میدهد.
- کیف پول سختافزاری لجر (Ledger): کیف پولهای لجر شبیه فلشهای USB است که در فرانسه تولید میشود. این کیف پول در کنار ترزور سهم اصلی فروش در بازار کیف پولهای سختافزاری را دارد.
- کیف پول نرم افزاری تراست ولت (Trust wallet): تراست ولت کیف پول نرمافزاری است که تمامی کاربران اندروید و آیاواس با آن آشنا هستند. این کیف پول قابلیت ذخیرهسازی ارزهای دیجیتال و NFT را به کاربران میدهد.
- کیف پول نرم افزاری متامسک (Metamask): کیف پول متامسک با آیکون روباه خود مشهور شده است. بیشتر کاربران ارز دیجیتال بهواسطه اتصال متامسک به پروژههای وب ۳ و Dapps، با این کیف پول آشنا هستند.
مزایا و معایب کیف پول ارز دیجیتال
همانند هر ابزار دیگری استفاده از کیف پول ارز دیجیتال میتواند نکات مثبت و منفی برای کاربران به همراه داشته باشد. در ادامه به طور مختصر به مهمترین مزایا و معایب این ولتها اشاره خواهیم کرد.
مزایا
- ولتهای ارز دیجیتال بهخصوص نوع غیرحضانتی به شما اجازه کنترل کامل ارزهای دیجیتال را میدهند.
- با استفاده از کلیدهای خصوصی و رمزنگاری قوی، ولتهای ارز دیجیتال گزینه مناسبی برای تأمین امنیت دارایی کریپتویی هستند.
- ولتهای ارز دیجیتال به طور معمول تاریخچه تراکنشها را به طور شفاف ثبت میکنند.
- بسیاری از این ولتها با ارائه (Seed Phrase) امکان بازیابی رمز عبور را به کاربران ارائه میدهند.
معایب
- در صورت از دست رفتن عبارت بازیابی و یا رمز عبور کیف پولهای غیرحضانتی، سرمایهتان از دست میرود.
- مراحل استفاده از کیف پولهای ارز دیجیتال در ابتدا میتواند برای مبتدیان باعث سردرگمی شود.
- وجود گزینههای مختلف در انتخاب ولت، میتواند فرایند تصمیمگیری را با چالشهای بسیاری همراه کند.
- ولتهای فعال در حوزه کریپتو، محدودیتهایی در رابطه با تعداد ارز دیجیتال پشتیبانی شده دارند.
- تهیه ولتهای سختافزاری میتواند هزینه اضافی برای کاربران این حوزه بتراشد.
اهمیت استفاده از کیف پول ارز دیجیتال
سعی کردیم در یک مقاله کوتاه به سؤال کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ پاسخ دهیم و شما را با انواع کیف پولها آشنا کنیم. هر کدام از کیف پولها دارای ویژگیهای خاصی هستند که کاربران با توجه به نیازهای خود به سمت آن میروند. کیف پولهای سختافزاری مناسب برای افرادی مناسب هستند که سرمایههای زیادی را در بازار ارز دیجیتال دارند و میخواهند برای مدت طولانی ارزها را نگهداری کنند. کیف پولهای نرمافزاری هم برای افرادی مناسب هستند که قصد اتصال به dappsها و خرید و فروش در صرافیهای غیرمتمرکز را دارند.
هر آنچه باید درباره کیف پول ارز دیجیتال بدانید
بهترین کیف پول ارز دیجیتال کدام است؟
انواع کیف پولهای ارز دیجیتال با توجه به نیازهای مختلف کاربران ساخته شدهاند و هر کاربر با توجه به نیاز خود یکی از کیف پولها را انتخاب میکند؛ اما کیف پولهایی مانند:
- لجر؛
- تراست ولت؛
- متامسک؛
جزو بهترین کیف پولهای سرد و گرم بازار هستند که اکثر کاربران علاقه دارند تا از آنها استفاده کنند.
مبتدیان باید از کدام نوع کیف پول استفاده کنند؟
کاربران تازهوارد به بازار ارز دیجیتال بهتر است از کیف پولهای نرم افزاری استفاده کنند.
چرا باید از کیف پول ارز دیجیتال استفاده کنیم؟
زیرا بیشتر صرافیهای متمرکز مکان امنی برای ذخیرهسازی داراییهای دیجیتال نیستند و امکان خرید و فروش در صرافیهای غیرمتمرکز هم تنها با کیف پولها وجود دارد.