اگر بیتکوین یا سایر ارزهای دیجیتال را دارید، باید بدانید که کلاهبرداران در کمین شما هستند.
انواع کلاهبرداری های ارز دیجیتال مختلفند، چون کلاهبرداران همیشه در حال کشف راههای جدید برای سرقت ارزهای دیجیتال شما هستند.
بیشتر کلاهبرداریهای ارز دیجیتال به دو دسته تقسیم میشوند:
- کلاهبردار شما را فریب میدهد تا مستقیما برای او ارز دیجیتال ارسال کنید.
- کلاهبردار بدون اجازه شما به کیف پول ارزدیجیتالتان دسترسی پیدا میکند و داراییهای شما را میدزدد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص پروژههای مشکوک به کلاهبرداری میتوانید بخش کلاهبرداری ارز دیجیتال را مشاهده کنید.
انواع رایج کلاهبرداریهای ارز دیجیتال:
در ادامه، انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال را که از بقیه بیشتر رایج هستند، به شما معرفی میکنیم.
سایتها و اپلیکیشنهای جعلی
یکی از روشهای کلاهبرداری این است که کلاهبردارانْ پلفترمهای معاملاتی جعلی ارز دیجیتال (یا صرافیهای جعلی ارز دیجیتال) میسازند.
آنها ممکن است از نسخه اصلی پلتفرمهای معاملاتی، یک نسخه فیک و جعلی بسازند. این سایتهای جعلی شباهت زیادی به سایتهای واقعی دارند و تشخیص تفاوت آنها برای معاملهگران جدید و کم تجربه ارزهای دیجیتال سخت است.
حتی آدرس این سایتهای جعلی هم مشابه آدرس اصلی است و تفاوت جزئیای در املا دارند که در نگاه اول تفاوت اصلا به چشم نمیآید.
اگر مبلغ مشخصی واریز کنید، این سایتها شما را با تبلیغاتی مثل «بیتکوین رایگان» یا «بونوس سپرده» جذب میکنند.
بعد از ثبتنام و واریز اولیه، نمیتوانید برداشت کنید، یا بدتر از آن، سایت بسته میشود. آنها وقتی پول شما را گرفتند، برای همیشه ناپدید میشوند.
نه تنها سایتها، بلکه اپلیکیشنهای تلفن همراه هم میتوانند جعلی و فیک باشند. کلاهبرداران برنامههای کیف پول ارز دیجیتال را ساختهاند که کپی و شبیه برنامههای اصلی مثل Trust Wallet و کیف پول متامسک هستند. هدفشان این است که شما را وادار کنند عبارت بازیابی را وارد کنید.
کلاهبرداران با استفاده از حملات فیشینگ (در ادامه توضیح میدهیم) به شما پیامک یا ایمیل ارسال میکنند و به شما میگویند که نسخه فعلی برنامه کیف پول ارزدیجیتالتان قدیمی است و باید به روز شود. بعد لینکی برای شما ارسال میکنند و میگویند آخرین نسخه برنامه را از این لینک دریافت کنید.
کلاهبرداریهای فیشینگ
فیشینگ نوعی حمله مهندسی اجتماعی است که از ایمیل، تلفن یا پیامک استفاده میکند تا افراد یا شرکتها را ترغیب کند که اطلاعات حساسشان مانند رمز عبور، اطلاعات کارت اعتباری و دیگر اطلاعات محرمانهشان را ارسال کنند.
در زمینه ارز دیجیتال، کلاهبرداریهای فیشینگ سعی میکنند به حساب صرافی ارز دیجیتال یا کیف پول ارز دیجیتالتان دسترسی پیدا کنند.
«مهندسی اجتماعی» روشی است که برای استخراج اطلاعات حساس، ذهن انسان را دستکاری میکند. با مهندسی اجتماعی، مجرمان سایبری با کاربران ارتباط برقرار میکنند و وانمود میکنند که نماینده یک فرد قابل اعتماد یا سازمان قانونی هستند و از شما اطلاعات مهم مانند شماره حساب یا رمز عبور میخواهند.
فیشینگ اَشکال مختلفی دارد، اما به طور کلی یک حمله فیشینگ با تماس کلاهبردار شروع میشود که این تماس میتواند از طریق ایمیل، پیامک، تلفن، پست رسانههای اجتماعی یا پیام مستقیم باشد.
کلاهبردار وانمود میکند (یا جعل میکند) کسی است که احتمالا میشناسید و به او اعتماد خواهید کرد. ممکن است وانمود کند یک شخص مثل دوست یا عضو خانوادهتان است یا وانمود کند نماینده یک شرکت بزرگ است.
از شما خواسته میشود روی یک لینک کلیک کنید یا یک فایل پیوستی را دانلود کنید. اگر اینقدر زودباور باشید که روی لینک کلیک کنید، به یک سایت هدایت میشوید که شبیه به سایت صرافی ارز دیجیتال یا برنامه کیف پولی است که استفاده میکنید، اما در واقع یک تله است.
اگر اطلاعات ورود را وارد کنید، در اصل این اطلاعات را به کلاهبردار دادهاید و حالا کلاهبردار میتواند به حساب واقعیتان دسترسی داشته باشد و از شما ارز دیجیتال سرقت کند. اگر بلافاصله بعد از وارد کردن اطلاعات ورود، همه داراییتان به کیف پول (یا کیف پولهای) کلاهبردار منتقل شد، تعجب نکنید.
مراقب تماس (مخصوصا ایمیل) افراد غریبه باشید. حتی اگر ایمیلی از یک آشنا گرفتید که مشکوک به نظر میرسید، به جای پاسخ دادن به ایمیل، با روش دیگری (مثلا پیام متنی) با آن شخص تماس بگیرید و مطمئن شوید که ایمیل را خودش فرستاده یا نه.
کلاهبرداری با پیام مستقیم یا DM
مراقب پیام مستقیم کلاهبرداران باشید که از طریق تلگرام، دیسکورد، اینستاگرام و سایر اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی برای شما ارسال میکنند.
این پیامها شامل پیشنهاد «دسترسی زودهنگام» و «آلفا» است و لینکهایی را برای شما ارسال میکنند تا اطلاعات ورودی حسابتان را وارد کنید. بنابراین روی هیچ لینکی کلیک نکنید، این حسابهای جعلی و فیک سعی در سرقت ارزهای دیجیتال شما دارند.
اگر یک غریبه در مورد یک ارز دیجیتال یا پروژه ارز دیجیتال جدید به شما پیام داد، مبنا را بر این بگذارید که این یک کلاهبرداری است.
کلاهبرداریهای سرمایهگذاری و پانزی
کلاهبرداریهای سرمایهگذاری شکلهای مختلفی دارند اما همه آنها سعی میکنند از شما بخواهند پولتان را در ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنید و سود زیادی به دست آورید، که حتی گاهی میگویند ما سود را تضمین میکنیم و این سرمایهگذاری هیچ ریسکی ندارد.
ممکن است پیامهای ناخواستهای از «مدیران سرمایهگذاری» یا «مشاوران سرمایهگذاری» یا «تریدرها» دریافت کنید.
آنها ادعا میکنند که اگر ارزهای دیجیتالتان را به آنها بدهید، به شما کمک میکنند سود زیادی کسب کنید. اما در واقع، قصد آنها این است که ارزهای دیجیتالتان را بدزدند. بعد از اینکه ارز دیجیتالتان را به آنها دادید، ارتباطشان را با شما قطع میکنند و سایت یا حساب رسانه اجتماعیشان که تنها راه ارتباطی شما با آنها بود، بسته میشود.
سایر کلاهبرداریها مانند ترفند پانزی عمل میکنند، که در آن به شما «فرصتی تکرار نشدنی» داده میشود و از شما میخواهند ارز دیجیتال پرداخت کنید. بعد از شما میخواهند که افراد دیگر را جذب کنید و برای هر فردی که جذب میکنید، پاداش میگیرید و به شما ارز دیجیتال داده میشود.
اما واقعیت به این شکل است که از سرمایهگذاران جدید پول گرفته میشود و به سرمایهگذاران قبلی داده میشود.
ترفند پانزی (برگرفته از نام چارلز پانزی) یک روش کلاهبرداری است که به سرمایهگذاران این تصور را تلقین میکند که سرمایهگذاریشان سودآور است. در این سیستم کلاهبردار به سرمایهگذاران اولیه پولی پرداخت میکند و این طور وانمود میکند که این پول سود حاصل از سرمایهگذاریشان است، اما در واقع پول سرمایهگذاران جدید است. از آنجا که قرار است به سرمایهگذاران سود داده شود، کلاهبردار باید دائما سرمایهگذاران جدیدی را جذب کند تا بتواند به سرمایهگذاران قدیمیتر پول پرداخت کند.
کلاهبرداریهای عاشقانه
در سال ۲۰۲۱ قربانیان کلاهبرداریهای عاشقانه یک میلیارد دلار ضرر را گزارش دادهاند. در رسانههای اجتماعی این دومین کلاهبرداری سودآور است (کلاهبرداریهای سرمایهگذاری مقام اول را دارد).
کلاهبرداری عاشقانه زمانی رخ میدهد که کلاهبردار با ایجاد این توهم که یک رابطه عاشقانه یا نزدیک با شما دارد، از شما سرقت میکند. این کلاهبرداران معمولا در رسانههای اجتماعی یا برنامههای دوستیابی مثل Tinder Bumble و Grindr با قربانیانشان تماس میگیرند.
این کلاهبرداری اغلب با درخواست دوستی از جانب یک غریبه به ظاهر بیشیلهپیله شروع میشود. این غریبه یک هویت آنلاین جعلی دارد و با صحبتهای شیرین با احساسات قربانی بازی میکند و محبتش را جلب میکند.
این غریبه ممکن است واقعی و مهربان به نظر برسد، اما هدفش این است که هرچه زودتر رابطه برقرار کند و اعتماد قربانی را جلب کند. بعد از این که رابطه شکل گرفت، صحبتها به سمت درخواست ارز دیجیتال یا فرصتهای سرمایهگذاری پرسود با ارز دیجیتال کشیده میشود.
کلاهبرداریهای هدیهای
در این مدل کلاهبرداری، کلاهبردار پیامی در رسانههای اجتماعی مثل توییتر ارسال میکند و از افراد میخواهد برایش ارز دیجیتال بفرستند و قول میدهد پولشان را دو برابر (یا بیشتر) کند.
این پستها و وعدهها واقعی به نظر میرسند، ممکن است برای اینکه افراد را فریب دهند و اینکه مردم فکر کنند کارشان قانونی است، افراد مشهوری را منشن کنند و حسابهای جعلی هم پاسخ دهند و ادعا کنند پولشان را دو برابر کردهاند.
یک لینک یا کد QR به اشتراک گذاشته میشود و گفته میشود از طریق این لینک میتوانید مبلغی پرداخت کنید و هدیهتان را دریافت کنید.
وقتی وارد سایت میشوید، از شما خواسته میشود که آدرس کیف پولتان را با ارسال ارز دیجیتال تأیید کنید. در واقع، هیچ هدیهای وجود ندارد و شما فقط مقداری از ارز دیجیتالتان را دو دستی تقدیم به کلاهبردار میکنید.
کلاهبرداریهای باجخواهی (Blackmail Scams)
این نوع کلاهبرداری زمانی رخ میدهد که یک مجرمْ قربانی را تهدید میکند که اطلاعات شرمآور یا اطلاعاتی که به جایگاه قربانی در خانواده، اجتماع یا شغل حرفهایش آسیب میزند را افشا میکند، مگر اینکه قربانی مبلغی را پرداخت کند.
کلاهبرداران یک ایمیل برای شما ارسال میکنند و ادعا میکنند مدرکی دارند که نشان میدهد شما از سایتهای بزرگسالان یا دیگر سایتهای ممنوعه بازدید کردهاید. آنها شما را تهدید میکنند که اگر ارز دیجیتال برای آنها نفرستید یا عبارت بازیابیتان را در اختیار آنها قرار ندهید، مدارکشان را به صورت عمومی به اشتراک میگذارند.
یا ممکن است ایمیلی دریافت کنید که حاوی این هشدار باشد که کلاهبردار به عکسها و ویدئوهای شما دسترسی پیدا کرده است و شما را تهدید کند که آنها را به اشتراک میگذارد مگر اینکه ارز دیجیتال برایشان ارسال کنید.
گول این پیامها و ایمیلهای تهدیدآمیز را نخورید، مگر اینکه گوشی یا ایمیلتان واقعا هک شده باشد یا در یک مکان عمومی برهنه رقصیدهاید، در غیر این صورت این ایمیلهای و پیامها را جدی نگیرید، احتمال اینکه باجگیر از شما واقعا مدرکی داشته باشد، نزدیک به صفر است.
کلاهبرداران احتمالا همان ایمیل را برای تعداد زیادی از افراد ارسال میکنند و امیدوارند که تعدادی از این افراد بترسند و تسلیم خواستههای آنها شوند.
کلاهبرداریهای عرضه اولیه کوین یا ICO
عرضه اولیه ارز دیجیتال یا ICO (مخفف initial coin offering) معادل عرضه اولیه عمومی (IPO) برای یک سهام در صنعت ارز دیجیتال است.
تفاوت اصلیشان این است که IPO (مخفف initial public offering) در یک محیط رگولهشده رخ میدهد که شامل شرکتهای خصوصیای است که سابقه عملیاتی ثابتی دارند، در حالی که ICO در یک محیط رگوله نشده رخ میدهد که به این معنی است که شرکتهای زیادی وجود دارند که سابقه عملیاتی کمی دارند یا اصلا سابقه عملیاتی ندارند.
شرکتها از طریق ICO میتوانند برای تأمین مالی یک پروژه ارز دیجیتال جدید پول جمعآوری کنند. در اصل، این راهی است که یک استارتآپ ارز دیجیتال میتواند به واسطه آن از کاربران آیندهاش پول جمعآوری کند و سرمایهگذاران در ازای تأمین وجوه، کوینهای تازه ضربشده دریافت میکنند.
سال ۲۰۱۷ دوران اوج ICO بود و کمتر از یک سال بعد، بیشتر از ۱۰۰۰ ICO که در سال 2017 عرضه شد، دیگر وجود خارجی نداشتند و از بین رفتند. خیلی از ICOها کلاهبردارهای بزرگی هستند.
البته این تعجبآور نبود، چون بیشتر پروژههای ارز دیجیتال جدید صرفا کپیای از یک ارز دیجیتال موجود بودند و به معنای واقعی سرقت فکری از پروژههای دیگر بودند. بعضی از ICOها را تیمهایی هدایت میکردند که ناشناس بودند یا سابقهای در حوزه ارز دیجیتال نداشتند.
کلاهبرداران ICO نوع جدیدی از ارزهای دیجیتال را تبلیغ میکنند و ادعا میکنند این ارز دیجیتال بازار را متحول میکند، در راستای اهداف بازاریابیشان مطالبی قانعکننده را به اشتراک میگذارند، از مردم درخواست پول میکنند تا سرمایهگذاران اولیه این ارز دیجیتال باشند و زمانی که به اندازه کافی پول جمعآوری کردند، غیبشان میزند.
کلاهبرداریهای «پامپ و دامپ»
کلاهبرداری «پامپ و دامپ» تلاشی فردی یا گروهی برای افزایش قیمت یک ارز دیجیتال است که با افزایش قیمت داراییهای خود را میفروشند و در مدت زمانی کمی سود زیادی کسب میکنند.
کلاهبرداران این ترفند را با خریداری کوین یا توکن خاص شروع میکنند. وقتی به اندازه کافی خرید کردند، با صحبت حضوری، شبکههای اجتماعی، چتهای گروهی، ایمیل، فرومها و راههای دیگر در بازار آن کوین یا توکن خاص هیجان ایجاد میکنند و بقیه را وادار میکنند آن کوین یا توکن خاص را به طور دیوانهواری خرید کنند، با این کار قیمت بالا میرود و آنها سود میکنند.
آنها در پیامهای خود از ایموجیهایی مثل 🚀 و 🌙 (که نشان میدهد به زودی قیمت بالا میرود) یا 💎 و 🙌 (یعنی بخر و نفروش) استفاده میکنند. آنها اطلاعات فیک یا گمراهکننده منتشر میکنند تا مردم را در مورد آن کوین یا توکن خاص هیجانزده کنند.
به دلیل بالا رفتن خرید، قیمت به شدت بالا میرود و کلاهبرداران آن ارز دیجیتال را میفروشند (دامپینگ) و در آخر، وقتی که دیگر خریداری نباشد، قیمت کاهش پیدا میکند.
هنگامی که مردم متوجه میشوند تبلیغات جعلی بوده، شروع میکنند ارز دیجیتالشان را بفروشند تا ضررشان را کاهش دهند و همین باعث میشود قیمت با سرعت بیشتری کاهش پیدا کند. خیلی از افرادی که دیوانهوار خرید کردند، در نهایت متضرر میشوند.
کل فرآیند ترفند پامپ و دامپ ممکن است در عرض چند دقیقه اتفاق بیفتد.
کلاهبرداریهای راگ پول (Rug Pull)
راگ پول (Rug Pull) به معنای کشیدن فرش است و این کلاهبرداری به شکلی است که انگار فرش را از زیر پای قربانی میکشد.
راگ پول زمانی رخ میدهد که توسعهدهندگان یک پروژه ارز دیجیتال جدید، برای جذب مردم به خرید آن توکن تبلیغات زیادی میکنند، تقاضا برای خرید بالا میرود، قیمتش بالا میرود و در نهایت غیبشان میزند.
و خریداران میمانند و مقداری توکن بیارزش.
شبیه کلاهبرداران ICO، راگ پولها هم وجوه سرمایهگذاران را میگیرند و بعد از مدت کوتاهی پروژه را رها میکنند، اما راگ پولها مرموزتر از کلاهبرداران ICO هستند.
برای مثال در یک کلاهبرداری راگ پول که اخیرا اتفاق افتاد، توسعهدهندگان یک پروژه ارز دیجیتال کد نرمافزاریای به نام «مکانیسم ضد دامپینگ» نوشتند که مانع از فروش دیگران میشود.
توکنها (بدون هیچ گونه مقررات یا دقت لازمی) در یک صرافی غیرمتمرکز فهرست شدند، اینجا جایی بود که افراد میتوانستند توکن را در ازای ارز دیجیتال معتبر خریداری کنند (یا مبادله کنند).
هنگامی که استخر نقدینگی در صرافی غیرمتمرکز ایجاد شد، صاحبان پروژه ارز دیجیتال که بیشتر عرضه توکن را در اختیار داشتند، تبلیغات زیادی برای توکن کردند تا خریداران جدید را جذب کنند. وقتی قیمت شروع کرد به بالا رفتن، توجه رسانهها را به خود جلب کرد و همین باعث شد خریداران بیشتری جذب شوند.
افرادی زیادی ارز دیجیتال معتبرشان را با این توکن مشکوک مبادله کردهاند. بنابراین کلاهبرداران در حال فروش توکنهای بیارزش و جمعآوری ارزهای دیجیتال معتبر بودهاند.
در نهایت آنها با یه عالمه ارز دیجیتال معتبر غیبشان میزند و قربانیان میمانند و مقداری توکن بیارزش.
تازهکارها نباید توکنهای جدید را خریداری کنند و بهتر است ارزهای دیجیتالی را که صرافیهای متمرکز معتبر ارائه میدهند، معامله کنند، با این کار از قربانی راگ پول شدن جلوگیری میکنند.
پیشفرض معاملهگران این است که صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال قبل از اینکه یک ارز دیجیتال را اضافه کنند و به کاربرانشان اجازه معامله آن ارز دیجیتال را بدهند، آن را به دقت بررسی کردهاند. در صورتی که این طور نیست. پس همان طور که قبلا هم گفتیم به صرافی اعتماد نکنید و خودتان خوب تحقیق کنید.
کلاهبرداریهای جعل هویت
کلاهبرداری جعل هویت زمانی رخ میدهد که کلاهبرداران به عنوان یک مرجع قابل اعتماد ظاهر میشوند تا شما را متقاعد کنند که یک تراکنش ارز دیجیتال انجام دهید.
آنها از طریق تلفن یا ایمیل با شما تماس میگیرند و وانمود میکنند که سازمانهای دولتی مانند IRS (Internal Revenue Service یا خدمات درآمد داخلی) هستند یا از طرف اداره تأمین اجتماعی، شرکتهای کارت اعتباری، بانکها یا ارائهدهندگان خدمات مانند شرکتهای مخابراتی یا کابلی هستند.
احتمالا پیام آنها در مورد این باشد که باید جریمه پرداخت کنید یا صورت حسابتان سر رسیده است. درخواست آنها از شما این است که با ارز دیجیتال پرداختتان را انجام دهید.
کلاهبرداریهای پشتیبانی فنی
کلاهبرداری پشتیبانی فنی نوعی از کلاهبرداری جعل هویت است که در آن شخصی به عنوان نماینده پشتیبانی فنی سراغتان میآید و سعی میکند به ارزهای دیجیتال شما دسترسی پیدا کند.
کلاهبردار از طریق تلفن، ایمیل، پیامک یا تلگرام با شما تماس میگیرد و ادعا میکند که از یک شرکت قانونی است و به شما میگوید که در حسابتان مشکلی به وجود آمده و به شما پیشنهاد میدهد کمکتان کند تا مشکلتان را حل کند. سپس اطلاعات ورود و کد امنیتی 2FA (تأیید هویت دوعاملی) را از شما میخواهد.
ترفند دیگرشان این است که از شما میخواهند به آدرس کیف پول دیگری، ارز دیجیتال ارسال کنید یا باید از راه دور به کامپیوتر شما دسترسی کامل داشته باشند. در این سناریوها، کلاهبرداران قابل اعتماد به نظر میرسند و قربانیشان را قانع میکنند یا مسئله را طوری جلوه میدهند که انگار خیلی ضروری و فوری باید اقدامی صورت بگیرد.
این کلاهبرداران در متقاعد کردن شما برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات محرمانهتان ماهر و حرفهای هستند. حتی شماره تلفن یا ایمیلی که با شما تماس میگیرند ممکن است واقعی به نظر برسد. اما مهم است که بدانید یک شرکت قانونی هرگز از شما اطلاعات ورود یا کد 2FA نمیخواهد.
نمایندگیهای پشتیبانی مشتری صرافیهای معتبر هیچ وقت اطلاعات زیر را از شما نمیخواهند:
- نام کاربری حسابتان
- رمز عبور حسابتتان
- کد 2FA
- آدرس کیف پول یا عبارات بازیابی
- دسترسی از راه دور به کامپیوترتان
- درخواست حذف یا تغییر تنظیمات امنیتیتان در حساب یا دستگاه
تأییدیههای جعلی سلبریتیها
این مدل کلاهبرداری هم شبیه به کلاهبرداری جعل هویت است، اما به طور خاص شامل افراد مشهور و اینفلوئنسرهای آنلاین میشود.
کلاهبرداران به عنوان سلبریتی یا اینفلوئنسر به سراغ شما میآیند تا سرمایهگذاری روی یک ارز دیجیتال را تبلیغ کنند یا مستقیما از شما بخواهند ارز دیجیتال برای آنها ارسال کنید.
این پیامها از حسابهای رسانههای اجتماعی ارسال میشوند که واقعی به نظر برسند یا واقعی هستند و کلاهبردار حساب یک سلبریتی یا اینفلوئنسر را هک کرده است. از عکسها یا ویدئوهای شخص مشهور برای معتبر جلوه دادن پیام استفاده میشود.
اگر پستی از یک سلبریتی یا اینفلوئنسر در رسانههای اجتماعی دیدید که به شما میگوید برایش ارز دیجیتال بفرستید، این یک کلاهبرداری است. حتی ممکن است ببینید که کاربران دیگری برای این پست کامنت میگذارند و میگویند از همین راه کسب درآمد کردهاند. اما این کامنتها هم فیک هستند و رباتها این کامنتها را زدهاند.
کلاهبرداریهای لودر یا لودآپ (Load-Up Scams)
در این کلاهبرداری، یک غریبه از شما اطلاعات ورود به حساب صرافی ارز دیجیتالتان را میخواهد چون به یک «حساب با محدودیت بالا» نیاز دارد. او به شما میگوید درصدی از سودی را که از طریق حسابتان به دست میآورد را به شما میدهد.
وقتی به حساب شما دسترسی پیدا کردند، حسابتان را با ارز دیجیتال پر میکنند. این ارزهای دیجیتال از کجا میآید؟ آنها با استفاده از یک کارت اعتباری به حساب شما ارز دیجیتال میخرند. این کارت اعتباری از کجا آمده؟ اطلاعات این کارت اعتباری را هم سرقت کردهاند (یا از اطلاعات کارت اعتباری خودتان که با فریبکاری اطلاعات محرمانهاش را از شما گرفتهاند، خرید انجام میدهند).
در اصل، با هزینه کردن از کارت اعتباری یک کاربر دیگر، از حساب شما برای خرید ارز دیجیتال استفاده میکنند، بعد کلاهبردار همه ارزهای دیجیتال را (هم آنها که خریداری کرده و هم ارزهای دیجیتال شما را که از قبل در حسابتان بوده) به آدرس دیگری منتقل میکند و حسابتان را خالی میکند.
مسئولیت هزینهها با صاحب کارت اعتباری نیست، بلکه مسئولیت هزینهها بر عهده شماست چون صاحب حساب هستید و خریدها با حساب شما انجام شده است.
کلاهبرداریهای استخدامی
این روش کلاهبرداری زمانی اتفاق میافتد که یک کلاهبردار به عنوان یک کارفرما و کسی که به دنبال نیروی کار است ظاهر میشود، کلاهبردار جویندگان کار را فریب میدهد تا برایش ارز دیجیتال ارسال کنند.
کلاهبرداران برای کسانی که رزومهشان را به صورت آنلاین ارسال کردهاند، پیشنهادهای شغلی ایمیل میکنند. اما میگویند که برای عضویت در شرکت ابتدا باید هزینه آموزش را پرداخت کنید و این هزینه را هم باید به صورت ارز دیجیتال پرداخت کنید.
اما در واقع هیچ شغلی وجود ندارد، فقط میخواهند ارز دیجیتال شما را بدزدند.
ایمیل به شکلی است که انگار یک قرارداد کاری است، ممکن است ایمیل حاوی لینکی باشد و از شما بخواهند روی آن کلیک کنید یا یک پیوست اضافه کنید. مراقب باشید که روی هیچ لینکی کلیک نکنید و هیچ پیوستی را باز نکنید!
نوع دیگری از کلاهبرداری استخدامی، فریلنسرها یا آزادکاران را هدف قرار میدهد. این کلاهبرداران از فریلنسرها میخواهند قبل از اینکه کارشان را شروع کنند، ثبتنام کنند و هزینهای پرداخت کنند یا محصولی را با استفاده از ارز دیجیتال خریداری کنند.
کلاهبرداری پانزی
در فضای ارز دیجیتال و حتی قبل از آن برخی از گروهها با ادعای اینکه میتوانند در بازه زمانی کم، بازدهی زیادی را با ریسک کم یا بدون ریسک برای سرمایه شما ایجاد کنند، دیده میشود. اما آیا واقعا چنین چیزی امکانپذیر است؟
باید بدانید در چنین طرحهایی مبالغ جمعآوریشده از کاربران نهایی، بهعنوان سود به کاربران اولیه پرداخت میشود. در بسیاری از طرحهای پانزی، کلاهبرداران پول شما را سرمایهگذاری نمیکنند، بلکه آن را بهعنوان سود به افرادی که پیش از شما سرمایهگذاری کردهاند پرداخت میکنند و مقداری از آن را نیز برای خود نگه میدارند.
طرحهای پانزی چه در حالتی که موفق به ثبت شرکت به شکل قانونی شده باشند یا نه، برای بقای خود به جریان دائمی پول نیاز دارند. درست در زمانی که افراد در رأس این پروژهها از جذب سرمایهگذاران جدید ناامید میشوند یا سرمایهگذاران شروع به برداشت نقدینگی خود میکنند، این شرکتها نابود میشوند.
نشانههای طرح پانزی
معمولاً طرحهای پانزی دارای ویژگیهای مشترکی هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
بازدهی زیاد بدون ریسک: میدانیم که سرمایهگذاری در هر شرایطی ریسکهایی را به دنبال دارد، همچنین سرمایهگذاریهایی با بازده بالاتر معمولاً ریسک بیشتری دارند. بنابراین هر طرحی که وعده سرمایهگذاری تضمینی داد، به آن شک کنید.
بازدهی منظم: بهترین پروژهها نیز برای ثبت بازدهی مثبت معمولاً وابسته به شرایط کلی بازار هستند، بنابراین میزان بازدهی در بازههای زمانی مختلف متفاوت است. به همین دلیل سرمایهگذاریهایی که به شما وعده بازدهی مثبت و مداوم بدون توجه به شرایط بازار را میدهند، احتمالاً طرح پانزی هستند.
معمولاً شرکتهای سرمایهگذاری باید اطلاعات مرتبط با مدیریت، خدمات، محصولات و امور مالی خود را ثبت کنند. معمولاً شرکتهای پانزی توسط تنظیمکنندههای ایالتی یا SEC ثبت نشدهاند. بنابراین یکی از مواردی که میتوانید قبل از سرمایهگذاری در هر طرح مشکوک بررسی کنید، ثبت شدن سرمایهگذاری در یک نهاد معتبر است.
استراتژیهای پیچیده و مشکوک: اگر صاحبان یک پروژه به شما طرحهایی ارائه میکنند که قادر به درک آن نیستید یا امکان کسب اطلاعات شفاف درباره آنها وجود ندارد، بهتر است از سرمایهگذاری در آن خودداری کنید.
مشکلات مربوط به مدارک: اگر اشتباهاتی در صورت حسابها مشاهده کردید، شاید نشانهای باشد که به شما هشدار میدهد در این طرح سرمایهگذاری نکنید.
مشکل در برداشت: اگر برای برداشت سودهای خود دچار مشکل شدید، به پروژه شک کنید. صاحبان این پروژهها معمولاً سعی میکنند برای ارائه بازدهی بیشتر از برداشت پول نقد توسط شرکتکنندگان جلوگیری کنند.