ارز دیجیتال در کشورها

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا یا SEC چیست؟ | بررسی تاثیر SEC بر بازار ارز دیجیتال

ارز دیجیتال در کشورها

مطالعه در 8 دقیقه

اخیرا کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (The US Securities and Exchange Commission) که یک رگولاتوری (قانون گذار) در آمریکاست، به‌صورت ویژه‌ای فعالیت خود را در حوزه کریپتو شروع کرده است. برخی از کارشناسان مالی، پای‌نهادن SEC به حوزه ارزهای دیجیتال را به عنوان اقدامی برای “سرکوب کریپتو” تعریف می‌کنند.

اگرچه این رگولاتور به رهبری گری گنسلر “Gary Gensler” در سال گذشته شروع به تنظیم قوانین و مقررات در ارزهای دیجیتال کرد اما با این وجود، باز هم در سال ۲۰۲۳ شاهد افزایش آشکار فعالیت کاربران در این فضا بوده‌ایم.

در این مقاله قصد داریم به معرفی این رگولاتوری و بررسی اقدامات آن علیه جامعه کریپتو بپردازیم.

SEC چیست؟

SEC که در دوران رکود بزرگ در سال ۱۹۳۴ تاسیس شد، یک آژانس فدرال است که مسئولیت نظارت و اجرای مقررات در بخش اوراق بهادار در ایالات متحده را بر عهده دارد که شامل نظارت بر بازارهای سهام، اوراق قرضه، صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF) و … می‌شود.

SEC چیست؟

البته این موضوع که آیا ارزهای دیجیتال باید همانند اوراق بهادار یا کالا در نظر گرفته شوند و توسط آژانس دیگری نظارت شوند یا نه همچنان مورد بحث است.

هدف SEC ایجاد بازارهایی عادلانه و محافظت از دارایی سرمایه‌گذاران در برابر کلاهبرداری است.

در ادامه به ۴ مورد از وظایف اصلی این رگولاتور (SEC) اشاره شده است:

  • بررسی فعالیت فعالان بازار و رسیدگی به آن‌ها: SEC فعالیت دلالان، مشاوران سرمایه‌گذاری و سایر فعالان بازار را بررسی می‌کند.
  • اجرای قوانین و مقررات: آن دسته از از افراد یا نهادهایی که قوانین اوراق بهادار را زیر پا می‌گذارند می‌توانند مشمول جریمه، مصادره و حتی اتهامات کیفری قرار گیرند که اجرای این قوانین آن توسط SEC انجام می‌گیرد.
  • وضع قوانین و مقررات جدید: قوانین مرتبط به اوراق بهادار توسط SEC تنظیم، ثبت و اعلام می‌گردد.
  • نظارت بر بازار: SEC برای شناسایی هرگونه موارد نقض در اجرای قوانین اوراق بهادار، فعالیت بازار را تحت نظر دارد. به عنوان مثال، الگوهای معاملاتی را کنترل می‌کند، صورت‌های مالی شرکت‌ها و … را مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهد تا از اجرای درست قوانین مطمئن شود.

در ادامه مقاله، به برخی از فعالیت‌های صورت‌گرفته اخیر از سوی SEC که مرتبط با ارزهای دیجیتال است نگاهی می‌اندازیم.

شرکت جنسیس (Genesis) و جمینی (Gemini)

در ژانویه ۲۰۲۳، SEC شکایتی را علیه دو شرکت رمزنگاری جنسیس و جمینی، به اتهام ارائه اوراق بهادار ثبت‌نشده از طریق ارزهای دیجیتال در برنامه Gemini Earn تنظیم کرد. هدف SEC از این شکایت، مجبور کردن شرکت‌ها به پرداخت جریمه و توقف چنین فعالیتی است.

مخصوصا پس از سقوط صرافی FTX، این دو شرکت با چالش‌های زیادی مواجه شدند. تایلر وینکلووس (Tyler Winklevoss) که یکی از بنیان‌گذاران جمینی بود، از ادعای صورت گرفته نسبت به شرکت خود ابراز ناامیدی کرد و این عمل را به شدت تخریب‌کننده دانست. در نهایت، شرکت جنسیس تحت‌تاثیر این مسائل قرار گرفت و متعاقبا در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۳ اعلام ورشکستگی خود را به صورت آشکارا اعلام کرد.

صرافی کراکن (Kraken)

در فوریه سال ۲۰۲۳، وضعیتی مشابه با مورد فوق برای یک صرافی ارز دیجیتال به نام کراکن (Kraken) به وجود آمد. پلتفرم استیکینگ این صرافی توسط SEC مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت با انتشار اطلاعیه‌ای تکان‌دهنده، این صرافی هشداری جدی از سوی SEC مبنی بر ارائه و فروش اوراق بهادار سهامداری ثبت‌نشده دریافت کرد.

در پی این اتفاق، صرافی کراکن ارائه خدمات استیکینگ کریپتو را به مشتریان آمریکایی خود متوقف کرد و مجبور به پرداخت ۳۰ میلیون دلار جریمه به SEC شد. (جزئیات بیشتر درمورد اثرات ممنوعیت استیکینگ صرافی کراکن در بازار ارزهای دیجیتال را می‌توانید در این مقاله مطالعه کنید.)

استیبل کوین پکسوس (Paxos) و صرافی بایننس (Binance)

پکسوس که صادرکننده استیبل کوین صرافی بایننس (BUSD) است، در فوریه ۲۰۲۳ اخطاریه‌ای از سوی SEC مبتنی بر فروش اوراق بهادار ثبت‌نشده دریافت کرد. این شکایت بر نحوه عرضه اولیه استیبل کوین BUSD متمرکز است زیرا SEC ادعا می‌کند که پکسوس از یک مکان خصوصی برای فروش توکن‌های خود استفاده می‌کند که قبل از در دسترس قرار دادن توکن‌ها برای عموم مردم، آن‌ها را در این مکان خصوصی به گروه کوچکی از سرمایه‌گذاران به فروش می‌رساند.

شرکت فناوری هیدروژن

در آوریل ۲۰۲۳، در نتیجه جلسات دادگاه بین SEC و شرکت فناوری هیدروژن، این شرکت و مدیر عامل سابق آن به جرم ادعاهای صورت‌گرفته مبتنی بر دستکاری قیمت کریپتو، به پرداخت ۲.۸ میلیون دلار جریمه و جبران خسارت محکوم شدند.

در سپتامبر ۲۰۲۲، SEC این پرونده را آغاز کرد و ادعا کرد که شرکت فناوری هیدروژن درگیر یک طرح دستکاری برای افزایش فروش توکن بومی خود یعنی HYDRO است که در نتیجه این اقدام، شرکت موفق به کسب بیش از ۲ میلیون دلار سود شده است.

اکنون اگر دوباره این شرکت بخواهد فعالیت‌های خود را از سر بگیرد، باید توکن‌های آن تست هاوی “Howey” را پشت‌سر بگذارند. هاوی تستی برای تعیین صلاحیت معاملات خاص به عنوان “قراردادهای سرمایه‌گذاری” است و توسط دیوان عالی کشور آمریکا ایجاد شده است. بعد از گذراندن این تست در صورت دریافت تاییدیه SEC، این شرکت و مدیر عامل سابق آن فرصتی خواهند داشت تا دوباره فروش ارزهای دیجیتال خود را آغاز کنند.

واکنش به اقدامات SEC

اغلب، اقداماتی که توسط رگولاتورهالی مالی انجام می‌گیرد، حتی باعث ایجاد بحث و جدل در ساختارهای سیاسی ایالات متحده می‌شود؛ بنابراین وجود مشاجره‌ها بعد از شکایت SEC از جوامع مختلف در کریپتو امری طبیعی است.

در ۱۸ آوریل ۲۰۲۳، کمیته خدمات مالی مجلس نمایندگان ایالات متحده (House Financial Services Committee) یک جلسه استماع برگزار کرد که در آن گری گنسلر، رئیس SEC، بیش از ۴ ساعت توسط جمهوری‌خواهان مورد بازجویی قرار گرفت. (جزئیات بیشتر در این مورد را می‌توانید در این مقاله مطالعه کنید.) این کمیته اظهار داشت که اجرای قوانینی که برای بازارهای سنتی طراحی شده‌اند قابل اجرا شدن در شرکت‌های ارز دیجیتال نیستند زیرا نتیجه معکوس به دنبال دارند. درحالیکه گنسلر با وجود اعتراض وارد شده به اقدامات او، هنوز معتقد است که این فضا نیز نیازمند قوانین و مقررات است.

همچنین، کمیته مجلس نمایندگان اشاره کرد که این قوانین باعث انتقال دارایی‌ و استعدادها از کشور می‌شود اما این ادعا نماینده رگولاتوری را قانع نکرد. این بحث و جدل‌ها تا جایی پیش رفت که وارن دیویدسون (Warren Davidson)، نماینده ایالات متحده، اقدامات SEC را نوعی «سوءاستفاده» خواند و اعلام کرد که قصد دارد لایحه‌ای برای اخراج گری گنسلر آماده کند.

خلاصه مطلب

اخیرا کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده یا SEC که یک رگولاتوری در آمریکا است، فعالیت‌های قانون‌گذاری خود را در ارزهای دیجیتال آغاز کرده و تصور می‌شود که این رگولاتوری با انجام اقداماتی بر علیه کریپتو سعی بر محدود کردن آن دارد که در مقاله به برخی از آن‌ها به طور مختصر اشاره شد.

البته مطالب گفته‌شده، برخی از قابل‌توجه‌ترین اقداماتی هستند که در چند ماه اخیر از سوی SEC انجام گرفته‌اند اما درواقع دامنه فعالیت واقعی SEC بسیار گسترده‌تر است.

به گفته این آژانس، به زودی توجه آن به بانک‌هایی معطوف خواهد شد که با استیبل‌کوین‌ها سروکار دارند. این هجوم فعالیت‌های نظارتی که کارشناسان مالی آن را «سرکوب رمزارزها» می‌نامند، قبلاً سایر نهادهای دولتی آمریکا را تحت تأثیر قرار داده است و اکنون نیز با محدود کردن فعالیت‌ها در این حوزه، سعی بر کنترل‌ فضای ارزهای دیجیتال دارد.

دو دیدگاه متضاد درمورد اقدامات SEC وجود دارد. برخی از مردم بر این باورند که چنین اقدامات قوی برای قانون‌گذاری می‌تواند خطرات را برای مشتریان و سرمایه‌گذاران کاهش دهد و در مقابل، برخی چنین استدلال می‌کنند که چنین اقداماتی باعث خفه کردن نوآوری شده و در آینده احتمالا باعث می‌شود که کسب‌وکارهای بلاک چین فعالیت‌های خود را به کشورهای دیگر که قوانین آزادانه‌تری نسبت به ارزهای دیجیتال دارند منتقل کنند که البته این دیدگاه نیز به اندازه دیدگاه اول منطقی است.

SEC چیست؟

کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده یا SEC، یک نهاد نظارتی امور مالی است که پس از سقوط بازار سهام در آمریکا تاسیس شد.

هدف اصلی SEC از فعالیت در بازارهای مالی به‌ویژه کریپتو چیست؟

ماموریت و هدف SEC ایجاد بازارهایی عادلانه و محافظت از دارایی سرمایه‌گذاران در برابر کلاهبرداری‌ها است.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید