استاپ لاس یا حد ضرر چیست؟ | استفاده از Stop Loss در ارز دیجیتال و فارکس

استاپ لاس یا حد ضرر چیست؟ | استفاده از Stop Loss در ارز دیجیتال و فارکس

آیا با مفهوم استاپ لاس یا حد ضرر آشنا هستید؟ بازار همیشه کاری را که می‌خواهد، انجام می‌دهد و در مسیری که می‌خواهد، حرکت می‌کند. در بازارهای مالی، هر روز یک چالش جدید است. تقریباً هر اقدامی از رویدادهای سیاسی و رخدادهای بزرگ اقتصادی در جهان گرفته تا شایعات بانک مرکزی، می‌توانند به نحوی نامعلوم قیمت‌ها را تغییر دهند و این کار حتی سریعتر از یک چشم بر هم زدن انجام می‌شود.

این بدین معنی است که در نهایت هر یک از ما معامله‌ای بر خلاف جریان بازار انجام خواهیم داد.

استاپ لاس چیست؟ | چگونه از حد ضرر استفاده کنیم؟

قرار داشتن در وضعیت یک معامله شکست خورده امری اجتناب ناپذیر است. اما ما می‌توانیم این نوع معاملات را کنترل کنیم. شما می‌توانید سریعاً از ضرر و زیان جلوگیری کنید، و یا معامله خود را ادامه دهید؛ با این امید که جریان بازار به نفع شما باز گردد.

البته، زمانی که جریان بازار موافق پوزیشن شما تغییر جهت ندهد، این وضعیت می‌تواند باعث از دست رفتن حساب شما و پایان یافتن ناگهانی و سریع داد و ستد نوپای شما شود. یک قانون نانوشته در فارکس وجود دارد که می‌گوید “روز دیگر معامله کن!” این باید شعار هر معامله گر باشد زیرا هرچه معاملات بیشتری را انجام دهید، می‌توانید چیزهای بیشتری را یاد بگیرید، تجربه کسب کنید و فرصت‌های موفقیت خود را افزایش دهید.

این کار باعث می‌شود تا روش مدیریت «استاپ لاس یا نقاط توقف ضرر» معامله به مهارت و ابزاری مهم در جعبه ابزار یک معامله گر تبدیل شود.

همانطور که شما در معاملات خود انتظار کسب مقدار سود مشخصی را دارید، باید از قبل مقدار ضرر معامله خود را نیز مشخص کنید تا در صورت شکست، معامله شما با آن مقدار ضرر بسته شود. معامله‌گران با قرار دادن استاپ لاس در معاملات خود می‌توانند جلوی ضرر بیشتر را بگیرند. در نرم‌افزار متاتریدر امکانی وجود دارد که شما می‌توانید نقطه‌ای از نمودار را به‌ عنوان استاپ لاس برای معاملات خود انتخاب کنید. زمانی که قیمت به این محدوده مشخص شده از سمت شما برسد، نرم‌افزار به صورت خودکار معامله شما را می‌بندد و جلوی ضرر بیشتر شما را می‌گیرد.

استاپ لاس

اگر نقطه خروج از یک معامله زیان‌ده را از قبل تعیین کرده باشید، با این کار نه تنها به مزیت جلوگیری از ضرر دست پیدا می‌کنید تا بتوانید به فرصت‌های جدید تغییر مکان دهید، بلکه این کار باعث حذف اضطراب و تشویش ناشی از قرار داشتن در وضعیت یک معامله زیان ده و بدون برنامه می‌شود. داشتن تنش کمتر بهتر است، نه؟ البته که همین طور است. بنابراین، بیایید روش‌های مختلف را برای جلوگیری سریع از بروز ضرر امتحان کنیم.

اکنون و قبل از این که به روش‌های جلوگیری از ضرر بپردازیم، باید اولین قاعده تعیین استاپ لاس را بررسی کنیم.

استاپ لاس شما باید «نقطه بی اعتبار کردن ایده معامله شما باشد. زمانی که قیمت به این نقطه می‌رسد، این رویداد باید نشانه‌ای برای شما باشد که «رفیق، اکنون زمان خارج شدن از معامله فرا رسیده است!»

در بخش بعدی، ما درباره راه‌های مختلف تعیین نقاط توقف بحث خواهیم کرد. چهار روش در این زمینه وجود دارد که شما می‌توانید آنها را انتخاب کنید:

  1. استاپ لاس بر اساس سرمایه
  2. استاپ لاس بر اساس ناپایداری
  3. حد ضرر بر اساس نمودار
  4. حد ضرر بر اساس زمان

شما می‌توانید با توجه به نوع استراتژی یا دید معاملاتی خود، بر اساس هر کدام از موارد بالا، استاپ لاس خود را مشخص کنید.

قرار دادن استاپ لاس بر اساس سرمایه

بیایید کار را با پایه‌ای‌ترین نوع استاپ لاس آغاز کنیم، حد ضرر بر اساس میزان سرمایه. این نوع توقف به عنوان توقف درصد نیز شناخته می‌شود. در این روش بخشی از حساب معامله گر که از قبل تعیین شده است (به عنوان مثال ۲٪) به عنوان میزان ضرر قابل تحمل در یک معامله استفاده می‌شود.

درصد ریسک می‌تواند از یک معامله گر به معامله گر دیگر تغییر کند – معامله گران جسورتر تا ۱۰٪ حساب خود ریسک می‌کنند اما معامله گران با جسارت کمتر معمولاً کمتر از ۲٪ حساب خود در یک معامله ریسک می‌کنند.

زمانی که درصد ریسک از پیش تعیین شود، معامله گر از اندازه پوزیشن خود جهت محاسبه فاصله‌ای که حد ضرر او باید با قیمت ورودی‌اش داشته باشد، استفاده می‌کند.

شما باید همیشه استاپ خود را بر اساس شرایط بازار یا قواعد سیستم خود تعیین کنید و براساس میزان ضرر خود تعیین نکنید. شاید با خود بگویید پس مدیریت ریسک چه می‌شود!؟ در واقع اگر بخواهید همیشه از یک مقدار پیپ ثابت جهت استاپ خود استفاده کنید، ممکن است در بسیاری از مواقع به ضرر شما تمام شود. مقدار استاپ باید بر اساس تحلیل تکنیکال انتخاب شود و سپس با مدیریت سرمایه و باز کردن حجم مناسب، مقدار پیپ آن را با استراتژی خود هماهنگ کنید.

برای مثال اگر در معامله ای مجبور هستید استاپ خود را در جایی قرار دهید که سرمایه شما بجای 2 درصد، 4 درصد در ریسک می‌رود، می‌توانید آن معامله را با نصف حجم معمول خود باز کنید. در این صورت معامله شما مجددا با 2 درصد ریسک باز می‌شود.

به مثال زیر توجه کنید.

شخصی یک حساب با موجودی ۵۰۰۰ دلار دارد و حداقل مقداری که معامله می‌کند، 10 پیپ است. او تصمیم می‌گیرد که در جفت ارز پوند به دلار (GPBUSD) معامله کند زیرا همانطور که در تصویر زیر می‌بینید، مشاهده می‌کند که سطح مقاومت در 1.5620 حفظ شده است.

شخص تازه کار با توجه به قواعد مدیریت ریسک خود در هر معامله حداکثر تا ۲٪ حساب خود ریسک می‌کند.

او حد ضرر خود را به فاصله 10 پیپ بالاتر از سطح مقاومتی شکل گرفته قرار می‌دهد تا به قانون 2 درصدی خود پایبند باشد. او امید دارد که قیمت از همین نقطه برگردد و ریزش کند.

حد ضرر

اما از آنجا که ارز GBP / UDS به طور معمول دارای نوسان زیادی در بازار است، استاپ معامله ما به راحتی با کوچکترین نوسانی فعال می‌شود. اما چون این شخص تصمیم گرفته بیشتر از 2 درصد در هر معامله ریسک نکند، استاپ خود را در این محدوده قرار می‌دهد.

بیایید ببینیم چه اتفاقی رخ می‌دهد.

استاپ لاس

معامله شخص تازه کار درست در اوج معامله استاپ خورد، زیرا استاپ او بسیار کوچک بود! همچنین علاوه بر ضرر در این معامله، او فرصت بدست آوردن بیش از ۱۰۰ پیپ را نیز از دست داد!

قرار دادن استاپ لاس در مکان مناسب بسیار ضروری است. این محدوده نه باید زیاد کوچک باشد که با کوچکترین نوسانی فعال شود، و نه باید بسیار بزرگ باشد که مقدار زیادی از سرماه شما را از بین ببرد.

با تمامی اطلاعاتی که به دست آورده‌اید، شما می‌توانید نقطه استاپ خود را درست در سطحی تعیین کنید که قیمت بتواند به نفع شما تغییر کند.

شما می‌توانید با کم کردن حجم معاملات خود، استاپ‌های بزرگتری را برای معاملاتتان انتخاب کنید.

آموزش قرار دادن استاپ لاس در متاتریدر

قبل از اینکه طریقه قرار دادن استاپ لاس را به شما آموزش دهیم، لازم است به این نکته توجه داشته باشید که بر اساس اصول معامله‌گری، همیشه باید حد سود شما بیشتر از حد ضررتان باشد.

پس از اینکه دکمه خرید یا فروش را در متاتریدر کلیک کردید، پنجره‌ای برای شما باز خواهد شد که در آن می‌توانید مقدار حد سود و حد ضرر خود را مشخص کنید.

حد ضرر

در قسمت Stop Loss شما می‌توانید نقطه حد ضرر خود را وارد کنید. از این پس در صورتی که قیمت به این نقطه برخورد کند، معامله شما بصورت خودکار بسته خواهد شد.

استاپ لاس

توجه داشته باشید که شما هر زمان که بخواهید می‌توانید مکان قرار گیری حد ضرر خود را تغییر دهید. تنها کافی است بر روی معامله خود در نمودار دوبار کلیک کنید تا همین پنجره برای شما باز شود و پارامترهای آن را تغییر دهید. همچنین می‌توانید بصورت دستی، حد ضرر خود را بر روی نمودار جا به جا کنید. تنها کافی است بر روی حد ضرر خود کلیک کرده و بدون اینکه دست خود را از روی دکمه موس بردارید، آن را به هر کجای نمودار که خواستید Drag کنید.

استفاده از حد ضرر یا استاپ لاس یک امر ضروری برای هر تریدر فارکس می‌باشد. فراموش نکنیم که استفاده نکردن از حد ضرر در معاملات، در بلند مدت باعث از بین رفتن کل سرمایه ما خواهد شد.

استاپ لاس در ارز دیجیتال چیست؟

همانطور که درباره استاپ لاس در فارکس توضیح دادیم، توقف ضرر در ارز دیجیتال هم کاربرد دارد و برای محدود کردن حداکثر ضرر در یک معامله با نقدکردن خودکار دارایی‌ها در قیمت از قبل مشخص شده صورت می‌گیرد. بسته به وضعیت بازار کریپتو انواع مختف استاپ لاس وجود دارد که در ادامه سناریوهای مختلف آن را باهم بررسی می‌کنیم. به دلیل وجود نوسانات شدید در بازار ارزهای دیجیتال نسبت به فارکس اجتناب از ضرر کار نسبتا دشوارتری است. اما استاپ لاس در ارز دیجیتال به خصوص برای معامله‌گران جدید و بی‌تجربه یک راه نجات است.

چه زمانی در ارز دیجیتال از استاپ لاس استفاده کنیم؟

زمانی که معامله‌گران در بازار ارزهای دیجیتال قصد دارند زیان‌های احتمالی را محدود کنند از استاپ لاس استفاده می‌کنند.

استاپ لاس در ارز دیجیتال

این نه تنها گامی برای به حداکثر رساندن سود است، بلکه گزینه‌های استراتژیک معامله‌گر را با افزایش کنترل آنها بر عامل ریسک در معاملات، گسترش می‌دهد. برای استفاده موثر از حد ضرر، معامله‌گر هنوز باید پیش‌بینی کند که بازار چگونه رفتار خواهد کرد و حد ضرر را مطابق با آن تنظیم کند. در غیر این صورت ممکن است نه تنها موفق نشود که از ضرر جلوگیری کند بلکه آن را چند برابر کند. هنگامی که معامله‌گر ایده‌ای از نحوه رفتار بازار داشته باشد، باید هم ارزش و هم نوع دستور توقف ضرری را که می‌خواهد استفاده کند، انتخاب کند.

انواع استاپ لاس در ارز دیجیتال

به دلیل تفاوت ماهیت بازار ارزهای دیجیتال در ادامه قصد داریم به طور تخصصی به بررسی انواع مختلف استاپ لاس در این بازار پرنوسان بپردازیم.

۱. استاپ لاس کامل یا Full Stop Loss

در این روش شما یک حدضرر را مشخص می‌کنید که وقتی قیمت به آن عدد رسید تمام دارایی شما نقد شود. این یک استراتژی صفر یا صد یا همه یا هیچ است. در چنین حالتی اگر بیت کوین یا هر دارایی دیگر را خریده باشید، و قیمت آن به حدضرر برسد، شما دیگر هیچ بیت کوینی ندارید. این استراتژی مزایا و معایبی دارد. معمولا معامله‌گران این استراتژی را در یک بازار باثبات با احتمال نوسانات ناگهانی و غیرمنتظره استفاده می‌کنند. زمانی که معامله‌گران احساس کنند که افت قیمت باعث تغییر روند می‌شود و قیمت را در کمتر از محدوده مورد نظر نگه می‌دارد، از این استراتژی استفاده می‌کنند. نقطه ضعف در این نوع استراتژی این است که اگر قیمت فقط برای چند لحظه از حدضرر مشخص‌شده عبور کند و سپس به روند قبل برگردد، معامله‌گر سود بالقوه خود را از دست می‌دهد.

بنابراین، هنگام تنظیم استاپ لاس کامل، معامله‌گر باید ریسک و سود هر دو سناریو را در نظر بگیرد.

۲. استاپ لاس ناقص یا Partial Stop Loss

احتمالا شما هم حس خوبی به روش استاپ لاس کامل نداشتید، چرا که این روش احتمال سود را نیز کاملا از بین می‌برد. این روش راهکار قطعی و کامل ندارد اما می‌توان از روش‌هایی استفاده کرد که در صورت برگشتن قیمت از نقطه حدضرر، سود احتمالی را نیز از دست ندهید. در روش استاپ لاس ناقص یا استاپ لاس جزئی زمانی که قیمت به حدضرر مشخص شده توسط شما می‌رسد صرفا بخشی از دارایی نقد می‌شود.

این استراتژی به شما کمک می‌کند تا در بازارهای پرنوسان مانند ارز دیجیتال اطمینان داشته باشید که بخشی از دارایی شما باقی می‌ماند و در صورتی که قیمت نقطه مشخص شده به‌عنوان حدضرر را تاچ کرد و به روند قبلی برگشت، سود معامله را از دست نمی‌دهید. نقطه ضعف این روش این است که اگر قیمت به روند قبلی برنگردد، بخشی از دارایی شما که در معامله باقی مانده بود، دچار افت قیمت می‌شود و ضرر می‌کنید.

معمولا معامله‌گران از این روش به‌عنوان ابزاری برای کنترل خسارت در یک بازار بسیار پرنوسان استفاده می‌کنند، اما نمی‌تواند ایمنی دارایی‌های معامله‌گر را تضمین کند. بنابراین باید با درک کامل از این که ریسک در این روش از استاپ لاس همچنان بالا است استفاده کنید.

۳. استاپ لاس متحرک یا تریلینگ (Trailing Stop Loss)

این روش استاپ لاس در ارز دیجیتال با توجه به نوسانات قیمت دارایی تنظیم می‌شود. معامله‌گر یک میزان مشخصی که تفاوت بین قیمت دارایی جاری و ارزش استاپ لاس است را مشخص می‌کند. اگر قیمت کریپتوکارنسی افزایش یابد، ارزش توقف ضرر نیز همراه با آن افزایش خواهد یافت. هنگامی که قیمت کاهش می‌یابد، ارزش استاپ لاس تغییر نمی‌کند و در صورت رسیدن به مقدار اعلام شده، دستور توقف ضرر ایجاد می‌شود و معامله نقد می‌شود.

این روش از استاپ لاس به خصوص در ارز دیجیتال مزیت بیشتری نسبت به دو روش قبل دارد چرا که به معامله‌گر اجازه می‌دهد تا حداکثر ضرر را بدون توجه به اینکه روندها تا چه حد به نفع معامله‌گر پیش رفته‌اند، محدود کند. علاوه بر این، این امر معامله‌گر را از تنظیم دستی استاپ لاس نجات می‌دهد.

البته توجه به این نکته نیز ضروری است که در بازاری مانند ارز دیجیتال و در روندهای صعودی ممکن است این روش مناسب نباشد، زیرا روندهای افزایشی قوی اغلب قبل از ادامه رشد یک کاهش قیمت را تجربه می‌کنند. بنابراین، فاصله کم ممکن است منجر به نقد شدن دارایی‌ها قبل از رسیدن قیمت به حد سود شود.

ریسک استاپ لاس در ارز دیجیتال

اگر دستورات استاپ لاس کامل (Full) بیش از حد بالا تنظیم شود این احتمال وجود دارد که افت قیمت بیش‌تر از میزان استاپ لاس باشد که این احتمال در بازار پرنوسان بسیار محتمل است. بنابراین زمانی که در یک بازار پرنوسان از این نوع توقف ضرر استفاده می‌کنید، آن را طوری تنظیم کنید که بیش از حد به سرمایه خود آسیب نزنید.

از طرفی اگر میزان استاپ لاس کم باشد احتمال فعال شدن آن در بازارهای نوسانی بسیار زیاد است.

از طرفی استفاده از استاپ لاس متحرک در یک بازار به ظاهر ایمن که در روند صعودی قوی قرار دارد، به نظر گزینه خوبی است. در حالی که توقف ضرر ناقص در یک بازار باثبات کاربردی ندارد، اما یک استراتژی خوب برای کوین‌های جدید با نوسان زیاد است. با این حال هر کدام از روش‌های استاپ لاس در صورت استفاده درست، یک ابزار معاملاتی مناسب خواهند بود و بالعکس در صورت عدم استفاده صحیح ممکن است به شدت آسیب‌زا باشد.

استاپ لاس برای تازه‌کارهای ارز دیجیتال

برخی بر این باورند که استاپ لاس ابزاری است که عمدتاً (و به طور ناکارآمد) توسط معامله‌گران بی‌تجربه استفاده می‌شود – باوری که تا حدودی حقیقت دارد. استاپ لاس می‌تواند برای معامله‌گران بسیار کاربردی باشد به شرطی که درست استفاده شود. معمولا استاپ لاس در دست معامله‌گران باتجربه یک ابزار ارزشمند است که باعث صرفه‌جویی در زمان و هزینه می‌شود.

با این حال، استفاده تصادفی از آن بدون درک هدف و کاربرد هر یک از انواع استاپ لاس باعث آسیب می شود. بهتر است معامله‌گران بی‌تجربه‌ای که در بازارهای باثبات کار می‌کنند، به شکلی محتاطانه از استاپ لاس استفاده کنند، تا زمانی که به استراتژی‌هایی که به خوبی درک می‌کنند پایبند باشند و دارایی‌های خود را عاقلانه مدیریت کنند. جای تعجب نیست که تجارت در یک بازار با نوسان بسیار دشوارتر است و نرخ موفقیت کمتری نسبت به معامله با کوین‌های نسبتاً پایدار دارد. تلاش برای کنترل آسیب از طریق استاپ لاس (در این مورد جزئی) دشوارتر و کمتر موفقیت آمیز خواهد بود، اما این دلیل نمی‌شود که اگر معامله‌گر به توانایی‌های خود اطمینان دارد، آن را امتحان نکند.

سوالات متداول – استاپ لاس یا حد ضرر در فارکس و ارزهای دیجیتال

استاپ لاس در ارز دیجیتال چگونه کار می‌کند؟

استاپ لاس یک ابزار معاملاتی است که برای محدود کردن حداکثر ضرر یک معامله با نقدشدن خودکار دارایی‌ها پس از رسیدن قیمت بازار به یک مقدار مشخص طراحی شده است. انواع مختلفی از استاپ لاس وجود دارد که می‌توان از آنها در سناریوهای مختلف استفاده کرد.

چه زمانی باید استاپ لاس را تنظیم کنید؟

برخلاف سفارش محدود، که هدف آن سود بردن از روندهای فعلی است، یک معامله‌گر ارزهای دیجیتال از دستور توقف ضرر استفاده می‌کند تا زیان‌های احتمالی را به حدی که می‌توانند تحمل کنند، محدود کند.

چگونه استاپ لاس بگذاریم؟

برای تعیین استاپ لاس در فارکس و ارز دیجیتال به راحتی می‌توانید با مراجعه به راهنمای این صفحه حدضرر مشخص کنید.

تفاوت تیک پروفیت و استاپ لاس چیست؟

تیک پروفیت نقطه‌ای است که معامله‌گر مشخص کرده تا زمانی که قیمت به آن حد رسید معامله با سود بسته شود. در واقع معامله‌گر نمی‌خواهد بیش از آن برای دریافت سود ریسک کند. استاپ لاس نقطه‌ای است که معامله‌گر مشخص می‌کند تا در زمان افت قیمت بیش از میزان مشخص شده، ضرر نکند و معامله بسته شود.

استاپ لاس در ارز دیجیتال چیست؟

استاپ لاس یا حدضرر در ارز دیجیتال به قیمتی گفته می‌شود که معامله‌گر مشخص می‌کند تا زمانی که قیمت به آن حد رسید تمام دارایی یا بخشی از آن نقد شود تا بیش از آن دچار ضرر نشود.

انواع استاپ لاس در ارز دیجیتال کدام است؟

در ارز دیجیتال ۳ نوع استاپ لاس قابل تنظیم است:
۱. استاپ لاس کامل
۲. استاپ لاس ناقص
۳. استاپ لاس متحرک

این مطلب بخشی از دوره رایگان و گام‌به‌گام آموزش فارکس وبسایت «ایران بروکر» است. شما می‌توانید از طریق لینک‌های زیر به درس قبل یا بعد بروید.

فهرست مطالب