پیشبینیها حاکی از آن است که ژاپن ممکن است تا سال ۲۰۵۰ از پنج اقتصاد برتر جهان پیشی بگیرد. همچنین علاقه افراد مطرح به سرمایهگذاری در ژاپن افزایش پیدا کرده است، بهعنوان مثال مورگان استنلی اعتقاد دارد که ژاپن از دهههای رکود اقتصادی بیرونآمده و وارن بافت در خانههای تجاری ژاپن سرمایهگذاری کرده است. شاخص سهام نیکی به بالاترین سطح خود از زمان ترکیدن حباب رسیده است و لری فینک از شرکت بلک راک به تحولات اقتصادی ژاپن اذعان دارد.
ماساهیکو آئوکی (Aoki masahiko)، اقتصاددان مشهور ژاپنی این پیشبینی را کرده بود که ژاپن به حدود ۳۰ سال زمان نیاز دارد تا پس از “دهه ازدسترفته” که در اوایل دهه ۱۹۹۰ با فوران حباب دارایی آغاز شد، بهبود یابد. پارادایم رشد سریع ژاپن در این مدت به پایان رسید که منجر به کاهش تورم و کاهش تولید ناخالص داخلی شد. آئوکی فکر میکرد که یک مدل اقتصادی جدید باید از تغییر نسل به وجود بیاید که در سال ۱۹۹۳ با اولین ازدستدادن قدرت حزب لیبرال دموکرات آغاز شد.
حالا سال ۲۰۲۳ را مشاهده کنید. ژاپن سریعترین رشد قیمت خود را در بیش از ۳۰ سال گذشته تجربه میکند و دستمزدها با نرخی افزایش مییابد که از دهه ۱۹۹۰ مشاهده نشده است که عمدتاً ناشی از شوکهای عرضه جهانی است. این دوره از تغییر همچنین همزمان با تغییرات نهادی و نسلی در ژاپن است و فرصتی برای تغییر مسیر اقتصادی آن فراهم میکند.
بااینحال، سهم تولید ناخالص داخلی ژاپن به طور قابلتوجهی کاهشیافته است و تولید ناخالص داخلی آن برای هر نفر بر حسب برابری قدرت خرید (PPP) نیز در مقایسه با آمریکا کاهشیافته است. پیشبینیها حاکی از آن است که ژاپن ممکن است تا سال ۲۰۵۰ از پنج اقتصاد برتر جهان پیشی بگیرد.
با وجود این علائم مثبت، دلایلی برای احتیاط وجود دارد. بهبود ژاپن پس از همهگیری، شکننده است و تولید ناخالص داخلی در سهماهه سوم سال ۲۰۲۳ کاهش یافته است. رشد دستمزدها با افزایش قیمتها مطابقت نداشته است و مقدار مصرف ثابت مانده است. کاهش ارزش ین و بدهی هنگفت دولت ژاپن چالشهای بیشتری را ایجاد میکند، بهویژه اگر بانک ژاپن از سیاستهای پولی بسیار سست خود دور شود.
پیری جمعیت و کاهش نیروی کار ژاپن و همچنین تمایل شرکتهای آن به احتکار پول نقد، از جمله نگرانیهای مداوم برای ژاپن است. بااینحال، تغییرات قابلتوجهی در حال انجام است. ژاپن به دلیل تورم در حال تغییر در روانشناسی قیمتگذاری است و تغییرات جمعیتی کارفرمایان را مجبور به ارائه دستمزدهای بالاتر میکند. تنشهای ژئوپلیتیکی و مسائل زنجیره تأمین نیز بر کسبوکارهای ژاپنی تأثیر گذاشته و منجر به ارزیابی مجدد استراتژیهای آنها میشود.
شرکتهای ژاپنی با تشویق یارانهها و ابتکارات دولتی در بخشهای مختلف، آماده سرمایهگذاری ذخایر نقدی خود هستند. اصلاحات حاکمیت شرکتی ریشهدارتر شده است و موج جدیدی از مدیرعاملهای جوانتر در حال حرکت فراتر از شیوههای تجاری سنتی است. اکوسیستم استارتاپی در ژاپن درحالرشد است و کارآفرینان بیشتری به سمت بازارهای جهانی میروند.
این نسل جدید همچنین فرهنگ سازمانی را تغییر میدهد و از مدلهای سنتی استخدام مادامالعمر و سیستمهای مبتنی بر مدیران ارشد فاصله میگیرد. Pivot، یک استارتآپ رسانهای، یکی از نمونههای این تغییر است که با تمرکز بر روندهای تجاری جدید در ژاپن، بیش از ۱ میلیون مشترک در YouTube به دست آورد.
ازآنجاییکه ژاپن در مقطع مهمی قرار دارد، در بین مدیران اجرایی و سیاستگذاران برای استفاده از این فرصت برای تغییر، احساس عزم و اراده وجود دارد. درحالیکه مسیر پیشرو بدون چالش نیست، این باور روبهرشد وجود دارد که این زمان میتواند برای ژاپن متفاوت باشد و فرصتی منحصربهفرد برای بازتعریف آینده اقتصادی آن ارائه دهد.