تحلیل آنچین یکی از بهترین راهها برای دستیابی به دادههای واقعی در دنیای ارزهای دیجیتال است. دادههای آنچین، به اطلاعاتی گفته میشود که طور مستقیم از تراکنشهای ثبت شده روی بلاکچینها استخراج میشود. برای دسترسی به دادههای آنچین در برخی وبسایتها مانند گلس نود، لازم است مبلغی را به صورت ماهانه پرداخت کنید. خوشبختانه وبسایتهایی مانند Dune Analytics هم وجود دارد که امکان دسترسی رایگان به این دادهها را فراهم میکند. در سری مقالات بهترین سایت تحلیل ارز دیجیتال، قصد داریم به معرفی این وبسایتها بپردازیم تا بتوانید بهراحتی به دیتای موردنیاز برای تحلیل آنچین دسترسی داشته باشید.
اگر شما هم به کاوش در دنیای ارزهای دیجیتال و اطلاع از دادههای واقعی علاقهمندید، پیشنهاد میکنم تا انتهای آموزش وبسایت Dune Analytics با ما همراه باشید.
اهمیت دادههای آنچین
فرض کنید خبری را در وبسایتها یا شبکههای اجتماعی میخوانید که بهعنوان مثال گس فی اتریوم کاهش پیدا کرده است. برای اینکه بدانید آیا واقعا چنین اتفاقی افتاده یا خیر باید به چه منبعی مراجعه کنید؟ اینجاست که پای دادههای آنچین به میان میآید و صحت اخبار منتشر شده را اعتبارسنجی میکند.
دادههای آنچین به تراکنشهایی گفته میشود که در یک بلاک چین تایید و ثبت شدهاند. دادههای آنچین از طریق کاوشگرهای بلاک مانند Etherscan و BscScan به طور شفاف قابل دسترسی هستند و کاربران میتوانند از این اطلاعات برای تعیین حرکات بالقوه قیمت استفاده کنند.
در تجزیه و تحلیل آنچین از دادهها برای پیش بینی روندها و سنجش احساسات بازار استفاده می شود. این تحلیلها شامل نظارت بر نحوه حرکت وجوه در بلاک چین برای شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری بالقوه است.
در تحلیل آنچین از معیارهای متعددی مانند آدرسهای فعال، حجم تراکنش، توزیع عرضه و ارزش کل قفل شده در رابطه با عملکرد قیمت دارایی استفاده میشود.
منبع دادههای دیون آنالیتیکس (Dune Analytics) چیست؟
قبل از اینکه از یک ابزار استفاده کنیم بهتر است اطلاع دقیقی از نحوه جمعآوری داده در آن ابزار داشته باشیم تا مطمئن شویم که برای انجام تحلیلهای خود میتوانیم به آن ابزار تکیه کنیم یا خیر. نکته جالب در رابطه با وبسایت دونه آنالیتیکس این است که این وبسایت دو نوع کاربر اصلی دارد، کاربرهایی که صرفا از اطلاعات این وبسایت برای تحلیلهای خود استفاده میکنند و دسته دوم کاربرهایی هستند که میتوانند با داشتن کمی دانش کوئری نویسی به راحتی دادههای موردنظر خود را از بلاکچینهای مختلف استخراج کنند و روی وبسایت مشاهده کنند.
بنابراین منابع داده در این وبسایت دادههای واقعی ثبت شده روی بلاکچینها است.
آموزش وبسایت Dune Analytics
برای شروع استفاده از وبسایت Dune Analytics کافی است یک حساب کاربری در این وبسایت ایجاد کنید. برای انجام این کار باید یک نام کاربری، ایمیل و رمزعبور وارد کنید. پس از تایید ایمیل بهراحتی میتوانید از این وبسایت استفاده کنید. در ادامه قصد داریم بخشهای مختلف این وبسایت را معرفی کنیم.
داشبورد در وبسایت Dune Analytics
داشبوردها در وبسایت دیون آنالیتیکس بخش اصلی این وبسایت است. در این بخش شما میتوانید به انواع مختلف دادههای آنچین استخراج شده دسترسی داشته باشید.
همانطور که در تصویر فوق مشاهده میکنید در این بخش داشبوردهای مختلف با نامهای متفاوت و توسط اشخاص مختلف ایجاد شده است. همانطور که گفته شد افرادی که علم کوئری نویسی داشته باشند میتوانند بهراحتی داشبوردهای خود را در این وبسایت ایجاد کرده و آن را با دیگران به اشتراک بگذارند.
بهعنوان مثال ما داشبورد Layer Zero را باز میکنیم. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید هر داشبورد دارای اطلاعاتی درباره پروژه موردنظر و شخص ایجاد کننده داشبورد است. در ادامه نیز میتوانید داشبوردهای ایجاد شده توسط این شخص در رابطه با موضوع موردنظر را مشاهده کنید.
بهعنوان مثال در داشبورد Layer Zero User by Chain، پروژههای لایه صفر با توجه به تعداد زنجیرهها مشخص شدهاند.
اگر روی یکی از این نمودارها کلیک کنید، میتوانید کوئریهای آن را مشاهده کنید و اطمینان حاصل کنید که دادههای ارائه شده واقعی هستند.
به صفحه Dashboard برمیگردیم. همانطور که مشاهده میکنید در سمت راست این تصویر بخشی وجود دارد که به شما نشان میدهد که داشبوردها بر چه اساسی منظم شدهاند و شما میتوانید این بخش را تغییر دهید.
میتوانید با زدن علامت ستاره در جلوی هر داشبورد، آن را به پروفایل خود اضافه کنید و به این ترتیب هر بار با که داشبوردها را بر اساس Favorites تنظیم کنید، میتوانید صرفا داشبوردهای موردعلاقه خود را مشاهده کنید.
همچنین در روبهروی هر داشبورد و کنار علامت ستاره، عددی وجود دارد که تعداد دنبالکنندههای هر داشبورد را نمایش میدهد.
همچنین در سمت راست این داشبورد میتوانید با تغییر بازه زمانی، داشبوردها را در بازههای زمانی 1ساعته، 4 ساعته یا 24 ساعته، مشاهده کنید. علاوهبر این در بخش سمت راست و در قسمت Popular dashboard tags میتوانید تگهای پرتکرار را مشاهده کنید. همچنین با کلیک روی هر کدام از تگها میتوانید بهراحتی داشبوردهایی را مشاهده کنید که به تگ انتخاب شده توسط شما مرتبط است.
در همین صفحه و در کنار گزینه Dashboard گزینهای به نام Queries وجود دارد. در این قسمت میتوانید به کوئریهای مختلف دسترسی داشته باشید و نحوه نوشتن کوئری برای استخراج دادههای آنچین را بهمرور زمان یاد بگیرید.
اگر علاقمندید بدانید کدام یک از افرادی که در وبسایت Dune Analytics داشبورد ایجاد میکند، دنبالکننده بیشتری دارد و احتمالا دادههای بهتری ارائه میکند کافی است در همین صفحه روی بخش Wizards کلیک کنید. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید hagaetc که توسعهدهنده اصلی این وبسایت است، با بیش از 13هزار دنبالکننده، بیشترین طرفدار را در بین سازندگان داشبوردهای آنچین در این وبسایت دارد.
در بخش Teams هم میتوانید به تیمهایی که به صورت گروهی روی ایجاد کوئریها کار میکنند، دسترسی داشته باشید.
تمام اطلاعاتی که تا بهحال بررسی کردیم مربوط به تب Discover در این وبسایت بود. تب بعدی که مربوط به Favorites است، داشبوردها و ویزاردهای موردعلاقه شما که از قبل به پروفایلتان اضافه کردهاید را نمایش میدهد و ظاهری مشابه با تب Discover دارد.
اگر بهعنوان ایجادکننده داشبورد در Dune Analytics فعالیت کنید، بخش Library رکوردهای کوئریهایی که استفاده کردهاید را به شما نمایش میدهد. شما میتوانید با کلیک روی علامت + در صفحه اصلی، کوئری یا داشبورد جدید ایجاد کنید.
آموزش ایجاد داشبورد در Dune Analytics
همانطور که پیش از این گفته شد، شما میتوانید داشبوردهای اختصاصی خود را در این وبسایت ایجاد کنید. برای انجام این کار باید مراحل زیر را طی کنید.
پس از ایجاد یک حساب کاربری در صفحه اصلی روی علامت + کلیک کنید و New Query را انتخاب کنید.
صفحهای مانند شکل زیر مشاهده خواهید کرد.
اگر هنوز نمیدانید چطور باید کوئری بنویسید، میتوانید به یوتیوب دونه آنالیتیکس مراجعه کرده و آموزشها را دنبال کنید.
برای اینکه بدانید کوئریها را باید چطور در وبسایت وارد کنید مانند، با کلیک روی یکی از داشبوردهایی که از قبل وجود دارد، میتوانید کوئریهای آن را کپی کرده و در صفحه خود وارد کنید.
کدهایی که در صفحه قبل کپی کردیم را بهراحتی در New Query کپی میکنیم و مانند شکل زیر در گوشه سمت راست پایین گزینه Run را میزنیم. کمی باید منتظر بمانید تا نمودارهای موردنظر شما ایجاد شود. همچنین در این بخش میتوانید انتخاب کنید که کوئری نوشته شده، روی نمودارهای مختلف مانند نمودار دایرهای یا میلهای یا انواع دیگر نمودارها نمایش داده شود.
ما در تصویر زیر Pie Chart را انتخاب کردیم تا نتیجه را روی یک نمودار دایرهای مشاهده کنیم.
با ذخیره این نمودار شما نیز جزء ویزاردها (تولیدکننده محتوای آنچین) در دونه آنالیتیکس میشوید.
انجام تحلیل آنچین با دادههای Dune Analytics
شاید سوال اصلی شما و موضوعی که باعث شد این مطلب را تا اینجا دنبال کنید این باشد که چطور میتوان از دادههای آنچین Dune Analytics در تحلیلهای خود استفاده کرد؟ از دادههای آنچین استفادههای مختلفی میشود که در این جا چند مثال برای شما میآوریم. بهعنوان مثال شما قصد دارید یک تراکنش را روی شبکه اتریوم انجام بدهید و میخواهید بدانید چه زمانی برای انجام تراکنشهای اتریوم مناسبتر است؟ شبکه چه زمانی ازدحام کمتری دارد و تراکنش شما با سرعت بیشتری ثبت خواهد شد؟ یا اینکه میخواهید بدانید هزینه تراکنشها در چه روزهایی از هفته یا در چه بازههای زمانی در کمترین میزان قرار دارد؟
برای انجام این کار مانند تصویر زیر ابتدا باید عبارت Gas را در بخش جستجو وارد کنید. مانند تصویر زیر:
در ادامه میتوانید داشبورد Ethereum Gas را باز کنید. در این داشبورد اطلاعات مختلفی مانند گس فی اتریوم در بازههای زمانی مختلف را میتوانید مشاهده کنید. بهعنوان مثال میتوانید مشاهده کنید که هزینه گس فی اتریوم روی کدام پلتفرمها گرانتر است.
بسیاری از کاربران اتریوم از این دادهها برای شناسایی ارزانترین پلتفرم جهت انجام تراکنشهای خود استفاده میکنند. برخی دیگر از این دادهها برای پیدا کردن بهترین روز و ساعت ممکن برای انجام تراکنشهای خود روی شبکه اتریوم استفاده میکنند.
شما میتوانید استفادههای مختلفی از دادههای آنچین داشته باشید، بهعنوان مثال میتوانید مشاهده کنید که چه تعداد از کاربران یا چه حجمی از معاملات روی DEXها انجام میشود. کدام DEX بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داده است.
یا میتوانید از داشبوردهای مختلف برای شناسایی ترندهای بازار ارز دیجیتال استفاده کنید.
آنچه در آموزش Dune Analytics خواندیم:
همانطور که گفته شد، دادههای آنچین اطلاعات خیلی مفیدی در رابطه با شرایط مختلف بازار در اختیار کاربران قرار میدهد. گاهی اتفاقاتی در دادههای آنچین میافتد که ممکن است تاثیر آن بهزودی روی نمودار قیمت مشخص نباشد و اگر شما در چنین حالتی تحلیل آنچین بلد باشید میتوانید زودتر از دیگران به این دادهها دسترسی داشته باشید. البته باید گفت دادههای آنچین بهتنهایی برای تحلیل کافی نیست و شما باید از این نوع تحلیل در کنار سایر روشهای کاربردی مانند تحلیل تکنیکال و فاندامنتال استفاده کنید. در این مطلب به معرفی یکی از وبسایتهای معروف آنچین پرداختیم. Dune Analytics یکی از وبسایتهای کاربردی و یکی از بهترین سایتها برای تحلیل ارز دیجیتال است.
برای مشاهده سایر وبسایتهای آنچین به صفحه بهترین وبسایت تحلیل ارز دیجیتال در ایران بروکر مراجعه کنید.
سوالات متداول وبسایت Dune Analytics
آیا دادههای وبسایت دون آنالیتیکس (Dune Analytics) معتبر است؟
دادههای استفاده شده در این وبسایت به صورت شفاف از بلاکچینها جمعآوری میشود. اما اگر شما به دادههای ارائه شده اعتماد ندارید، میتوانید با یادگیری دانش کوئری نویسی، خودتان دست به کار شوید و دادههای موردنظرتان را روی همین وبسایت اجرا کنید. (در متن مقاله نحوه انجام این کار توضیح داده شده است.)
چطور از دادههای آنچین Dune Analytics استفاده کنیم؟
در این وبسایت داشبوردهای مختلف، توضیحاتی دارند که کاملا مشخص کننده کاربرد هر نمودار است و شما با داشتن کمی اطلاعات درباره دیتای آنچین میتوانید بهراحتی از این وبسایت استفاده کنید.
آیا وبسایت Dune Analytics رایگان است؟
بیشتر خدماتی که در این وبسایت ارائه میشود کاملا رایگان است. برخی ویژگیهای خاص در این وبسایت به کاربران ارائه میشود که برای استفاده از آنها باید هزینه پرداخت شود.