معرفی رمزارزها

معرفی ارز دیجیتال سولانا و توکن SOL همراه با بررسی آینده ارز دیجیتال سولانا

معرفی رمزارزها

مطالعه در 15 دقیقه

ارز دیجیتال سولانا (SOL) رمزارز اختصاصی بلاکچین سولانا است. از جمله مشکلاتی که اولین بلاکچین در فضای ارزهای دیجیتال، یعنی بلاک چین بیتکوین با خود به همراه دارد، مشکل مقیاس‌پذیری، سرعت کم و هزینه زیاد تراکنش‌ها است. سولانا یکی از بلاکچین های نسل چهارم است که برای ارائه زیرساخت‌هایی با مقیاس‌پذیری بیشتر شروع به فعالیت در این زمینه کرده است.

این بلاکچین با استفاده از تکنولوژی‌های جدید و منحصربه‌فرد به ارائه یک شبکه با سرعت تراکنش بالا و امنیت قابل‌قبول در سطح سازمانی پرداخته است. به دلیل اینکه ارز دیجیتال سولانا از زمان معرفی خود یعنی سال 2017 تاکنون (2023) رشد قابل‌قبولی داشته و رتبه 11 را در بین ارزهای دیجیتال به خود اختصاص داده، در این مطلب به معرفی این رمزارز و بلاکچین اختصاصی آن می‌پردازیم.

تاریخچه سولانا (SOL)

602e9b4c5a454
تاریخچه سولانا (SOL)

سولانا در سال 2017 و توسط آناتولی یاکوونکو ایجاد شد. هدف آناتولی ایجاد یک بلاکچین با مقیاس‌پذیری بی‌نهایت بود، به همین دلیل خیلی زود فیتزجرالد و اریک ویلیامز را به‌عنوان شرکای خود انتخاب کرد. آناتولی پیش‌ازاین تجربه مهندسی در دراپ باکس را داشت که از این تجربه برای پیشرفت سولانا استفاده کرد.

سولانا مدت کوتاهی پس از معرفی شبکه خود با پروتکل سرم برای ایجاد یک DEX همکاری کرد. سرم یک صرافی غیرمتمرکز برای مبادلات ارزهای دیجیتال است که با استقبال خوبی از سمت جامعه ارزدیجیتال مواجه شده است. این پلتفرم از دقیق‌ترین روش‌های قیمت‌گذاری برای جلب اعتماد کاربران استفاده می‌کند.

سولانا (SOL) چه مشکلاتی را حل می‌کند؟

همان‌طور که در مقدمه بیان شد، در بلاکچین های نسل اول مانند بیت کوین مشکلاتی وجود دارد که سولانا با هدف برطرف کردن این مشکلات شروع به کار کرده است. ساختار شبکه بلاکچین سولانا به شکلی طراحی شده که مقیاس‌پذیر بوده و در برابر سانسور نیز مقاوم است. علاوه بر این سولانا پهنای باند قابل‌توجهی دارد و سرعت انجام تراکنش‌ها در آن قابل‌توجه است.

مقیاس‌پذیری در سولانا

مقیاس‌پذیری یکی از مشکلات اساسی در بلاکچین های نسل اول مانند بیت کوین و اتریوم بود. البته اتریوم پس از ادغام و استفاده از PoS تا میزان خوبی این مشکل را برطرف کرد. بااین‌حال سولانا زمانی شروع به فعالیت کرد که بزرگ‌ترین و پرکاربردترین بلاکچین ها با مشکل مقیاس‌پذیری روبه‌رو بودند.

علت اصلی مشکلات جدی در تراکم شبکه نیز به دلیل استفاده بلاکچین های اولیه از مکانیزم اثبات کار بود. نبود مقیاس‌پذیری در بلاکچین های بیتکوین و اتریوم همچنین منجر به کاهش سرعت و افزایش کارمزد تراکنش‌ها می‌شد.

Solana.jpg.optimal0
مقیاس‌پذیری در سولانا

این موضوع باعث ایجاد مشکلات اساسی در هر دو شبکه بلاکچین شده بود. به دلیل استقبال سازندگان اپلیکیشن ها از شبکه اتریوم و افزایش پلتفرم‌های دیفای، شاهد شلوغی شبکه، افزایش کارمزد و تأخیر در تراکنش‌ها برای کاربران عادی بودیم.

سولانا با ایجاد شبکه‌ای با امکان ایجاد تناسب بین پهنای باند و حجم تراکنش‌ها، با هدف افزایش مقیاس‌پذیری وارد رقابت شد. برای درک میزان مقیاس‌پذیری شبکه سولانا کافی است بدانید که بیت کوین قادر به انجام 7 تراکنش در ثانیه و اتریوم پیش از ادغام در هر ثانیه فقط 12 تراکنش را پردازش می‌کرد. درحالی‌که توسعه‌دهندگان سولانا ادعا کرده‌اند که این شبکه بلاکچین می‌تواند 50 هزار تراکنش را در هر ثانیه پردازش کند.

البته باید گفت صحت انجام این تعداد تراکنش هنوز در عمل اثبات نشده است. اگر این موضوع واقعیت داشته باشد می‌توان گفت سولانا غول‌های دنیای پرداخت یعنی پی پل و مستر کارت را هم تهدید می‌کند.

مزایای سولانا (SOL)

سولانا را می‌توان به‌عنوان شبکه بلاکچینی پذیرفت که قادر است پاسخگوی تقاضاهای اقتصادی کاربران معمولی در سرتاسر جهان باشد. همچنین سازندگان اپلیکیشن های غیرمتمرکز به دلیل مقیاس‌پذیری شبکه بلاکچین و همین‌طور پشتیبانی از قراردادهای هوشمند پیچیده، علاقه زیادی به ساخت برنامه‌هایی مانند DEX و پلتفرم‌های استیکینگ روی سولانا نشان داده‌اند. در ادامه به معرفی برخی از این مزایا می‌پردازیم.

1- مقاوم در برابر سانسور

امنیت نسبتاً زیاد شبکه سولانا آن را به‌عنوان یک زیرساخت مناسب برای تبادلات روزمره تبدیل می‌کند. با استفاده از این بلاکچین شما می‌توانید به‌راحتی و البته در کسری از ثانیه، محبوب‌ترین ارزهای دیجیتال را خریدوفروش کنید. شاید بتوان بهترین مزیت این پلتفرم را نبود هیچ‌گونه کنترل مرکزی روی آن دانست. هیچ قدرت متمرکزی برای اینکه معاملات شما را مانند ارزهای فیات متوقف، مسدود یا مصادره کند، در بلاکچین سولانا وجود ندارد.

2- امکان استیکینیگ

staking in solana
استیکینگ در سولانا

همان‌طور که گفته شد بلاکچین سولانا مزایای عمده‌ای نسبت به رقبا دارد. به‌عنوان‌مثال افرادی که علاقه‌مند به کسب درآمد غیرفعال از ارزهای دیجیتال هستند می‌توانند با استیک SOL در شبکه، به این درآمد دست پیدا کنند.

با گذر زمان و آشکار شدن میزان ریسک معاملات فیوچرز و اسپات در بازار، پروتکل‌های استیکینگ در بین کاربران ارز دیجیتال محبوبیت قابل‌توجهی کسب می‌کنند. این پلتفرم‌ها علاوه بر این که به‌راحتی قابل‌استفاده هستند، در مقایسه با ترید، درآمدهای پایدارتری برای کاربران ایجاد می‌کنند.

نحوه کار سولانا (SOL)

همان‌طور که برای ایجاد ارز دیجیتال روی شبکه بلاکچین اتریوم از استاندارد ERC استفاده می‌شود، در سولانا از استاندارد SLP برای ایجاد رمزارز استفاده می‌شود. توسعه‌دهندگان برای ایجاد ارز دیجیتال یا برنامه روی این شبکه بلاکچین باید از زبان برنامه‌نویسی Rust، C و یا C++ استفاده کنند.

توکنومیک و ارز دیجیتال سولانا (SOL)

ارز دیجیتال اختصاصی سولانا، SOL نام دارد که در زمان نگارش این مقاله به گزارش کوین مارکت کپ، از نظر ارزش بازار در رتبه 11 بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد. عرضه این ارز دیجیتال به شکلی طراحی شده که هر سال 8 درصد رمزارز جدید به آن اضافه می‌شود که البته 15 درصد از این مقدار سوزانده می‌شود.

Tokenomics fI 01
توکنومیک و ارز دیجیتال سولانا (SOL)

در حال حاضر (فوریه 2023) قیمت ارز دیجیتال SOL به ارزش 23.66 دلار معامله می‌شود و دارای مارکت کپ 8 میلیارد دلاری است.

مکانیزم اجماع ارز دیجیتال سولانا (SOL)

شبکه بلاکچین سولانا از مکانیزم اجماع اثبات سهام نمایندگی شده یا Delegated-Proof-of-Stake  استفاده می‌کند. مکانیزم اجماع DpoS چند تفاوت اصلی با مکانیزم اثبات سهام یا PoS دارد. اما از جهت‌هایی نیز مشابه با اثبات سهام عمل می‌کند.

باید گفت هر دو مکانیزم از ولیدیتورها برای پردازش و تأیید تراکنش‌ها استفاده می‌کنند. انتخاب اعتبارسنج‌ها بستگی به میزان دارایی هرکدام از آن‌ها دارد. به این معنا که هرکسی که تعداد SOL بیشتری داشته باشد، شانس بیشتری برای انتخاب شدن به‌عنوان ولیدیتور خواهد داشت.

این استراتژی تضمین می‌کند فقط کسانی در شبکه به‌عنوان ولیدیتور انتخاب شوند که مبلغ قابل‌توجهی از ارز دیجیتال SOL را خریداری کرده‌اند و بنابراین امنیت شبکه برای آن‌ها اهمیت دارد. چرا که در صورت تأیید تراکنش اشتباه، امنیت شبکه کاهش پیدا کرده و ارزش دارایی آن‌ها نیز کم خواهد شد.

سیستم پاداش در شبکه سولانا به این شکل است که اعتبارسنج‌ها به ازای ایجاد بلاک جدید و همین‌طور تأیید تراکنش‌ها و افزودن آن‌ها به بلاکچین، پاداش دریافت می‌کنند. البته افرادی که دارایی کافی برای تبدیل شدن به ولیدیتورها را ندارند، می‌توانند با واگذاری دارایی‌های خود به اعتبارسنج‌ها به‌راحتی از پاداش ایجاد بلوک‌ها سهمی داشته باشند.

با استفاده از این سیستم اعتبارسنجی، می‌توان از امنیت شبکه مطمئن شد و در نهایت این کاربران اصلی شبکه هستند که تصمیم می‌گیرند کدام نودها شایستگی تأیید تراکنش‌ها را دارند.

نکته مهم در رابطه با بلاکچین سولانا این است که به دلیل استفاده از الگوریتم DpoS چندین برابر سریع‌تر از بلاکچین هایی با مکانیزم PoS است. میانگین سرعت تشکیل یک بلاک در سولانا 2.34 ثانیه است که چند برابر سریع‌تر از بلاکچین های مبتنی بر PoS است.

بااین‌حال تست‌های بنچ نشان داده‌اند که بلاک تایم سولانا می‌تواند کمتر از 1.6 ثانیه نیز باشد. این در حالی است که برای ایجاد هر بلاک در شبکه بیتکوین نیاز به صرف 10 دقیقه زمان است. در ادامه به معرفی مهم‌ترین ویژگی‌های بلاکچین سولانا می‌پردازیم.

مهمترین ویژگی های سولانا

1- اثبات تاریخ (POH)

یکی از مشکلاتی که در بلاکچین های نسل‌های قبل وجود داشت، مشکل برچسب زمانی بود. به این معنی که نودهای مختلف نمی‌توانستند در رابطه با تاریخ ثبت و ایجاد بلاک‌ها به یکدیگر اعتماد کنند. سولانا از یک تابع تأخیر زمانی برای حل این مشکل استفاده می‌کند.

poh
اثبات تاریخچه در سولانا

به‌این‌ترتیب مهرهای زمانی به‌طور کامل در هر تأیید تراکنش ادغام می‌شوند و همین موضوع باعث افزایش کارایی بلاکچین سولانا می‌شود. همچنین نودها قادر خواهند بود توالی رویدادها را مشخص کنند و برای ایجاد بلاک جدید نیازی نیست منتظر تأیید نودها دیگر بمانند. همین موضوع باعث افزایش سرعت تراکنش‌ها می‌شود. مکانیزم POH نقش بسیار مهمی در اکوسیستم سولانا دارد.

2- برج BFT

Tower BFT یک سیستم برای بهبود پاسخگویی شبکه است، به‌این‌ترتیب که با اجازه دادن به ولیدیتورها برای رأی دادن، وضعیت سیستم پاسخگویی را بهبود می‌بخشد. همچنین آرای قبلی با استفاده از این مکانیزم ثبت شده و به این شکل به تسریع اعتبارسنجی کمک می‌کنند.

به زبان ساده این سیستم به اعتبارسنج‌های بلاکچین سولانا کمک می‌کند به جای اجرای کل زنجیره، به آرای قبلی خود ارجاع دهند. سیستم‌های بلاکچین پیش‌ازاین که از مکانیزم DpoS استفاده می‌کردند، از نسخه دیگری به نام تحمل خطای عملی بیزانس استفاده می‌کردند. می‌توان گفت برج BFT مدل پیشرفته‌ای از تحمل خطای عملی بیزانس یا PBFT است.

3- گالف استریم (Gulf Streem)

Gulf Streem
گالف استریم در ارز دیجیتال سولانا

در بلاکچین بیتکوین از مفهومی به نام Mempool استفاده می‌شد که به نودها اجازه می‌داد قبل از ایجاد یک بلوک جدید، فرصتی برای انتخاب تراکنش‌های با درآمد بیشتر داشته باشند. در واقع mempool یک منطقه انتظار در انجام تراکنش‌ها قبل از رفتن به بلوک بعدی بود. گالف استریم یک استراتژی جدید ایجاد کرده که به وسیله آن در بلاکچین سولانا، شبکه می‌تواند تراکنش‌ها را قبل از اتمام بلوک فعلی به اعتبارسنج‌ها ارسال کند.

4- سی لول (Sealevel)

سی لول یکی از ویژگی‌های قابل‌توجه در بلاکچین سولانا است که به قراردادهای هوشمند اجازه می‌دهد به صورت موازی اجرا شوند. می‌توان گفت این ویژگی سولانا را به محبوب‌ترین شبکه بلاکچین در بین شبکه‌های دارای قرارداد هوشمند تبدیل کرده است.

همچنین سی لول به قراردادهای هوشمند این امکان را می‌دهد که از پروتکل‌های مشابه استفاده کنند. در واقع این امکان به شبکه اجازه می‌دهد به‌طور هم‌زمان هزاران قرارداد هوشمند را بدون اینکه اختلالی در شبکه ایجاد شود، اجرا کند.

5- پایپ لاینینگ

Pipelining بخشی از بلاکچین سولانا محسوب می‌شود که به‌عنوان یک واحد پردازنده تراکنش عمل می‌کند. با استفاده از پایپ لاین قسمتی از داده‌های ورودی بر اساس مشخصات آن‌ها به سخت‌افزارهای جانبی ارسال می‌شد تا زمان اعتبارسنجی بلوک‌ها را کاهش دهد.

6- توربین (Turbine)

یه عنوان یکی دیگر از فناوری‌های اختصاصی سولانا می‌توان به توربین اشاره کرد. این سیستم داده‌های مهم بلاکچین را دریافت می‌کند و آن‌ها را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم می‌کند. این ویژگی نیز به افزایش سرعت عملکرد نودها کمک می‌کند. به‌این‌ترتیب داده‌هایی با بسته‌های کوچک‌تر با سرعت بیشتر و پهنای باند کمتر به نودها ارسال می‌شوند.

7- کلاد بریک (Cloudbreak)

کلاد بریک پایگاه داده شبکه سولانا است که به سیستم کمک می‌کند داده‌ها را به‌طور هم‌زمان بخواند و بنویسد و به این شکل عملکرد و سرعت شبکه را بهبود می‌دهد. این بخش در کنار پایپ لاینینگ و آرشیو کننده‌ها کار می‌کند.

8- آرشیو کننده‌ها

آرشیو کننده‌ها به ذخیره‌سازی داده‌ها کمک می‌کنند و در این بخش نقش مهمی را ایفا می‌کنند. در واقع آرشیو کننده‌ها سیستم ذخیره‌سازی داده روی سخت‌افزار هستند که دسترسی سریع‌تر به اطلاعات حیاتی اکوسیستم را امکان‌پذیر می‌کنند. به زبان ساده تاریخچه تراکنش‌ها به‌طور مستقیم قابل‌جمع آوری از آرشیو کننده‌ها هستند.

تفاوت سولانا و اتریوم- سرعت در مقابل تجربه

سولانا و اتریوم هر دو از پیشروهای صنعت بلاکچین به حساب می‌آیند که البته از اعتبار خوبی نیز برخوردار هستند. بااینکه سرعت تراکنش‌ها در شبکه سولانا چندین برابر بیشتر از اتریوم بود، از زمان ایجاد این شبکه تاکنون، همچنان اتریوم محبوب‌ترین و شناخته‌شده‌ترین شبکه بلاکچین محسوب می‌شود.

 معمولاً دیده می‌شود که این دو شبکه بسیار باهم مقایسه می‌شوند. به سولانا لقب قاتل اتریوم نیز داده شده است. اما پس از رویداد ادغام اتریوم و افزایش مقیاس‌پذیری شبکه باید منتظر باشیم تا ببینیم کدام یک از دو شبکه کاربران بیشتری را جذب خواهند کرد.

نحوه خرید ارز دیجیتال سولانا (SOL)

برای خرید سولانا می‌توانید از صرافی‌های ایرانی و غیر ایرانی استفاده کنید. صرافی‌های والکس، اکسیر، نوبیتکس، کوینکس، بینگ ایکس و کوکوین می‌توانند انتخاب‌های مناسبی برای خرید ارز دیجیتال SOL باشند.

SOL
نحوه خرید ارز دیجیتال سولانا (SOL)

شما به‌راحتی می‌توانید با ایجاد حساب کاربری در هر یک از این صرافی‌ها به خریدوفروش SOL بپردازید.

توجه داشته باشید که ایران بروکر هیچ تعهدی در قبال امنیت صرافی‌ها ندارد و صرفاً صرافی‌های موجود را بررسی و معرفی می‌کند.

نحوه نگهداری ارز دیجیتال سولانا (SOL)

اگر قصد دارید این ارز دیجیتال را برای بلندمدت نگهداری کنید، پیشنهاد می‌کنیم از کیف پول‌های امن استفاده کنید. معمولاً به افرادی که قصد نگهداری کوتاه‌مدت و مبلغ کمی از ارز دیجیتال SOL را دارند، پیشنهاد می‌شود از کیف پول‌های نرم‌افزاری استفاده کنند. کیف پول تراست ولت که به صورت برنامه موبایل برای اپل و اندروید در دسترس است، می‌تواند انتخاب مناسبی برای این دسته از هولدرهای ارز دیجیتال باشد.

افرادی که قصد دارند مبلغ قابل‌توجهی از ارز دیجیتال سولانا را نگهداری کنند، انتخاب‌های امن‌تری مانند کیف پول‌های سخت‌افزاری لجر نانو ایکس و ترزور خواهند داشت. این روش در حال حاضر امن‌ترین شیوه برای نگهداری ارزهای دیجیتال است.

پیش‌بینی قیمت سولانا از 2023 تا 2030

قیمت ارز دیجیتال سولانا پس‌ازاینکه در سال 2021 توانست به 170 دلار برسد، با شروع روند نزولی در بازار ارز دیجیتال به 26 دلار سقوط کرد. می‌توان گفت سال 2022 نه برای بازار ارز دیجیتال و نه برای سولانا، سال خوشایندی نبود. در ادامه چند مورد از پیش‌بینی‌ها توسط سایت‌های معتبر را با هم می‌خوانیم:

solana price prediction 10
پیش‌بینی قیمت سولانا از 2023 تا 2030

Wallet Investor

ولت اینوستور در پیش‌بینی قیمت ارز دیجیتال SOL برای سال 2023 دیدگاه مثبتی ندارد. این وب‌سایت ادعا کرده که SOL برای سال 2023 انتخاب سودآوری نخواهد بود. علاوه بر این ولت اینوستور اعتقاد دارد که این ارز دیجیتال یک روند نزولی خواهد داشت.

Gov Capital

وب‌سایت Gov Capital که از یک الگوریتم یادگیری عمیق برای پیش‌بینی قیمت استفاده می‌کند، مواردی مانند تغییرات حجم، تغییرات قیمت، چرخه‌های بازار و ارزهای قابل‌مقایسه را در نظر می‌گیرد. نظر این وب‌سایت درباره آینده SOL در 2023 مثبت است و انتظار رشد قوی برای این ارز دیجیتال را تا 124 دلار دارد.

Trading Beasts

کارشناسان TradinigBeasts انتظار دارد قیمت ارز دیجیتال SOL تا اواخر سال 2023 نزولی بوده و با کاهش متوالی قیمت به 18 دلار در دسامبر 2023 سقوط کند.

DigitalCoinPrice

DigitalCoinPrice نیز دیدگاه مثبتی نسبت به SOL دارد و انتظار دارد تا آخر 2023 قیمت این رمزارز به 47 دلار برسد.

به‌طورکلی و با توجه به پیش‌بینی‌های متفاوت توسط شرکت‌های مختلف، نمی‌توان درباره ارز دیجیتال سولانا نظر قطعی داد.

توجه داشته باشید ایران بروکر هیچ‌گونه پیشنهاد سرمایه‌گذاری نمی‌دهد و موارد بیان شده در این بخش صرفاً ترجمه از وب‌سایت‌های معتبر ارز دیجیتال است.

سولانا – یک جهش تکنولوژیکی

می‌توان گفت بلاکچین سولانا یکی از پیشرفته‌ترین شبکه‌ها تاکنون است. توسعه‌دهندگان این پروژه توانستند بلاکچینی با مقیاس‌پذیری قابل‌توجه و با عملکرد قوی برای پرداخت‌های روزمره ایجاد کنند. اگر این شبکه به همین شکل پیشرفت کند می‌توان انتظار داشت در آینده توسعه‌دهندگان بیشتری این بلاکچین را برای ایجاد پلتفرم‌های خود انتخاب کنند. هرچه شبکه کاربرد بیشتری در بین کاربران و توسعه‌دهندگان داشته باشد، می‌توان شاهد رشد قیمت ارز دیجیتال SOL نیز بود.

رقبای اصلی سولانا چه شبکه‌هایی هستند؟

از اصلی‌ترین رقبای بلاکچین سولانا می‌توان به Corda، 5ireChain و Apros اشاره کرد.

سولانا را از کدام صرافی بخریم؟

شما می‌توانید از صرافی‌های ایرانی نوبیتکس، والکس، اکسیر، نوبیتکس، کوینکس، بینگ ایکس، کوکوین و سایر صرافی‌ها اقدام به خرید ارز دیجیتال SOL کنید.

آیا در 2023 سولانا گزینه خوبی برای خرید است؟

در این مطلب سعی کردیم پیش‌بینی‌های مختلف وب‌سایت‌های معتبر را با شما به اشتراک بگذاریم، اما نمی‌توان در رابطه با این ارز دیجیتال نظر قطعی داشت. شاید بهتر باشد به گزینه‌های دیگر در مارکت توجه کنید یا با متخصصان در این زمینه مشورت کنید.

امن‌ترین کیف پول برای نگهداری سولانا کدام است؟

کیف پول‌های سخت‌افزاری مانند ترزور و لجر امن‌ترین کیف پول‌ها برای نگهداری انواع ارز دیجیتال و سولانا محسوب می‌شوند. همچنین کیف پول نرم افزاری تراست ولت برای نگهداری انواع ارزهای دیجیتال پیشنهاد می شود.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید