مصر و هند با آغاز گفتگوها برای حذف دلار آمریکا از روابط تجاری خود، با استراتژی دلارزدایی بلوک بریکس همسو میشوند. این حرکت بخشی از روند گستردهتر کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا در تجارت بینالمللی است که نشاندهنده تغییر چشمانداز اقتصادی جهانی است.
مشارکت مصر در این ابتکار به دنبال دعوت این کشور برای پیوستن به بلوک بریکس در اجلاس سران آن در سال ۲۰۲۳ است که بیش از یک عضویت رسمی بلکه ورود به یک تلاش جمعی برای تغییر شیوههای تجارت جهانی است.
مصر و هند با انتخاب تجارت با ارزهای محلی، نهتنها روابط دوجانبه را تقویت میکنند، بلکه سلطه طولانیمدت دلار آمریکا در تجارت بینالمللی را نیز به چالش میکشند. نقش هند در ترویج این تغییر در بلوک بریکس بسیار مهم بوده است. این کشور به طور فعال سیاستهایی را برای کاهش اتکا به دلار آمریکا دنبال کرده است، همانطور که در معاملات تجاری آن با اتیوپی و قرارداد نفتی مهمش با امارات متحده عربی که هر دو به ارزهای محلی تسویه شدهاند، مشهود است.
گنجاندن شش کشور جدید از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، ایران، مصر، اتیوپی و آرژانتین در بلوک بریکس نشاندهنده نارضایتی گسترده از سیستم مالی فعلی جهانی است. این گسترش و حرکت جمعی به سمت دلارزدایی حاکی از تغییر بالقوه در توازن قدرت اقتصادی جهانی است.گفتوگوهای مصر و هند، بهویژه گفتگوهای بین محمد معیت، وزیر دارایی مصر و آجیت گوپته، سفیر هند در قاهره، نشاندهنده تلاشی عمدی برای توسعه استراتژیهایی برای تقویت سرمایهگذاری و تنوع اقتصادی بین دو کشور است که فراتر از تعاملات دیپلماتیک معمول است.
این روند به مصر و هند محدود نمیشود. کل بلوک بریکس فعالانه برای کاهش تسلط دلار آمریکا در تسویهحسابهای تجاری بینالمللی تلاش کرده است. پذیرش ارزهای محلی برای تجارت دوجانبه هم یک استراتژی مالی و هم یک بیانیه سیاسی است که هژمونی سنتی دلار آمریکا در اقتصاد جهانی را به چالش میکشد. ازآنجاییکه مصر و هند، همراه با دیگر اعضای بریکس، به طور فزایندهای از ارزهای محلی برای تسویهحسابهای تجاری استقبال میکنند، آنها نهتنها اتحادهای اقتصادی خود را تقویت میکنند، بلکه راه را برای عصر جدیدی در تجارت جهانی هموار میکنند. این تغییر به طور بالقوه میتواند نظم اقتصادی جهانی را متحول کند و سلطه دیرینه دلار آمریکا را کاهش دهد و به دنیای مالی چندقطبیتر منجر شود.