ریپورتاژ آگهی

همه چیز درباره معاملۀ نفت خام

ریپورتاژ آگهی

مطالعه در 10 دقیقه

معاملۀ نفت در فارکس  شبیه به معاملۀ ارز در فارکس است و فقط در سطوح اهرم و مارجین تفاوت دارند. اصلی‌ترین تفاوت نفت و ارز این است که در مبالغ و واحدهای متفاوت معامله می شوند به‌طوریکه قراردادهای نفت به شکل 10 یا 100 یا 1000 بشکه و به دلار آمریکا عرضه می‌شوند. تجارت نفت فارکس شامل قراردادهای CFD می‌شود که ابزارهای فرابورس هستند و تاریخ‌های انقضای از قبل تعیین شده و تسویه حساب‌های نقد دارند.

معاملۀ نفت خام چیست؟

معاملۀ نفت خام عبارت است از خرید و فروش نفت خام به عنوان یک کالا در بازارهای مالی مختلف. نفت خام یک کالای بسیار پرتقاضا است زیرا منبع اصلی تامین سوخت و انرژی برای حمل و نقل و تولید گرما و برق است.

 قیمت نفت خام تحت تاثیر مجموعه‌ای از عوامل مانند عرضه و تقاضا، رویدادهای جغرافیای سیاسی و شرایط اقتصادی است.

 نفت خام را از طریق ابزارهای مالی مختلفی می توان معامله کرد. این ابزارها عبارتند از قراردادهای آتی، آپشن ها و صندوق های قابل معامله در بورس (ETF) در بورس های فیزیکی و الکترونیکی در سرتاسر جهان.

معامله‌گران در بازار نفت خام از خرید در قیمت پایین و فروش در قیمت بالا یا فروش در قیمت بالا و خرید در قیمت پایین کسب سود می کنند. معاملۀ نفت خام یک بازار با نقدینگی بسیار بالا است و نوسانات قیمت و حجم فعالیت بسیار بالایی دارد.

عوامل اصلی تاثیرگذار بر قیمت نفت

 چندین عامل وجود دارند که بر قیمت نفت (OIL) تاثیر می‌گذارند. عوامل اصلی تاثیرگذار بر قیمت جهانی نفت عبارتند از:

  •  عرضه و تقاضا: یکی از عوامل بسیار تاثیرگذار بر قیمت نفت، توازن بین عرضه و تقاضا است. اگر مازاد نفت در بازار وجود داشته باشد، قیمت ها کاهش پیدا می کنند. اگر تقاضا بیشتر از عرضه باشد، قیمت ها افزایش پیدا می کنند.
  •  تصمیم های اوپک: سازمان کشورهای صادرکنندۀ نفت (اوپک) عرضۀ جهانی نفت را کنترل می کند. در نتیجه، هر تصمیم اوپک دربارۀ سطح تولید یا کاهش عرضه می تواند تاثیر مهمی برای قیمت های نفت داشته باشد.  
  • تنش های جغرافیای سیاسی: بی ثباتی سیاسی، جنگ ها و درگیری ها در مناطق تولید نفت به زنجیرۀ عرضه لطمه می زنند و باعث افزایش قیمت می شوند.
  • رشد اقتصادی: رشد اقتصادی منجر به افزایش تقاضا برای نفت می شود. در نتیجه، یک اقتصاد سالم می تواند منجر به افزایش تقاضا و افزایش قیمت شود.
  • نرخ های مبادلۀ ارز: از آنجائیکه قیمت نفت به دلار آمریکا است، نوسانات در نرخ های مبادلات ارز بر قیمت نفت نیز تاثیر خواهند گذاشت.
  •  بلای طبیعی و الگوهای هوایی: بلایای طبیعی مانند طوفان ها و شرایط بسیار بد هوا می توانند بر تولید نفت تاثیر بگذارند و منجر به افزایش قیمت نفت شوند.
  •  توسعه های فن آورانه: توسعه ها در فن آوری باعث ارزان تر و کارآمدتر شدن تولید نفت می شوند و عرضه را افزایش و متعاقباً قیمت ها را کاهش می دهند.

 تعدادی عوامل اصلی وجود دارند که بر قیمت های نفت تاثیر می گذارند هرچند عوامل دیگری نیز علاوه بر آنها وجود دارند.

بهترین استراتژی های معاملۀ نفت

 معامله گران معمولاً از اندیکاتورهای خطوط بولینگر، MACD، RSI و Stochastic در هنگام معاملۀ نفت استفاده می کنند. هرچند معامله گران از روش پرایس اکشن (حرکات قیمتی) نیز بهره می برند که شامل تحلیل الگوهای شمعی، قدرت و جهت روند، تشخیص سطوح حمایت و مقاومت می شود. پرایس اکشن نیز شامل مطالعۀ خطوط روند، الگوهای نمودار و سایر موارد می شود که معامله را بهبود می دهند. نمودارهای طلای سیاه منحصراً روندهای بلندمدت با حداقل نوسانات و سیگنال های اشتباه را نمایش می دهند.

روش VSA یک روش معاملاتی مؤثر برای معاملۀ انواع کالاها و قراردادهای آتی بخصوص معاملۀ “طلای سیاه” است. این روش قابلیت های مفیدی را در اختیار معامله گران قرار می دهد تا معاملات نفت را انجام دهند و به این دلیل مشهور است که معامله گران با استفاده از آن می توانند روندهای بازار را پیش بینی کنند و تشخیص دهند. عوامل فصلی مستقیماً بر کالاهای انرژی و سایر کالاها تاثیر می گذارند که می تواند منجر به نوسانات غیرقابل پیش بینی قیمت در طی دوره های زمانی خاص گردد. برخی از معامله گرها در هنگام توسعۀ استراتژی های معاملاتی شان این عوامل را در نظر می گیرند.

 فروش “نفت سیاه” در فصل زمستان افزایش چشمگیری پیدا می کند زیرا از آن برای تولید گرما در منازل و صنایع ساخت و ساز و همچنین تولید برق استفاده می شود. فصل سرما در آمریکای شمالی به دلیل وقوع پدیدۀ گرداب قطبی اغلب در ماه های ژانویه، فوریه و مارس است. شب ها در زمستان معمولاً طولانی تر از تابستان هستند. همزمان با پایان زمستان، قیمت نفت نیز کاهش پیدا می کند و این روند کاهشی تا پایان تابستان ادامه دارد. اکثر مردم در فصل تابستان به تعطیلات می روند به همین دلیل قیمت بنزین افزایش پیدا می کند. از ژوئن تا سپتامبر، قیمت نفت معمولاً افزایش پیدا می کند. هرچند بعد از سپتامبر، قیمت نفت کاهش چشمگیری پیدا می کند اما معمولاً در شروع سال جدید مجدداً افزایش قیمت دارد و کاهش قیمت های قبلی اش را جبران می کند.

 چندین عامل وجود دارند که باعث ایجاد نوسان در قیمت “نفت سیاه” می شوند. یکی از اصلی ترین عوامل، کاهش تقاضا برای سوخت در ماه های تابستان به دلیل پایان فصل خودرو و کار در مناطق است. ضمن اینکه تابستان های گرم منجر به افزایش تقاضا برای برق برای مصرف کولر می شود و بسیاری از شرکت های تولید برق بجای نفت از گاز استفاده می کنند که در ایالات متحده ارزان تر و برای محیط زیست مناسب تر است. علی رغم این موضوع هنوز تقاضا برای “طلای سیاه” و محصولات نفتی در ماه های تابستان بالا است زیرا استخراج نفت آسان تر است و در طی این زمان در نیم کرۀ شمالی راحت تر می توان حمل و نقل مواد خام را انجام داد. هرچند، تقاضا برای حامل های انرژی منعطف نیست و تحت تاثیر شرایط اقتصاد جهانی قرار دارد و به همین دلیل است که بسیاری از صنایع اقدام به ذخایر محصولات انرژی می کنند. این روند در آمار 15 و 12 و 10 سال گذشته قابل مشاهده است اما در سال های اخیر کمتر مشاهده شده است.

علی رغم آنکه عوامل مختلفی موجب تغییر در بازار می شوند، روندهای فصلی هنوز قابل مشاهده هستند و از آنها در تصمیم گیری ها برای انجام معامله استفاده می شود. تشخیص زمان ایجاد تضاد بین الگوهای بلندمدت با اندیکاتورهای تکنیکی و متعاقباً پرهیز از سفته بازی مهم است.

 تفاوت های قیمت “طلای سیاه” یا مشتقاتش می تواند یک ناهماهنگی بین قیمت دارائی های مشابه ایجاد کند که به “اسپرد درون کالایی” مشهور است. البته توجه به این نکته ضروری است که اسپرد درون کالایی با اسپرد Ask و Bid فرق دارد. داده های مربوط به این نرخ ها را می توان در مشخصات ابزار پیدا کرد.

 از آنجائیکه ترمینال MetaTrader4 فاقد عملکردهای معینی در بورس های مشهور است، برای ایجاد اسپرد بین 

قراردادهای CFD در “نفت سیاه” باید از اندیکاتورهای اضافی استفاده کرد. معاملۀ اسپرد شبیه به معامله با نوسانگرها، استفاده از اندیکاتورهای روند، خطوط، الگوهای نمودار و سایر ابزارها است.

مثال معاملۀ CFD نفت خام

cdVqDPnlA4 PH01EWDkeg v47ka6piu2l96TOMQfTaNeoghLu8YDfVjza4tyQ4YxKttXMWm8zklHBFB7nitcTA4lErv6bZjlRdMJ7yPH5qJXC1 wf7EebKMdNPLCiOdQRaKJ6u1Ojo3V 0w XBDRA

 برای آشنا شدن با نحوه خرید و فروش نفت در فارکس و نحوۀ محاسبۀ سود و زیان تان، باید مفاهیم زیر را بدانید:

 اندازۀ معامله

 تفاوت بین قیمت باز کردن و بستن معامله

 کارمزدهای معامله

اندازۀ معاملات CFD به شکل “لات” اندازه گیری می شود. هر لات عبارت است از اندازۀ یک قرارداد استاندارد در یک دارائی اصلی. در مورد نفت خام برنت و نفت وست تگزاس اینترمدیت (WTI)، یک لات برابر است با 100 بشکه. یعنی اگر قیمت هر بشکه نفت برنت 80 دلار باشد، در آن صورت یک لات نفت برنت 8000 دلار خواهد بود. 

 اگر گمان می کنید که قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت (WTI) بالا خواهد رفت، در آن صورت یک معاملۀ خرید (معاملۀ لانگ) باز می کنید و اگر گمان می کنید که قیمت پایین خواهد آمد یک معاملۀ فروش (معاملۀ شورت) باز می کنید.

 فرضاً یک معاملۀ خرید برای نفت وست تگزاس اینترمدیت (WTI) در قیمت بالاتر باز می کنید. قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت (WTI) تا 88$ افزایش پیدا می کند و شما تصمیم می گیرید که معامله را در این قیمت ببندید. تفاوت بین قیمت باز شدن معاملۀ شما و قیمت بسته شدن معامله 8$ در هر بشکه است. اگر اندازۀ معامله را چند برابر کنیم (100 بشکه)، مجموع سود 800$ خواهد بود.

 هرچند باید به هزینه های معامله نیز توجه داشت. کارگزارهای CFD به سه شکل رایج این هزینه ها را اخذ می کنند:

  • اسپرد
  • کارمزد
  • سوآپ

اسپرد عبارت است از تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش یک دارائی. قیمت خرید همیشه اندکی از قیمت فروش بالاتر است یعنی اگر یک معاملۀ خرید باز کنید و بلافاصله آن را ببندید (بفروشید)، ضرر می کنید زیرا در قیمتی پایین تر از آنچه در ابتدا پرداخت کرده اید فروخته اید.

 تفاوت اندک است (قیمت WTI در پلتفرم MetaTrader 5 متعلق به IFC Markets در زمان نوشتن این مطلب 80.68 دلار است درحالیکه قیمت خرید 80.80 دلار است)، اگر یک معامله با حجم زیاد و یا تعداد زیادی معامله انجام دهید این مبلغ می تواند افزایش پیدا کند.

 اسپرد یکی از هزینه هایی است که توسط کارگزار دریافت می شود. یک معامله قبل از آنکه وارد سود شود ابتدا باید اسپرد را جبران کند. به همین دلیل است که در هنگام انتخاب یک کارگزار باید جدول اسپردهای آن کارگزار را بررسی کنید زیرا اصلی ترین هزینۀ مربوط معاملات است.

 برخی از کارگزارها علاوه بر اسپرد یا بجای اسپرد، کارمزد نیز می‌گیرند. کارمزد می‌تواند به شکل یک مبلغ دلاری یا یک درصد از معامله باشد. کارمزدها معمولاً خیلی کم هستند.

 شکل دیگری از هزینه، سوآپ است که در واقع انطباق نرخ بهره است که بابت انتقال یک معامله به روز بعد محاسبه می گردد. هرچند بابت معاملات فروش ممکن است یک بهره دریافت کنید.

اگر فرضاً کارگزار فقط اسپردی معادل 0.12 دلار دریافت کند در آن صورت، سود خالص شما از مثال فوق 788 دلار خواهد بود  [800 دلار سود ناخالص – (0.12 دلار ضربدر 100 بشکه)].

جمع بندی

“طلای سیاه” یک دارای سرمایه گذاری جذاب است زیرا نوسان بالایی دارد. نوسانات قیمت کوتاه برای این مادۀ خام می تواند سود خوبی برای شما داشته باشد.

 همانطوری‌که مشاهده کرده‌اید، CFD در نفت فرصت های معاملاتی بزرگی را برای معامله گرها فراهم می کنند. معامله گرها می توانند تصمیم گیری های سریع برای سرمایه گذاری و سفته بازی بگیرند. همزمان نفت تنها کالایی است که تقریباً در همۀ سیستم های کنترل توزیع شده (DCS) قرار می گیرد.

 مزیت قراردادهای نفت بر جفت ارزها یا سایر دارائی ها این است که قابل پیش بینی تر است. البته این قاعده فقط دربارۀ اسپردهای بین کالایی مصداق پیدا می کند.

هرچند شما برای انجام موفق معاملۀ نفت باید تجربه و معلومات خاصی داشته باشید. ضمن اینکه باید همیشه بازار را زیر نظر داشته باشید و اخبار مناطق مختلف جهان را دنبال کنید.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید