ارز دیجیتال

عرضه‌ی اولیه‌ی کوین یا ICO چیست؟ چگونه از ICO ها با خبر شویم؟

ارز دیجیتال

مطالعه در 12 دقیقه

عرضه‌ی اولیه‌ی کوین در بازار ارزهای دیجیتال را می‌توان با عرضه‌های اولیه‌ی عمومی در بخش صنایع (IPO) مقایسه کرد. در واقع شرکت‌ها می‌توانند از طریق عرضه‌ی اولیه‌ی کوین، سرمایه‌ی لازم جهت ساخت یک کوین، برنامه یا سرویس جدید را بدست آورند. سرمایه گذاران مشتاق برای کسب یک توکن جدید ارز دیجیتال صادر شده توسط شرکتی خاص می‌توانند کوین عرضه اولیه شده‌ی آن را خریداری کنند.

در اصل شرکت این توکن را جهت کاربرد‌هایی در ارتباط با محصولی خاص ارائه می‌کند و یا آن را به عنوان سهمی از شرکت یا یک پروژه در اختیار کاربران قرار می‌دهد. ایران بروکر را دنبال کنید تا اطلاعات جامع‌تری درباره‌ی عرضه‌های اولیه‌ی کوین‌ها (Initial coin offering) کسب کنید.

موارد کلیدی در رابطه با عرضه‌ی اولیه‌ی کوین

  • عرضه‌ی اولیه‌ی کوین یا ICO روشی متداول برای جمع آوری سرمایه‌ی اولیه جهت تولید محصولات و خدمات در حوزه‌ی ارزهای دیجیتال است.
  • عرضه اولیه کوین‌ها علاوه بر شباهت به عرضه‌ی اولیه سهام در صنایع می‌توانند برای محصولات و خدمات نر افزاری نیز مفید باشند.
  • تعداد کمی از عرضه‌های اولیه برای سرمایه گذاران بازدهی دارند و اکثر آن‌ها یا عملکرد ضعیفی دارند و یا کلاهبرداری هستند.
  • برای شرکت در یک عرضه‌ی اولیه‌ی کوین علاوه بر داشتن اطلاعات اولیه درباره صرافی‌ها و ارز‌های دیجیتال معمولا نیاز است که یک ارز دیجیتال معتبر‌تری را درون کیف پول خود از قبل داشته باشید.
  • با توجه به اینکه بسیاری از عرضه‌ی اولیه‌ی کوین‌ها به صورت غیر قانونی انجام می‌شوند بنابراین لازم است که سرمایه گذاران پیش از خرید آن‌ها تحقیقات کاملی را انجام دهند.

عرضه‌ی اولیه‌ی کوین چگونه صورت می‌پذیرد؟

عرضه‌ی اولیه‌ی کوین چگونه صورت می‌پذیرد؟

اولین گام در عرضه‌ی اولیه‌ی کوین جهت جمع آوری سرمایه‌ی مورد نیاز در یک پروژه، شناسایی چگونگی ساختار آن کوین است. ICO‌ها را به روش‌های زیر می‌توان ساختارسازی کرد:

  1. عرضه و قیمت کوین ثابت: شرکت‌ها می‌توانند قیمت کوین را از پیش تعیین کرده و در تعداد محدود و مشخصی آن را ارائه کنند.
  2. عرضه ثابت و قیمت متغیر: شرکت‌ها می‌توانند تعداد ثابتی از توکن مورد نظر را با هدف تامین سرمایه‌ی متغیر ارائه کنند؛ به این معنا که قیمت کلی هر توکن بر اساس مقدار وجوه لازم تعیین می‌شود.
  3. عرضه‌ی متغیر و قیمت ثابت: برخی شرکت‌ها سرمایه‌ی مورد نیاز را از طریق عرضه‌ی پویای یک توکن با قیمتی ثابت تامین می‌کنند.

انتشار وایت پیپر یا سپیدنامه

پروژه‌های کریپتو معمولا علاوه بر ساختار عرضه‌ی اولیه، یک دفتر چه‌ی راهنما نیز به نام وایت پیپر بر روی وب سایت مربوط به توکن مورد نظر در اختیار سرمایه گذاران احتمالی قرار می‌دهد. در واقع این سپیدنامه وسیله‌ای است که انتشار دهندگان پروژه از آن جهت توضیح اطلاعات مربوط به توکن قابل عرضه استفاده می‌کنند. برخی از این اطلاعات شامل موارد زیر است:

  • موضوع پروژه چیست؟
  • چه نیازی پس از اتمام پروژه برطرف خواهد شد؟
  • چه تعداد از توکن‌های مجازی در اختیار بنیانگذاران باقی خواهد ماند؟
  • چه راه‌های پرداختی (از طریق چه ارزهایی) وجود دارد؟

مدت زمان اجرای عرضه‌ی اولیه‌ی کوین

پروژه‌ها وایت پیپر را به عنوان بخشی از کمپین عرضه‌ی اولیه‌ی کوین با هدف تشویق علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری در برخی توکن‌ها انتشار می‌دهند. سرمایه گذاران معمولا از طریق ارز‌های فیات و ارزهای دیجیتال و به ویژه ارزهایی مانند بیت کوین و اتریوم اقدام به خریداری توکن‌ها می‌کنند. عرضه‌ی اولیه‌ی این توکن‌ها شباهت زیادی به عرضه‌ی اولیه سهام در صنایع دارند.

سرمایه‌های جمع آوری شده صرف چه مواردی می‌شوند؟

اگر سرمایه‌ی مورد نظر به اندازه کافی نرسد معمولا پول جمع آوری شده به سرمایه گذاران بازگردانده می‌شود و پروژه را ناموفق اعلام می‌کنند؛ ولی در غیر این صورت سرمایه‌ی جمع آوری شده صرف پیش بردن اهداف پروژه می‌گردد.

چه کسی می‌تواند یک ICO را راه اندازی کند؟

هر کسی می‌تواند عرضه‌ی اولیه‌ی کوین را راه اندازی کند. در حال حاضر قوانین در ایالات متحده‌ی آمریکا طوری است که به هر کسی که بتواند فناوری مناسب‌تری را در اختیار کاربران قرار دهد، اجازه‌ی راه اندازی یک ارز دیجیتال را می‌دهد. از طرفی، عدم وجود قوانین سخت گیرانه، راه را برای کلاهبرداران این حوزه هموار ساخته است؛ و آن‌ها دست به هر اقدامی می‌زنند تا سرمایه گذاران را نسبت به قانونی بودن پروژه‌های خود متقاعد سازند. در واقع عرضه‌ی اولیه‌ی کوین‌ها می‌تواند یکی از ساده‌ترین راه‌های ممکن کلاه برداری در بازار‌های مالی باشد.

چه کسی می‌تواند یک ICO را راه اندازی کند؟

خرید عرضه‌ی اولیه‌ی یک کوین

قبل از خرید یک عرضه‌ی اولیه‌ی ارز دیجیتال لازم است به نکاتی که در ادامه گفته می‌شود دقت کنید. در ابتدا مطمئن شوید که ارائه دهندگان ICO افرادی واقعی و پاسخگو هستند. سپس، تاریخچه‌ی ارتباط پروژه با شبکه‌ی بلاک چین و کریپتو را بررسی کنید. اگر متوجه شدید که هیچکس تجربه‌ی ساده و مرتبطی با این پروژه ندارد اولین زنگ خطر به صدا در خواهد آمد.

اگر یک نفر توانسته است که یک ICO را بسازد و راه اندازی کند این به آن معنا نیست که شما لازم است که این کار را انجام دهید. بنابراین اگر در فکر راه اندازی یک ICO هستید قبل از هر چیزی از خود بپرسید که آیا این پروژه برای کسب و کار شما سودمند خواهد بود یا خیر.

از طریق این بخش از سایت کوین‌مارکت کپ می توانید از زمان ICO های آینده اطلاع پیدا کنید.

ملاحظات ویژه در هنگام خرید عرضه‌ی اولیه‌ی کوین

فعالیت عرضه‌ی اولیه‌ی کوین‌ها در سال ۲۰۱۹ به طرز چشم گیری به دلیل وجود مناطق خاکستری و نامفهوم قانونی کاهش پیدا کرد. سرمایه گذاران برای شرکت در عرضه‌های اولیه کوین‌ها هیچ گونه راه مطمئنی برای با خبر شدن از آخرین عرضه‌های اولیه‌ی در پیش رو ندارند و تنها می‌توانند از طریق وب سایت‌هایی مانند ایران بروکر و سایر وب سایت‌هایی که ICO‌های مختلف را با یکدیگر مقایسه می‌کنند اطلاعات کسب کنند.

ملاحظات ویژه در هنگام خرید عرضه‌ی اولیه‌ی کوین

چطور می‌توان از آسیب کلاهبرداری‌های موجود در عرضه‌ی اولیه‌ی کوین در امان ماند؟

  • اطمینان حاصل کنید که توسعه دهندگان پروژه کاملا شفاف و صادق‌اند و دارای برگه‌های سفید قابل فهم و با اهداف روشن و مختصر هستند.
  • به دنبال شرکت‌هایی باشید که به طور ۱۰۰ درصد با سرمایه گذاران شفاف هستند.
  • شرایط و ضوابط قانونی ICO‌ها را بررسی کنید؛ زیرا معمولا مسئولین سنتی نظارتی بر این فضا ندارند و تمام مسئولیت بر عهده‌ی شخص سرمایه گذار است.
  • از ذخیره شدن عرضه‌های اولیه درون کیف پول سپرده‌گذاری خود اطمینان حاصل کنید. این کیف پول‌ها به دلیل استفاده از کلید‌های دسترسی چند مرحله‌ای از امنیت بالایی برخوردار‌اند و تا حد زیادی از کلاهبرداری‌ها جلوگیری می‌کنند.

نکته‌ی مهم

در مواقع ضروری کمیسیون بورس اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) حق مداخله در عرضه‌ی اولیه‌ی کوین را دارد. به طور مثال در سال ۲۰۱۸-۲۰۱۹ پس از آن که شرکت تلگرام سرمایه اولیه ۱.۷ میلیارد دلاری مورد نیاز برای یکی از پروژه‌های خود را از طریق عرضه‌ی اولیه کوین به‌دست آورد، با دستور منع موقت سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا مواجه شد و در نهایت طی حکم صادره در مارس ۲۰۲۰ موظف به بازگرداندن ۱.۲میلیارد دلار به سرمایه گذاران و جریمه‌ی مدنی ۱۸.۵ میلیارد دلاری محکوم گردید.

برای خرید برخی از ICO‌ها نیاز است که ارز دیگری درون کیف پول شما باشد که به واسطه‌ی آن معامله‌ی خود را به انجام برسانید.

تبلیغات عرضه‌ی اولیه‌ی کوین

تبلیغات ICO‌ها در حجم وسیعی و به روش‌های مختلفی همچون سایت‌های آنلاین که سرمایه گذاران را دور هم جمع کرده و تشویق به سرمایه‌گذاری می‌کنند و یا استفاده از بازیگران مشهور برای ترغیب دنبال کننده‌هایشان برای خرید ICO‌ها و یا به کارگیری افراد سرگرم کننده برای این کار در جذب سرمایه گذاران بسیار موثر است. با این وجود سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا استفاده از بازیگران و افراد مشهور در جهت تایید ICO‌ها را بدون افشای مبلغ دریافتی آن‌ها بابت این کار غیر قانونی اعلام کرد.

برای مثال، فلوید می‌ودر ستاره‌ی بوکس دنیا و دیجی خالد یکی از بزرگان موسیقی در پایان سال ۲۰۱۷ با تبلیغ عرضه‌ی اولیه شرکت Centra Tech مبلغ ۳۰ میلیون دلار جمع آوری کردند که در نهایت این پروژه در دادگاه کلاهبرداری شناخته شد و دو سلبریتی نام برده مجبور به تسویه حساب با مسئولین مربوطه شدند و سه بنیان گذار شرکت نیز به تقلب محکوم گشتند.

کسانی که قصد سرمایه‌گذاری در عرضه‌های اولیه‌ی کوین‌ها را دارند قبل از هر چیزی بایستی اطلاعات خود درباره‌ی ارزهای دیجیتال بالا ببرند و همه چیز را درباره ICO‌ها بدانند؛ زیرا این عرضه‌های اولیه به سختی اوردرگذاری می‌شوند و درنتیجه احتیاط لازم است.

عرضه‌ی اولیه‌ی کوین (ICO) در مقابل عرضه‌ی اولیه‌ی سهام (IPO)

عرضه‌ی اولیه‌ی کوین (ICO) در مقابل عرضه‌ی اولیه‌ی سهام (IPO)

در IPO ها، شرکت‌ها در ازای فروش سهام خود سرمایه لازم جهت هزینه‌های جاری مربوط به پروژه‌هایشان را تامین می‌کنند؛ در صورتیکه، در عرضه‌ی اولیه‌ی کوین‌ها هیچگونه سهمی به سرمایه گذاران واگذار نمی‌شود و پروژه تامین مالی خود را از طریق فروش توکن‌های ارز‌های دیجیتال انجام می‌دهند. در هر دو مورد سرمایه گذاران با این فکر که در طی زمان سرمایه‌هایشان رشد پیدا خواهد کرد اقدام به خرید می‌کنند.

همانطور که گفته شد تفاوت اصلی این دو عرضه در این است که سهام مالکیت پروژه‌های ICO‌ها تضمین نمی‌شوند و شرکت کنندگان به نوعی بر سر یک ارز بی‌ارزش که ممکن است بعدا ارزش پیدا کند قمار می‌کنند.

عرضه اولیه سهام بر خلاف ICO‌ها به شدت تحت نظارت و بررسی سازمان‌های دولتی مانند سازمان بورس و اوراق بهادار هستند. سرمایه گذاران IPO‌ها بیشتر افراد محافظه کار هستند که بازده مالی را مد نظر قرار می‌دهند اما خریداران ICO بیشتر افراد ریسک‌پذیر و مشتاقان هیجان هستند. در واقع ICO‌ها با هدف امکان تولید سود مالی در مدت زمان کوتاه انجام می‌شوند در صورتیکه هدف از IPO‌ها تامین مالی از طریق جذب سرمایه‌های خرد است. به ICO‌ها اصطلاحا انبوه فروشی نیز می‌گویند.

مزایا و معایب عرضه‌ی اولیه کوین‌ها

شرکت‌هایی که در تلاش برای راه اندازی عرضه‌ی اولیه‌ی کوین هستند به راحتی از طریق خدمات آنلاین می‌توانند توکن‌ها را تولید کنند. مدیران این شرکت‌ها توکن‌های خود را از طریق ضوابط مربوط به ICO‌ها تولید، دریافت و در نهایت آن‌ها را از طریق کوین‌ها بین سرمایه گذاران توزیع می‌کنند. اما با توجه به‌عدم وجود نظارت‌های کافی ممکن است وجوه سرمایه گذاران به دلایلی چون تقلب یا بی‌کفایتی هرگز قابل بازگشت نباشند.

پتانسیل بازدهی بالای عرضه‌های اولیه کوین مهمترین عامل ایجاد انگیزه در سرمایه گذاران است. هیچ تضمینی بر قانونی بودن ارزها یا دارایی‌های دیجیتال وجود ندارد. به طور مثال بانک مرکزی چین ICO‌ها را مخل نظام مالی و اقتصادی برشمرد و راه اندازی آن‌ها را ممنوع اعلام کرد. همچنین، دولت چین در سال ۲۰۲۱ تمامی تراکنش‌ها و استخراج ارز‌های دیجیتال را غیر قانونی و ممنوع اعلام کرد.

نمونه‌هایی از عرضه‌های اولیه کوین‌ها

در سال ۲۰۱۴ با عرضه‌ی اتریوم طی ۴۲ روز مبلغ ۱۸ میلیون دلار پول جمع آوری شد که این عرضه را یکی از برجسته‌ترین عرضه‌های اولیه کوین می‌توان دانست.

در سال ۲۰۱۵ شرکت Antshares یک عرضه‌ی اولیه یرا در دو فاز انجام داد که مرحله‌ی اول تا اکتبر همان سال ادامه داشت و در انتهای فاز دوم در سپتامبر ۲۰۱۶ مبلغ ۴.۵ میلیون دلار سرمایه از طریق آن بدست آمد. این شرکت بعده‌ها نام خود را به Neo تغییر داد.

چگونه می‌توان متوجه شد که کوین‌های جدید چه زمانی عرضه می‌شوند؟

همچنین دراگون کوین توانست در مارس ۲۰۱۸ درآمدی ۳۲۰ میلیون دلاری را تنها در مدت یک ماه به ثبت برساند. به دنبال آن، شرکت پشتیبانی پلتفرم EOS طی یکسال با کسب مبلغ ۴ میلیارد دلار از این طریق توانست رکورد دراگون کوین را در هم شکند.

شرکت Munchee در سال ۲۰۱۷ در صدد عرضه‌ی یک ارز دیجیتال بود که به واسطه‌ی آن امکان پرداخت هزینه سفارش غذا وجود داشته باشد؛ اما در ۱۱ دسامبر همان سال سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا طی نامه‌ای دستور منع و توقف فعالیت‌های این شرکت را صادر کرد.

جان کلام

همان طور که تا به اینجا متوجه شدیم عرضه‌ی اولیه‌ی کوین‌ها به منظور تامین بودجه‌ی راه اندازی ارزهای دیجیتال صورت می‌گیرد و شباهت زیادی به عرضه‌ی اولیه‌ی سهام دارند؛ با این تفاوت که عرضه‌ی سهام توسط دولت‌ها تضمین می‌شوند و سرمایه گذاران در ازای پرداخت پول، سهام دریافت می‌کنند؛ اما در عرضه اولیه‌ی کوین‌ها تنها انگیزه‌ی خرید بازدهی سریع و زیاد ارز‌ها می‌باشد و هیچگونه تضمین بازگشت سرمایه‌ای وجود نخواهد داشت.

با توجه به‌عدم وجود نظارت و قوانین کافی بر عرضه‌ی کوین‌ها راه برای کلاهبرداری بسیار هموار است؛ لذا در همین راستا پیشنهاد می‌کنیم از سایت ایران بروکر بازدید کنید تا با خیالی آسوده از آخرین اخبار مربوط به بازار ارز‌های دیجیتال و عرضه‌های پیش رو با خبر شوید.

چگونه از ICO ها با خبر شویم؟

از طریق بسیاری از وب‌سایت‌های خبری و صرافی‌ها می‌توان لیست عرضه‌های اولیه‌ی کوین‌ها را دریافت کرد. همچنین فضاهای مجازی مانند پلتفرم توییتر نیز کار اطلاع‌رسانی را انجام می‌دهند. وبسایت‌هایی مانند کوین گکو، ایران بروکر و کوین مارکت کپ نیز اخبار مربوط به این عرضه‌ها را معمولا اعلام می‌کنند.

عرضه‌ی اولیه‌ی کوین قانونی است؟

به طور کلی عرضه‌ی اولیه‌ی کوین کاری قانونی است؛ اما در صورتی که پروژه‌ای، تست سازمان بورس و اوراق بهادار ایالات متحده به نام Howey را قبول نکند آن عرضه کاملا غیر قانونی خواهد بود.

ICO‌ها برای چه مواردی انجام می‌گیرند؟

سرمایه لازم برای ایجاد یک شبکه‌ی بلاک چین و ارز دیجیتال از طریق ICO‌ها تامین می‌شود. به طوری که ایجاد یک شبکه، هزینه‌هایی چون حق مشاوره حقوقی، دستمزد برنامه نویسان، امکانات و دیگر هزینه‌های جاری را شامل می‌شود که بسیار سنگین است که بسیاری از شرکت‌ها بدون عرضه‌ی اولیه قادر به تامین آن‌ها نخواهند بود.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید