فاندینگ ریت اصطلاحی است که در بازار فیوچرز مورداستفاده قرار میگیرد. قبل از اینکه به تعریف Funding Rate، نحوه محاسبه آن و تأثیر فاندینگ ریت در پیشبینی بازار بپردازیم، تعریفی از قراردادهای آتی سنتی و دائمی خواهیم داشت. برای کسب اطلاعات در رابطه با کاربرد فاندینگ ریت پیشنهاد میکنم تا انتهای این مطلب از ایران بروکر با ما همراه باشید.
تفاوت قراردادهای آتی سنتی و دائمی
اصلیترین ویژگی قراردادهای آتی سنتی مربوط به تاریخ انقضا است، وقتی مدتزمان یک قرارداد به پایان میرسد، فرایند تسویه شروع میشود. معمولاً این قراردادها بهصورت ماهانه یا فصلی تسویه میشوند. در هنگام تسویه، قیمت قرارداد با قیمت لحظهای دارایی همگرا میشود و تمام پوزیشنهای باز نقد میشوند.
قراردادهای دائمی یا فیوچرز که توسط صرافیهای ارز دیجیتال ارائه میشود مشابه قراردادهای آتی سنتی طراحی شدهاند. البته که تفاوت اساسی بین این دو قرارداد وجود دارد، در قراردادهای آتی دائمی تاریخ انقضا وجود ندارد، بنابراین یک معاملهگر میتواند یک موقعیت خرید یا فروش را برای همیشه حفظ کند مگر اینکه لیکوئید شود. به همین دلیل میتوان گفت معاملات قراردادهای دائمی مشابه با معاملات جفت ارزها در بازار اسپات است.
به دلیل اینکه قراردادهای آتی دائمی مانند قراردادهای سنتی در موعد مشخصی تسویه نمیشوند، در این نوع مبادلات به مکانیزمی نیاز است تا قیمتهای آتی و قیمتهای شاخص بهطور منظم همگرا شوند. به این مکانیزم نرخ تأمین مالی یا فاندینگ ریت گفته میشود.
فاندینگ ریت چیست؟
نرخهای تأمین مالی یا فاندینگ ریت به پرداختهای دورهای گفته میشود که با توجه به تفاوت قیمت بین بازار قراردادهای دائمی و قیمت لحظهای به معاملهگران پرداخت میشود. بنابراین معاملهگران متناسب با نوع پوزیشنی که دارند ممکن است پرداختکننده فاندینگ ریت باشند یا دریافت کننده آن.
فرض کنید قیمت یک ارز دیجیتال در بازار فیوچرز بیشتر از اسپات است، در چنین شرایطی بیشتر معاملهگران دیدگاه مثبتی نسبت به آینده قیمت دارند و انتظار دارند قیمت در آینده افزایش داشته باشد، بنابراین بیشتر آنها پوزیشن خرید باز میکنند. برای اینکه قیمت فیوچرز و اسپات به هم نزدیک شود، صرافی ارز دیجیتال باید کاری انجام دهد تا معاملهگران انگیزه خود را برای نگه داشتن پوزیشن های خرید خود از دست بدهند یا افراد کمتری تمایل به باز کردن پوزیشنهای لانگ داشته باشند و بهاینترتیب فشار خرید کاهش پیدا کند.
از طرفی باید انگیزه کافی در دارندگان پوزیشن های فروش ایجاد شود تا تمایل داشته باشند پوزیشن های خود را حفظ کنند که همین موضوع باعث کم شدن قیمت در بازار فیوچرز میشود. در چنین شرایطی بازار گردان مبلغی را بهعنوان فاندینگ ریت از دارندگان پوزیشن خرید کم کرده و به دارندگان پوزیشن فروش انتقال میدهد.
در حالت دیگر عکس این اتفاق رخ میدهد، یعنی قیمت دارایی موردنظر در فیوچرز از بازار اسپات کمتر است. در چنین شرایطی تمام موارد گفته شده در مثال قبل به شکل عکس عمل میکنند و دارندگان پوزیشن شورت باید مبلغی را به افرادی که پوزیشن لانگ دارند پرداخت کنند.
نرخ تامین مالی در صرافیهایی مانند بایننس بهصورت همتا به همتا پرداخت میشود، بنابراین بایننس هیچ هزینهای در این رابطه دریافت نمیکند و مستقیما بین کاربران انتقال داده میشود.
مهمترین کاربرد فاندینگ ریت پیشگیری از واگرایی قیمت فیوچرز و اسپات است که چندین بار در روز محاسبه میشود. بایننس این کار را هر هشت ساعت انجام میدهد.
فاندینگ ریت چطور تعیین میشود؟
فاندینگ ریت در صرافیهای مختلف ممکن است به شیوههای مختلفی محاسبه شود اما بهطورکلی در صرافیهایی مانند بایننس از دو متغیر نرخ بهره و نرخ پریمیوم برای محاسبه این نرخ استفاده میشود. به اختلاف قیمت یک ارز دیجیتال در اسپات و پرپچوال، نرخ پریمیوم گفته میشود.
نرخ بهره نیز در معاملات آتی بایننس معمولاً بهصورت روزانه محاسبه میشود و از 0.03 تا 0.01 درصد متغیر است. البته در مورد ارز دیجیتال اختصاصی بایننس (BNBUSDT و BNBBUSD) نرخ بهره صفر درصد در نظر گرفته میشود.
بدیهی است که در زمانهایی که بازار ارز دیجیتال نوسان زیادی دارد، اختلاف قیمت بین قرارداد دائمی و پرپچوال زیاد است. در چنین مواردی نرخ پریمیوم متناسب با اختلاف قیمت افزایش یا کاهش پیدا میکند.
اسپرد زیاد نشان دهنده میزان نرخ پریمیوم بالا است و برعکس نرخ پریمیوم پایین نشان دهنده اختلاف کم بین دو قیمت خواهد بود.
فاندینگ ریت چه تاثیری بر معاملهگران دارد؟
با توجه به این موضوع که در زمان محاسبه میزان فاندینگ ریت اهرم معاملات نیز در نظر گرفته میشود، این نرخ تأثیر زیادی بر سود و زیان معاملهگران خواهد داشت. کسی که با اهرم بالا وارد معامله شده است، ممکن است در ازای پرداخت فاندینگ ریت متضرر شود و حتی در بازاری که نوسان زیادی ندارد، لیکوئید شود. از طرفی ممکن است فاندینگ ریت باعث شود بسیاری از افراد سود خوبی را در بازاری کسب کنند که پیشبینی درستی در جهت رشد بازار انجام دادهاند. به همین دلیل معاملهگران باید در زمان ایجاد استراتژیهای معاملاتی خود فاندینگ ریت را نیز در نظر بگیرند.
بهطورکلی نرخ تأمین مالی به شکلی طراحی میشود تا معاملهگران را تشویق به معامله در جهتی کند که قیمت قراردادهای آتی دائمی همیشه به سمت قیمت اسپات همگرا شود.
همبستگی فاندینگ ریت با احساسات بازار
بهطورکلی فاندینگ ریت در بازار ارزهای دیجیتال با روند کلی داراییهای اساسی مرتبط است. این همبستگی نشان دهنده این موضوع نیست که فاندینگ ریت روی بازارهای نقدی تأثیر میگذارد بلکه موضوع کاملاً برعکس است. این مطلب را میتوانید در نمودار زیر که همبستگی فاندینگ ریت را با قیمت لحظهای بیت کوین در یک دوره زمانی 30 روزه نشان میدهد مشاهده کنید:
همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، با افزایش قیمت بیتکوین از ابتدای سال فاندینگ ریت دو برابر شده است. با افزایش فاندینگ ریت معاملهگران نیز تشویق شدند که قراردادهای آتی لانگ داشته باشند و بهاینترتیب قیمت معاملات فیوچرز در راستای بازار اسپات حرکت کرده است.
نتیجه- آنچه باید درباره فاندینگ ریت بدانید
فاندینگ ریت تأثیر قابلتوجهی در بازار دائمی آتی دارد. معمولاً صرافیهای ارز دیجیتال از مکانیزم فاندینگ ریت برای همگرایی قیمت قراردادهای آتی و شاخص استفاده میکنند. این نرخ متناسب با بازار صعودی یا نزولی تعیین میشود و بین دارندگان پوزیشن لانگ و شورت منتقل میشود.
نکتهای که باید در رابطه با فاندینگ ریت به آن توجه کنید، این است که این نرخ بهطور مداوم در برخی از صرافیها تغییر میکند. برخی از صرافیها مانند بایننس تلاش میکنند این نرخ را در درصدهایی پایین نگه دارند. این موضوع به دلیل وجود تفاوتهایی در ویژگیهای پلتفرمهای معاملاتی است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با سایر اصطلاحهای تخصصی ارز دیجیتال و قیمت رمزارزها، ایران بروکر را دنبال کنید.
فاندینگ ریت چیست؟
فاندینگ ریت کارمزدی است که توسط صرافیهای ارز دیجیتال از معاملهگران دریافت میشود. این کارمزد از معاملهگرانی که پوزیشن هایی در خلاف جهت بازار دارند دریافت شده و به معاملهگرانی که در راستای بازار معامله میکنند، پرداخت میشود. در واقع این کارمزد برای حفظ قیمت قراردادهای آتی در راستای قیمت لحظهای در بازار است.
فاندینگ ریت چگونه محاسبه میشود؟
نرخ تأمین مالی متناسب با تفاوت بین قیمت فعلی یک دارایی و قیمت همان دارایی در بازار فیوچرز محاسبه میشود. در واقع این نرخ به موقعیتهای معاملهگران اعمال میشود و بهصورت دورهای و معمولاً هر 8 ساعت یک بار محاسبه شده و تغییر میکند.
کاربرد فاندینگ ریت چیست؟
این نرخ برای این ایجاد شده تا معاملهگران را تشویق کند بهمنظور ایجاد همگرایی بین قیمت قراردادهای آتی و فیوچرز موقعیتهای مناسبی اتخاذ کنند. حفظ این قیمت به این دلیل اهمیت دارد که اختلاف زیاد بین این دو قیمت ممکن است باعث ایجاد فرصتهای آربیتراژ یا دستکاری در بازار شود.
آیا نرخهای تأمین مالی در طول زمان تغییر میکند؟
بله، فاندینگ ریت میتواند در طول زمان بسته به شرایط بازار و تقاضا برای داراییهای خاص تغییر کند. صرافیهای ارزهای دیجیتال و پلتفرمهای معاملاتی مشتقات اغلب نرخهای تأمین مالی خود را در پاسخ به تغییرات بازار تعدیل میکنند تا اطمینان حاصل کنند که قیمت قراردادهای دائمی یا سایر مشتقات آنها مطابق با قیمت دارایی پایه است.