استیبل کوین چیست؟ بهترین استیبل کوین‌‌ ها کدامند؟

استیبل کوین

استیبل کوین چیست؟ “Stablecoin”

ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین متغیر یا بی ثبات هستند و به همین دلیل قیمت آن‌ها می‌تواند در هر بازه زمانی به شدت نوسان کند.

گاهی اوقات هولد (نگهداری) ارزهای دیجیتال می‌تواند شبیه سوار شدن در ترن هوایی باشد.

استیبل کوین

یا مانند گوش کردن به آهنگ‌هایی که گاهی شما را سر ذوق می‌آورد و گاهی با شنیدن آن‌ها احساس غم می‌کنید.

زمانی که قیمت ارزهای دیجیتال به شدت افزایش می‌یابد، از این نوسانات استقبال می‌شود اما همه ما می‌دانیم بعد از هر رشد، افت قیمت وجود دارد.

به عنوان مثال، قیمت بیت کوین بسیار متغیر است و اگر در عرض یک ماه ۳۰ الی ۵۰ درصد سقوط کند غیرمعمول نیست!

برای مقابله با چنین نوسانات قیمتی در بازار کریپتو، توکن‌هایی به نام “استیبل” کوین به وجود آمده‌اند.

استیبل کوین‌ها آلت کوین‌هایی هستند که مانند ارزهای سنتی یا فیات مثل دلار آمریکا دارای ثبات قیمت هستند.

استیبل کوین

امروزه استیبل کوین‌های زیادی وجود دارند و تبدیل به یکی از بزرگترین گروه‌ها در بازار کریپتو شده‌اند که ارزش کل بازار آن‌ها بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار است.

برخی از استیبل کوین‌ها جزء ۵ ارز دیجیتال بزرگ هستند.

برای آموزش بیشتر و کسب اطلاعات دقیق در مورد تکنولوژی بلاکچین و مفاهیم ارزهای دیجیتال آموزش ارز دیجیتال ایران بروکر را مشاهده کنید.

استیبل کوین چیست؟

استیبل کوین (Stablecoin) یک آلت کوین است که برای حفظ ثبات قیمت در طول زمان طراحی شده.

استیبل کوین‌ها پایدار هستند زیرا ارزش خود را با وابسته کردن به یک دارایی پایه، ثابت نگه می‌دارند. بسته به استیبل کوین، دارایی‌های پایه متفاوت هستند. اکثر استیبل کوین‌ها وابسته به دلار آمریکا هستند اما بعضی دیگر به سایر ارزهای فیات مرتبط می‌شوند.

از آن‌جایی که انتقال آن‌ها بین صرافی‌های مختلف ارز دیجیتال آسان بود، محبوبیت استیبل کوین‌ها افزایش یافت.

در سال‌های اولیه، بسیاری از صرافی‌های ارز دیجیتال دسترسی بانکی را دشوار می‌دانستند و به همین دلیل شما نمی‌توانستید جفت ارزهای کریپتو/فیات را معامله کنید.

یک راه‌حل برای این مشکل ایجاد قابلیت ترید ارز دیجیتال در مقابل یک استیبل کوین بود که وابسته به دلار باشد. مانند BTC/USDT.

این امر باعث شد دیگر نیازی به واریز دلار برای ترید نباشد. اکنون شما فقط به یک استیبل کوین مانند تتر Tether (USDT) نیاز دارید. تتر یک استیبل کوین است که معامله‌گران می‌توانند آن را به‌راحتی و به‌سرعت از صرافی دیگری که در آن حسابی ایجاد کرده‌اند انتقال دهند.

کاربرد استیبل کوین‌ها

استیبل کوین‌ها ارزهای دیجیتالی هستند که قیمت آنها به قیمت دارایی پایه متصل شده (Peg) است.

پگ کردن یا پیوند دادن یک دارایی به دارایی دیگر به این معنی است که شما همیشه از یکسان ماندن ارزش هر دو اطمینان دارید.

بیشتر استیبل کوین‌ها با ارزهای سنتی مانند دلار آمریکا با نسبت ۱:۱ پیوند داده شده‌اند.

سایر استیبل کوین‌ها نیز به انواع دیگری از دارایی‌ها مانند کالاهایی از جمله طلا و حتی سایر ارزهای دیجیتال پگ شده‌اند.

برای حفظ این پیوند، استیبل کوین‌ها می‌توانند توسط دارایی‌های خارجی پشتیبانی شوند یا از الگوریتم‌هایی استفاده کنند که به‌طور پویا عرضه خود را نسبت به تقاضای خود در یک زمان معین تنظیم کنند.

به عنوان مثال، تتر را می‌توان در هر زمان با ۱ دلار آمریکا مبادله کرد زیرا نهاد پشتیبان تتر ادعا می‌کند که هر تتر با یک دلار آمریکا حمایت می‌شود که در ذخایر آن‌ها که مملو از دلار آمریکا یا دارایی‌هایی نقدی دیگر است، نگهداری می‌شوند.

هدف استیبل کوین‌ها

هدف یک استیبل کوین این است که بتوان از یک ارز دیجیتال بدون نوسانات قیمتی استفاده کرد. آن‌ها به شما امکان می‌دهند دارایی‌های خود را با قیمت ثابت و بدون نیاز به حساب بانکی به‌صورت دیجیتال ذخیره کنید.

تریدرها از استیبل کوین برای ذخیره دارایی‌های خود در زمانی که بازار کریپتو واقعا بی‌ثبات است استفاده می‌کنند و از سرمایه خود در برابر این نوسانات قیمتی محافظت می‌کنند.

به عنوان مثال اگر در حال حاضر قصد ندارند تمام پول خود را در بیت کوین سرمایه‌گذاری کنند، می‌توانند بخشی از آن را با استیبل کوین نگه‌دارند تا ریسک خود را محدود کنند.

بسیاری از ارزهای دیجیتال با دلار آمریکا یا سایر ارزهای فیات معامله نمی‌شوند اما با استیبل کوین‌هایی مانند تتر (USDT) معامله می‌شوند. بنابراین بسیاری از مردم از استیبل کوین‌ها استفاده می‌کنند تا انتخاب‌های بیشتری در ترید ارزهای دیجیتال داشته باشند.

استیبل کوین‌ها انتقال وجه بین صرافی‌های ارز دیجیتال را برای معامله‌گران آسان می‌کنند که این بسیار کاربردی است زیرا برخی از صرافی‌ها خدمات واریز و برداشت ارزهای فیات را ارائه نمی‌دهند. همچنین جابجایی استیبل کوین‌ها نسبت به ارزهای فیات بسیار ساده‌تر است.

موارد استفاده دیگری نیز برای استیبل کوین‌ها وجود دارد به‌ویژه برای اعطای وام و استقراض در امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) که مباحث مربوط به آن در درس‌های آینده مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

انواع مختلف استیبل کوین‌ها

اگرچه همه استیبل کوین‌ها برای ارائه ثبات قیمت طراحی شده‌اند اما همه آن‌ها یکسان نیستند. استیبل کوین‌های مختلف با استفاده از رویکردهای مختلف به ثبات قیمت دست می‌یابند.

استیبل کوین‌ها را می‌توان به سه نوع دسته‌بندی کرد:

  • استیبل کوین‌های با پشتوانه ارز فیات
  • استیبل کوین‌های با پشتوانه ارزهای دیجیتال
  • استیبل کوین‌های الگوریتمی

استیبل کوین‌ها با پشتوانه ارزهای فیات

استیبل کوین‌های فیات توسط ارزهای فیات پشتیبانی یا وثیقه می‌شوند.

ارزهای فیات همان ارزهای دولتی مانند پوند انگلیس، ریال جمهوری اسلامی ایران، روپیه هند، ین ژاپن، نایرا نیجریه، وون کره جنوبی، دلار آمریکا و … هستند.

استیبل کوین‌های دارای پشتوانه فیات با نسبت ۱:۱ پشتیبانی می‌شوند. این بدان معناست که ۱ استیبل کوین برابر با ۱ واحد ارز فیات است.

بنابراین برای هر واحد استیبل کوین که در گردش وجود دارد، یک واحد ارز واقعی در یک حساب بانکی نگهداری می‌شود تا از آن استیبل کوین پشتیبانی کند.

نهادی که پشت استیبل کوین‌ها قرار دارد، یک صندوق “ذخیره” ایجاد می‌کند که در آن دارایی (یا سبدی از دارایی‌ها) با پشتوانه استیبل کوین ذخیره می‌شوند.

برای مثال اگر فردی ۱ میلیارد دلار در بانک ذخیره داشته باشد، تنها می تواند ۱ میلیارد دلار استیبل کوین صادر کند که ارزش هر استیبل کوین ۱ دلار است.

اگر یک استیبل کوین با پشتوانه فیات به ارزش ۱۰۰ دلار دارید و می‌خواهید آن را با ارز فیات مبادله کنید، نهادی که استیبل کوین را مدیریت می‌کند، ۱۰۰ دلار از “ذخیره” آن را به شما می‌دهد و سپس ۱۰۰ دلار استیبل کوین را می‌سوزاند یا از گردش خارج می‌کند.

استیبل کوین‌ها با پشتوانه ارز دیجیتال

پشتوانه این نوع استیبل کوین‌ها، ارزهای دیجیتال هستند.

استیبل کوین‌های ارزهای دیجیتال شبیه به استیبل کوین‌های دارای پشتوانه فیات هستند که در آن پگ (پیوند) خود را با ارزهای دیجیتال حفظ می‌کنند.

هنگامی که استیبل کوین با پشتوانه ارز دیجیتال خریداری می‌کنید، مقداری ارز دیجیتال را به عنوان وثیقه برای گرفتن آن مقدار استیبل کوین ارائه می‌کنید. این فرآیند به‌طور مستقل توسط یک قرارداد هوشمند (یک برنامه نرم افزاری کوچک که روی یک بلاکچین مستقر و اجرا می‌شود) انجام می‌شود.

از آنجایی که ارزهای دیجیتال بی‌ثبات هستند، برای اطمینان از حفظ ارزش استیبل کوین، استیبل کوین‌های دارای پشتوانه ارز دیجیتال با نسبتی بیش از مقدار ارزش دارایی وثیقه گذاری می‌شوند. یعنی مقدار ارز دیجیتال مورد نیاز برای صدور استیبل کوین باید ارزش بیشتری داشته باشد.

نسبت متداول وثیقه اضافی ۲۰۰٪ است. این بدان معنی است که یک استیبل کوین ۱ دلاری با یک ارز دیجیتال به ارزش ۲ دلار پشتیبانی می‌شود. اگر ارزش ارز دیجیتال پشتیبان کاهش یابد، ارزش استیبل کوین همچنان می‌تواند روی ۱ دلار باقی بماند.

برای مثال اگر بخواهید ۱۰۰۰ دلار استیبل کوین بخرید، باید ۲۰۰۰ دلار اتر (ETH) واریز کنید. که یعنی استیبل کوین‌ها با نسبت ۱:۲ (۲۰۰٪) وثیقه می‌شوند.

اگر قیمت اتریوم تا ۴۰٪ کاهش یابد، استیبل کوین‌های شما با ارزش ۱۰۰۰ دلار، توسط ۱۲۰۰ دلار اتریوم پشتیبانی می‌شوند و اگر اتریوم همچنان افت قیمت داشته باشد، به‌طور اتوماتیک اتریوم لیکویید خواهد شد.

نمونه‌هایی از استیبل کوین‌ها با پشتیبانی ارزهای دیجیتال عبارتند از:

Dai (DAI), Alchemix USD (alUSD), Magic Internet Money (MIM)

استیبل کوین‌های الگوریتمی

استیبل کوین‌های الگوریتمی هیچ دارایی پشتوانه‌ای ندارند.

این استیبل کوین‌ها با عنوان استیبل کوین‌های “غیر وثیقه‌ای” “non-collateralized” یا “الگواستیبل” “algostables” نیز شناخته می‌شوند و در آنها ارزهای فیات یا ارزهای دیجیتال به عنوان وثیقه استفاده نمی‌شوند. در عوض آن‌ها وابسته به الگوریتم هستند و برای حفظ قیمت خود، عرضه استیبل کوین‌های در گردش را مدیریت می‌کنند.

این الگوریتم از عرضه و تقاضا برای حفظ قیمت استیبل کوین استفاده می‌کند. به عبارت دیگر، واحدهای استیبل کوین یا ایجاد می‌شوند یا از بین می روند تا ارزش را ثابت نگه دارند.

اگر استیبل کوین از قیمت ارز فیات که پیروی می‌کند بیشتر شود، الگوریتم تعداد استیبل کوین‌های در گردش را افزایش می‌دهد و اگر ارزش آن از قیمت ارز فیات مورد نظر کمتر شود، الگوریتم تعداد استیبل کوین‌های در گردش را کاهش می‌دهد.

در یک مثال ساده‌تر، اگر ارزش یک استیبل کوین الگوریتمی به ۱ دلار آمریکا پگ شود و بعد شروع به افزایش کند، مقدار زیادی از آن استیبل کوین به طور خودکار ایجاد و آزاد می‌شود و این افزایش عرضه، قیمت آن را پایین می‌آورد.

اگر قیمت استیبل کوین شروع به کاهش کند و به زیر ۱ دلار برسد، الگوریتم به‌طور خودکار استیبل کوین‌ها را می‌سوزاند (از بین می‌برد) و این کاهش عرضه، قیمت را مجددا بالا می‌برد.

یک استیبل کوین الگوریتمی یک ارز کاملا غیرمتمرکز است که نیازی به حمایت یک صادرکننده متمرکز مانند دولت یا بانک مرکزی ندارد.

در زمانی که بازار ارزهای دیجیتال بی‌ثبات است، خطری که وجود دارد این است که الگوریتم نتواند به اندازه کافی سریع واکنش دهد. بنابراین استیبل کوین‌های الگوریتمی مستعد از بین رفتن هستند.

نمونه‌های متعددی از این اتفاق وجود داشته است که این نوع استیبل کوین‌ها به دلیل عملکرد ضعیف توسط کاربران رها شده‌اند.

این بدان معنی است که خطرناک ترین نوع استیبل کوین‌ها، استیبل کوین‌های الگوریتمی هستند و باید دید که آیا واقعا می‌توانند در دراز مدت می‌توانند کار کنند یا خیر.

استیبل کوین‌های محبوب

در ادامه به بررسی برخی از استیبل کوین‌های محبوب می‌پردازیم.

تتر Tether (USDT)

تتر استیبل کوین

اولین استیبل کوین تتر بود که در سال ۲۰۱۴ ایجاد شد.

تتر یک استیبل کوین با پشتیبانی ارزهای فیات است که با قیمت دلار امریکا پگ شده است.

استیبل کوین‌ها توسط دلارهای واقعی با نسبت ۱:۱ پشتیبانی می‌شوند. این بدان معناست که نهاد پشتیبان برای هر تتر، ۱ دلار نگه داشته است.

اما درمورد این ادعاها اختلاف نظر وجود دارد. در نهایت تتر فاش کرد که بیشتر دارایی‌هایش دلار آمریکا نیست بلکه اوراق تجاری (اوراق بدهی کوتاه مدت) گواهی سپرده (CD) و اوراق خزانه داری ایالات متحده را نیز شامل می‌شود.

در سال ۲۰۲۱، تتر به دلیل ادعای نادرست یا گمراه کننده مبنی بر پشتیبانی ۱۰۰ درصد توسط ارزهای فیات، جریمه شد.

صرف نظر از این موضوع، همچنان تتر محبوب‌ترین و بزرگترین استیبل کوین است و آنقدر محبوب است که در حال حاضر سومین ارز دیجیتال بعد از بیت کوین و اتریوم است.

یواس‌دی کوین USD Coin (USDC)

USDاستیبل کوین

USDC یک استیبل کوین با پشتوانه ارزهای فیات است که در سال ۲۰۱۸ راه‌اندازی شد. این استیبل کوین بر روی بلاکچین اتریوم اجرا و به ارز USD (دلار آمریکا) پگ شده است.

هر USDC در گردش توسط دارایی‌های مالی (عمدتا پول و اوراق قرضه) که تحت نگهداری صندوق  Centre consortium هستند، پشتیبانی می‌شوند.

ترا TerraUSD (UST)

TERRA استیبل کوین

TerraUSD استیبل کوین الگوریتمی بلاک چین Terra است که در سال ۲۰۲۰ ایجاد شد. ارزش آن به گونه‌ای طراحی شده بود که با نسبت ۱:۱ با دلار آمریکا پگ شود.

استیبل کوین‌های دارای پشتوانه ارز فیات، با نگه‌داشتن مقدار معادل ارز فیات در صندوق ذخیره پشتیبانی می‌شوند. به‌جای ارز فیات، UST توسط الگوریتمی پشتیبانی می‌شد که در این الگوریتم از توکن لونا (LUNA) که توکن اختصاصی بلاکچین ترا است، استفاده می‌شود.

ثبات قیمت UST توسط یک فرآیند خودکار حفظ می‌شود که در آن معامله‌گران می‌توانند UST را با LUNA مبادله کنند تا قیمت 1 دلار برای UST حفظ شود.

هر UST همیشه می‌تواند با LUNA به ارزش ۱ دلار مبادله شود.

این الگوریتمی بود که برای حفظ قیمت UST طراحی شده بود. اما متاسفانه با شکست مواجه شد!!

سرانجام در اردیبهشت 1401 استیبل کوین UST سقوط کرد و نابود شد!!!

پس از آن اعتماد نسبت به استیبل کوین‌های الگوریتمی کاملا از بین رفت.

بایننس یو اس دی Binance USD (BUSD)

BUSD استیبل کوین

بی یو اس دی (BUSD) یک استیبل کوین است که به دلار آمریکا پگ و توسط آن پشتیبانی می‌شود.

این استیبل کوین با نسبت ۱:۱ با دلار ایالت متحده پگ شده است.

BUSD از نام Binance بزرگترین صرافی ارز دیجتیال گرفته شده است. شرکت Paox صادرکننده BUSD است و چون تمام دارایی‌های وثیقه گذاری شده برای BUSD را در اختیار دارد از این استیبل کوین پشتیبانی می‌کند.

دای Dai (DAI)

DAI استیبل کوین

دای یک استیبل کوین با پشتوانه ارزهای دیجیتال است که هدف آن حفظ ارزش پایدار نسبت به دلار آمریکا است.

این استیبل کوین توسط میکر دائو (MakerDAO) بر روی پروتکل میکر (Maker) اجرا می‌شود که سیستمی از قراردادهای هوشمند است و ثبات قیمتی دای را با دلار آمریکا حفظ می‌کند.

دای با استیبل کوین‌های دارای پشتوانه فیات متفاوت است زیرا تحت پشتیبانی وثیقه‌های ارز دیجیتال هستند که از آن‌ها در پلتفرم Maker در مقابل دلارهای آمریکا که در یک حساب بانکی موجود هستند نگهداری می‌شود.

شما می‌توانید با بیعانه‌گذاشتن اتر (ETH) به عنوان وثیقه،‌ استیبل کوین “DAI” را به‌دست آورید و این کار امکان “ایجاد توکن‌های جدید دای” را فراهم می‌کند.

این روش مانند “وام (Loan)” عمل می‌کند. شما مقداری اتریوم را (با واریز به یک قرارداد هوشمند) قفل می‌کنید و در ازای آن دای دریافت می‌کنید. برای برداشت اتریوم‌های قفل شده خود، باید مقدار دای دریافت شده را (به اضافه مقدار کمی سود) برگردانید.

این مطلب بخشی از دوره رایگان و گام‌به‌گام آموزش ارز دیجیتال وبسایت «ایران بروکر» است. شما می‌توانید از طریق لینک‌های زیر به درس قبل یا بعد بروید.

فهرست مطالب