بورس ایران

سرمایه گذاری در بورس | آموزش مقدماتی سرمایه‌گذاری در بورس

بورس ایران

مطالعه در 8 دقیقه

بازار بورس‌، یکی از مهم‌ترین بازارها‌ بین بازارهای دیگر به شمار می‌رود و علاوه بر حفظ ارزش پول می‌تواند شما را به سودآوری‌های کلان برساند‌.

البته نا گفته نماند که سودآوری در این بازار نیاز به دانش و آگاهی زیادی دارد و سرمایه‌گذاری در بورس بدون آگاهی‌، یک سرمایه‌گذاری پر ریسک محسوب می‌شود.

در ادامه این مقاله با شما درباره این بازار و مزایای سرمایه‌گذاری در بازار بورس‌، بیشتر صحبت می‌کنیم.

تاریخچه اولین سرمایه‌گذاری‌های بورسی در جهان

اولین‌بار بورس‌، مقابل خانه شخص نامداری به اسم «واندر بورس» شکل گرفت و مردم برای خرید و فروش کالاهای خود اطراف همین خانه جمع می‌شدند و کالاهای خود را بر اساس حراج و مزایده به خرید و فروش می‌گذاشتند.

بعد از گذشت زمان زیادی اولین بورس اوراق بهادار جهان در اوایل قرن هفدهم میلادی در شهر آمستردام هلند تشکیل شد.

اولین سرمایه‌گذاری‌ها در بورس ایران

تاریخچه شکل‌گیری مطالعات اولیه درباره تأسیس بورس در ایران‌، مربوط به سال ۱۳۱۵ است؛ در این سال شخصی به نام «ران لوتر‌فلد» اساس‌نامه داخلی بورس را به مسئولان ارائه کرد.

بعد از تأخیر ۲۵ ساله‌ای که به دلیل جنگ جهانی اتفاق افتاد‌، در سال ۱۳۴۱، کمیسیونی در وزارت بازرگانی تشکیل و موافقت‌‌نامه‌ اولیه تأسیس بورس در این کمیسیون تنظیم شد.

در آخر نیز سال ۱۳۴۵ قانون تشکیل بورس اوراق بهادار در مجلس تصویب و برای اجرا به بانک مرکزی ابلاغ شد.

آموزش مقدماتی سرمایه گذاری در بورس

مزایای سرمایه‌گذاری در بورس چیست؟

در اول این مقاله بیان کردیم که بازارهای بورس از بهترین بسترها برای سرمایه گذاری به شمار می‌روند و با سرمایه گذاری در بورس می‌توانید به درآمد خیلی بالاتری از شکل سرمایه گذاری بانکی، دست پیدا کنید.

بنابراین در ادامه به معرفی چند مزیت مهم سرمایه‌گذاری در بورس می‌پردازیم:

۱. سرمایه‌گذاری در بورس با پول کم

یکی از مزایای سرمایه گذاری در بازار بورس، امکان سرمایه گذاری با بودجه‌های کم و محدود است. به همین دلیل شما می‌توانید حتی با داشتن 500 هزار تومان، به بازار بورس وارد شده و فعالیت خود را شروع کنید.

 با توجه به اینکه نوسان حداکثری دامنه 5 درصد است، سودآوری شما در یک روز کاری بورس، نمی تواند از 25 هزار تومان بیشتر باشد و به همین اندازه هم ضرر روزانه شما از این بازار کم خواهد بود.این امنیت ضرر دهی مخصوص سرمایه‌گذاری در بورس است و این امکان در بازارهای دیگر وجود ندارد.

۲. نقدشوندگی سریع در بازار بورس

یکی دیگر بارزترین مزیت‌های سرمایه‌گذاری در بورس نقد شوندگی بسیار سریع این بازار است. نقدشوندگی در بازار بورس به این شکل است که شما در بازه زمانی کوتاهی می‌توانید میلیاردها تومان را در این بازار نقد کنید. چنین شرایطی در بازار‌های دیگر وجود ندارد و حتی نقدشوندگی این روزها یک چالش بزرگ در بازارهای مالی دیگر است. 

۳. حمایت قانونی در بازار بورس

قوانین جدی‌ای در بازار بورس‌ برای هر دو طرف معامله وجود دارد که این بستر سرمایه‌گذاری را امن می‌کند. شرکت هایی که عرضه کننده سهام در بازارهای بورس هستند، فارغ از این که به کدام بازار بورس وارد شده اند؛ باید از قوانینی عبور کرده و واجد شرایطی خاص باشند. به همین دلیل سهام‌داران‌، افراد حقیقی و حقوقی زمان وارد شدن به بازارهای بورس نیز پیش از شروع معاملات به ثبت هویت در سامانه سجام می‌پردازند و کد بورسی دریافت می کنند.

۴. معافیت‌های مالیاتی در بورس

معافیت مالی در بازار بورس برای جذب سرمایه است به این شکل که مالیات سهام تنها نیم درصد از کل مبلغ فروش است که در حین انجام معامله به‌صورت اتوماتیک از فروشنده کسر می‌شود. علاوه‌بر این به سود سهام تقسیمی شرکت نیز که سهامداران دریافت می‌کنند، هیچ‌گونه مالیاتی تعلق نخواهد گرفت.

۵. حفظ ارزش پول در سرمایه‌گذاری بورسی

با سرمایه‌گذاری دربورس‌، می‌توانید ارزش پول خود را نسبت به تورم حفظ کنید؛ البته این سرمایه‌گذاری باید سنجیده و آگاهانه باشد.

اگر خرید سهام ناآگاهانه انجام شود ضرر‌های پی در پی نه تنها ارزش پول شما را پایین می‌آورد‌، بلکه اصل پول اولیه شما را نیز کم خوا‌هد کرد.

۶. شکل سودآوری در سرمایه‌گذاری بورسی

سود نقدی از برگزاری مجمع و سوددهی سالانه شرکت‌ها بخشی دیگر از سودآوری سهام‌داران است. در صورتی که قرار باشد سود نقدی میان سهام‌داران تقسیم شود، این امر به یکی از دو صورت واریز به حساب سهام‌دار یا پرداخت نقدی سود از طریق بانک انجام خواهد شد.

۷. سهام‌داری و مشارکت در اداره شرکت 

شما با خرید هر مقدار از سهام به یکی از اعضای آن شرکت تبدیل می‌شوید و شما به عنوان یک سهام‌دار جزئی در سرنوشت آن شرکت تاثیرگذار بوده و تاثیر هم خواهید پذیرفت. این موضوع در خصوص سهام‌داران بزرگ که بخش زیادی از سهام یک شرکت را در اختیار دارند، متفاوت است و این افراد می‌توانند در تصمیم‌های شرکت به صورت مستقیم اثر بگذارند.

سود سرمایه گذاری در بورس

مزیت بازار بورس به صورت کلی 

بازار بورس توانایی این را دارد که سرمایه‌های جزئی و راکد افراد را جمع‌آوری کند و بازار بورس می‌تواند پس‌اندازهای جزئی و راکد سرمایه‌گذاران خرد را جمع‌آوری کرده و در امور تولید و تأمین مالی مؤسسه‌ها، کارخانه‌ها و کسب‌و‌کارهای مولد سرمایه‌گذاری کند و باعث رشد اقتصادی کشور شود و از دیگر مزیت‌های مهم بورس می‌توان به کنترل حجم پول، میزان نقدینگی و تورم اشاره کرد.

اولین قدم برای سرمایه‌گذاری در بورس چیست؟

دریافت کد بورسی با ثبت نام در سامانه سجام

اولین قدم برای سرمایه گذاری در بورس دریافت کد بورسی یا کد سهام‌داری است که این کد مثل کد ملی یک شناسه منحصر بفرد است که در بازار سرمایه هر شخص با این شناسه، شناخته می‌شود.

 افرادی که می خواهند برای اولین بار در بورس سرمایه گذاری کنند، برای تایید مشخصات و دریافت کد بورسی خود باید اول در سامانه سجام ثبت نام کنند.

چطور کد بورسی دریافت کنیم؟

امروزه با پیشرفت تکنولوژی‌، دریافت کد بورسی برای سرمایه‌گذاری در بورس به صورت آنلاین در سه مرحله آسان خلاصه می‌شود:

  • ثبت نام در سامانه سجام
  • احراز هویت
  • ثبت نام در کارگزاری

با عبور از این سه مرحله می‌توانید کد بورسی دریافت کنید و در صفحه شخصی خود معاملات را برای سرمایه‌گذاری در بورس آغاز کنید.

دسته‌بندی بازارهای موجود برای سرمایه‌گذاری

در ادامه به شما چهار دسته‌ی بورس اوراق بهادار، فرابورس، بورس کالا و انرژی را که بسترهای سرمایه‌گذاری در بورس ایران هستند را معرفی می‌کنیم. 

۱. بورس اوراق بهادر

در بورس اوراق بهادر‌، انواع سرمایه‌های مالی مثل سهام شرکت‌، اوراق مشارکت و … خرید و فروش می‌شود‌.

شرکت‌های پذیرفته شده در بورس ایران با استفاده از معیارهایی مثل شفافیت، نقدشوندگی، درصد سهام شناور آزاد، سودآوری و… به دو دسته بازار اول و دوم تقسیم می‌شوند.

بازار اول خود به دو قسمت اصلی و فرعی تقسیم می‌شود که تفاوت شرکت‌های حاضر در این تابلو‌ها در مواردی همچون میزان سرمایه ثبت شده، تعداد سهام‌داران‌، درصد حقوق صاحبان سهام و… است.

۲. فرا بورس ایران

در فرابورس هم مثل بازار بورس می‌توان به خرید و فروش سهام و اوراق بهادار پرداخت. این در حالی است که شرکت‌های عضو بازار بورس که با شرایطی خیلی سخت‌تر پذیرفته‌شده‌اند، نظارت بیشتری بر عملکرد این بازار است، گزارش‌های سالیانه بیشتری را به‌منظور شفافیت عملکرد شرکت ارائه می‌دهند و قاعدتاً سرمایه‌گذاری در آن‌ها با ریسک کمتری همراه است. بازار فرابورس درواقع برای شرکت‌هایی راه‌اندازی شده است که مایل به شرکت در بازار سرمایه و افزایش نقد‌شوندگی هستند، اما هنوز شرایط لازم برای حضور به بازار بورس را ندارند.

۳. بورس کالا

بورس کالا بازاری است که در آن، کالاهای مختلف خریدوفروش می‌شوند که هر کالایی در آن قابل عرضه نیست تنها چند کالای اساسی مانند برنج، گندم، پنبه، انواع فلزات و خرید و فروش می‌شوند. علاوه‌بر این عملکرد بازار بورس کالا شبیه به بازار بورس اوراق بهادار دارد و در این بازار نیز قوانین و مقررات خاصی تدوین‌شده است.

۴. بورس انرژی

این بازار جایی برای معاملات حامل‌های انرژی مثل نفت‌، گاز‌، … و اوراق بهادر مبتنی بر آن‌هاست. بورس انرژی هم مثل دیگر بورس‌ها یک بازار رقابتی است که تعداد زیادی خریدار و فروشنده در آن حضور دارند و در اثر معاملات آن‌ها، قیمت حامل‌های انرژی به تعادل می‌رسد.

معایب سرمایه گذاری در بورس

چالش‌های سرمایه‌گذاری در بورس چیست؟

بازار بورس هم مثل بازارهای دیگر معایبی در کنار مزایای خود دارد که افراد می‌توانند با مطالعه‌، مراجعه و مشاوره با کارشناسان این حوزه ریسک سرمایه‌گذاری در بورس را به حداقل برسانند.

برای سرمایه‌گذاری کم خطر و بدون ریسک نیاز است که اطلاعات زیادی در این موارد پیدا کنید:

  • تأثیرپذیری‌های سیاست‌های داخلی و خارجی
  • نوسان‌ها
  • تاثیر‌پذیری از معاملات تازه‌کارهای بازار
  • کنترل هیجان و انتخاب درست سهام

شما با کسب اطلاعات از این موارد‌، مطالعه‌ی به روز و ارتباط با کارشناسان می‌توانید یک سرمایه‌گذاری امن را در بورس ایران تجربه کنید.

نتیجه‌گیری:

در این مقاله تمام سوالات احتمالی شما را درباره سرمایه‌گذاری در بورس پوشش دادیم و از مزایای و معایب سرمایه‌گذاری در این بازار صحبت کردیم‌؛ با مطالعه‌ی دقیق این مقاله‌، تحقیق و پرس و جوی درست می‌توانید این بازار را به عنوان یک سرمایه‌گذاری مطمئن انتخاب کنید و به سودهای فوق‌العاده‌ای دست پیدا کنید.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید