کیو ویژن (Q-vision) یکی از جدیدترین کلاهبرداریهای پانزی است که تخمین زده میشود حدود 28 تا 30 هزار قربانی در ایران گرفته است. از روز 6 فروردین 1404 فعالیت کیو ویژن بهیکباره متوقف شد و تمام گردانندگان این مجموعه از دسترس خارج شدند. در ادامه این مطلب، به بررسی ترفندهای کلاهبرداری کیو ویژن خواهیم پرداخت.
قطع ناگهانی تمام راههای دسترسی به گردانندگان کیو ویژن
در روز 6 فروردین ماه 1404 به یکباره دسترسی به تمام راههای ارتباطی با کیو ویژن برای کاربران آن قطع شد. بررسی کارشناسان ایران بروکر نشان میدهد که چندین دامنه اینترنتی زیر نظر کیو ویژن فعالیت میکردند که همگی آنها از دسترس خارج شدهاند. برخی از این دامنههای اینترنتی را در ادامه مشاهده میکنید:
- https://qvion8.com
- https://qvisioni
- https://qviond.com
- https://qvind.com
- http://qvion2.com
- http://qvisionow.com
- http://qvisiona.com
- http://qvisionc.com
همچنین پشتیبانان و لیدرهای این پروژه از طریق تلگرام با کاربران در ارتباط بودند. از روز 6 فروردین ماه به یکباره همه اکانتهای مربوط به این افراد نیز غیرفعال شد. شما میتوانید فهرست کامل آیدیهای مرتبط به گردانندگان کیو ویژن را در این لینک مشاهده کنید.
نکته مهم دیگر، سه گروه تلگرام از سوی کیو ویژن برای کاربران ایرانی اداره میشد. یکی از سه گروه غیرفعال شده است. برای عضویت در دو گروه دیگر هم نیاز به تایید مدیران آن وجود دارد. بررسی کارشناسان ایران بروکر نشان میدهد که با درخواست عضویت کاربران جدید در این گروهها موافقت نمیشود.
با توجه به عدم دسترسی به دامنه های این پروژه و همچنین عدم امکان دسترسی به گروه های تلگرامی، اطلاعاتی که در ادامه ارائه می شود صرفا از سطح وب جمع آوری شده و از زبان گروه تلگرامی مال باختگان این پروژه در دسترس کارشناسان ما قرار گرفته است. بنابراین ایران بروکر مسئولیتی در قبال ادامه این مطلب به عهده نمی گیرد، چرا که مستندات قابل ارائه وجود ندارد.
کیو ویژن چیست؟
ابتدا بد نیست کمی درباره ماهیت پروژه کیو ویژن (Qvision) توضیح دهیم. بر اساس اطلاعات بهدست آمده، کیو ویژن در بهار سال 1403 فعالیت خود را آغاز کرد. گردانندگان این مجموعه مدعی بودند که کیو ویژن در قالب یک شرکت رسمی در کشور استرالیا ثبت شده است. موضوعی که البته هیچ سند و مدرک خاصی درباره آن ارائه نکردند. در ادامه درباره این موضوع بیشتر توضیح خواهیم داد.
کیو ویژن از کاربران درخواست میکرد تا با واریز ارز دیجیتال تتر نسبت به خرید اشتراک اقدام کنند. این مجموعه کاربران را بر اساس میزان وجه واریزی در چند سطح طبقهبندی میکند. کیو ویژن ادعا میکرد که از طریق فعالیت در سطح یوتیوب و همکاری با اینفلوئنسرها درآمدزایی میکند. در واقع این مجموعه مدعی بود که از طریق لایک کردن محتوای موجود در فضای یوتیوب با استفاده از اکانتهای متعدد، درآمدزایی میکند و از درآمد حاصل برای پرداخت سود خریداران اشتراک استفاده میکند.
مدل فعالیت و عضوگیری کیو ویژن بر اساس ساختار هرمی بود و افراد تشویق میشدند تا با اضافه کردن زیرشاخههای جدید، سطح کاربری (کیو لول) خود را بالاتر ببرند و بهاینترتیب سود بیشتری کسب کنند. بررسی اظهار نظرهای کاربران کیو ویژن نشان میدهد که کاربران قدیمی این مجموعه در ماههای ابتدایی سود وعده داده شده را دریافت کردهاند؛ اما در روز 6 فروردین 1404 بهیکباره پرداختهای کیو ویژن متوقف و دسترسی کاربران به گردانندگان آن کاملا قطع شد.
آنچه باید درباره کلاهبرداری کیو ویژن بدانید
کیو ویژن اولین کلاهبرداری پانزی نبوده و به نظر میرسد که آخرین مورد نیز نباشد. تا اطلاع ثانوی، مهمترین راه برای جلوگیری از افتادن در دام پروژههای مشابه کیو ویژن، بالا بردن آگاهی از ترفندهای کلاهبرداران است. تجربه نشان میدهد که بسیاری از کلاهبرداریهای پانزی از ترفندهای تکراری استفاده میکنند. در ادامه مجموعهای از مهمترین نکات درباره نحوه فعالیت کیو ویژن را بررسی میکنیم.
عدم ارائه محصول مشخص و شفاف توسط کیو ویژن
اولین نشانه هر کلاهبرداری در حوزه سرمایهگذاری این است که هیچ محصول واقعی معرفی نمیشود. بهعبارت دیگر، کلاهبرداران تلاش میکنند با تبلیغات پر زرق و برق افراد را مجاب کنند تا سرمایههای خود را در اختیار آنها قرار دهند. اگر کمی دقت کنید، متوجه خواهید شد مدل کسب و کار این دسته بههیچعنوان مبتنی بر توسعه محصول یا خدمت شفاف و روشن نیست.
کیو ویژن هم دقیقا شرایط مشابهی دارد. این شرکت ادعا میکرد که از طریق فعالیتهای تبلیغاتی در سطح فضای مجازی بهخصوص یوتیوب درآمدزایی میکند. بدون آنکه محصول یا ایده مشخص و روشنی برای این منظور ارائه دهد. بدیهی است یک شرکت بدون داشتن یک مدل کسب و کار مبتنی بر محصول، خیلی زود به نقطه پایان خواهد رسید.
عضوگیری بهروش هرمی در کیو ویژن
یکی دیگر از نشانههای جدی پروژههای کلاهبرداری، عضوگیری به روش هرمی است. بهعبارت دیگر، تنها راه عضویت در این پروژهها، عضویت از طریق لینک معرف یا کد دعوت است. این روش عضوگیری، جایگزین فقدان مدل کسب و کار مبتنی بر محصول برای کسب درآمد است. بهعبارت دیگر، مادامی که عضوگیری شرکت در وضعیت مناسب قرار دارد و دائما سرمایههای جدید به آن تزریق میشود، مجموعه قادر به پرداخت سودهای وعده داده شده است؛ اما بهمحض اینکه جریان ورود اعضای جدید کند یا متوقف میشود، شرکت از عمل به تعهدات خود باز میماند و در نتیجه گردانندگان آن، فرار را بر قرار ترجیح میدهند.
کیو ویژن هم دقیقا از همین روش برای عضوگیری استفاده میکرد. بسیاری از مالباختگان کیو ویژن اعلام میکنند که در شهرهای مختلف ایران، میتینگهای مختلفی از سوی لیدرهای این شرکت برگزار میشد تا بهاینترتیب، ساختار شبکهای و هرمی آن با عضوگیری تقویت شود.
یک نکته مهم نیز در اظهارنظرهای مالباختگان کیو ویژن دیده میشود. لیدرها و سرشاخههای این مجموعه کاربران را تشویق میکردند تا برای عضوگیری تنها به سراغ افراد مورد اعتماد خود از دوستان و آشنایان بروند. هدف از این پیشنهاد، فقط یک چیز است. در شرایطی که کلاهبرداری شرکت روشن میشود، مالباختگان که دسترسی به گردانندگان شرکت ندارند، راهی به جز شکایت از لیدرهای بالادستی خود ندارند. فرض کنید فردی از اقوام درجه یک خود برای عضویت و سرمایهگذاری در کیو ویژن دعوت کرده باشد. در این شرایط، احتمال شکایت افراد از بستگانشان کمتر است و بههمین دلیل، گردانندگان شرکت کلاهبرداری شانس بیشتری برای فرار از چنگ دستگاه قضایی خواهند داشت.
ادعای غیرواقعی فعالیت در قالب شرکت رسمی
عمده پروژههای کلاهبرداری مدعی هستند که در قالب شرکتهای رسمی ثبت شده فعالیت میکنند. هدف آنها از این کار، جلب اعتماد سرمایهگذاران است. واقعیت از این قرار است که بعضی از این پروژهها واقعا در قالب شرکتهای رسمی فعالیت میکنند؛ اما نباید این موضوع بهتنهایی شما را برای سرمایهگذاری قانع کند.
کیو ویژن مدعی است که در قالب یک شرکت رسمی ثبت شده در استرالیا فعالیت میکند. این در حالی است که هیچ سند و مدرک قانونی نشاندهنده صحت این ادعا ارائه نداده است. حتی به این نکته اشاره نشده که نام شرکت ثبت شده کیو ویژن در استرالیا چیست؟ بههیچ عنوان نباید به مجموعههایی که شرایط مشابه کیو ویژن دارند، اعتماد کنید.
دریافت وجه تنها از طریق ارز دیجیتال
هیچ شرکت کلاهبرداری برای دریافت وجه از کاربران بهسراغ روشهای قابل رهگیری نمیرود. بهعبارت دیگر، شرکتهای کلاهبرداری تحت هیچ شرایطی از درگاههای آنلاین بانکی برای دریافت وجه استفاده نمیکنند. حتی شماره حساب بانکی نیز برای پرداخت وجه در اختیار کاربران نمیگذارند. معمولا روش اصلی پرداخت وجه در این پروژهها، ارزهای دیجیتال است.
کیو ویژن هم تنها از امکان خرید اشتراک از طریق پرداخت در قالب ارز دیجیتال تتر را فراهم کرده بود. واقعیت از این قرار است که امکان رهگیری تراکنشهای ارز دیجیتال بهراحتی وجود ندارد. بههمین دلیل، پیگیری نهادهای نظارتی برای بازگرداندن سرمایههای کاربران در این حالت بسیار دشوار خواهد بود.

سوء استفاده از احساسات سرمایهگذاران
سوار شدن بر موج احساسات سرمایهگذاران یکی دیگر از ترفندهای رایج در کلاهبرداریهای مشابه کیو ویژن است. روشهای مختلفی نیز برای این منظور در دستور کار قرار میگیرند.
یکی از این ترفندها، ایجاد احساس از دست دادن فرصتهای کوتاه کسب سود در افراد است. معمولا در تبلیغات این مجموعهها، فرصتهای سرمایهگذاری خیلی کوتاه نشان داده میشوند. همچنین افرادی با بیان اینکه سودهای هنگفتی دریافت کردهاند، تلاش میکنند تا سرمایهگذاران را به طمع بیندازند. حربهای که متاسفانه خیلی خطرناک است و بسیاری را بهدام میاندازد. کیو ویژن هم از این ترفند استفاده کرد. کاربران این پروژه بهیاد دارند که در هفتههای منتهی به فروردین 1404، تعداد رویدادهای برگزار شده از سوی کیو ویژن به طرز عجیبی افزایش پیدا کرد. هدف از برگزاری این رویدادها هم ترغیب افراد به سرمایهگذاری با تخفیف در ازای دریافت سود بیشتر بود.
یکی دیگر از ترفندهای کلاهبرداران، بازی با احساسات مشتریان از طریق تظاهر به فعالیتهای خیرخواهانه است. کیو ویژن هم از این شیوه غیراخلاقی نهایت سوء استفاده را میکرد. کاربران این پروژه، تبلیغات تظاهر به فعالیتهای خیریهای کیو ویژن از طریق توزیع غذا و بستههای معیشتی در مناطق محروم کشور را بهخاطر دارند. نمونههایی از این تبلیغات را در تصاویر زیر مشاهده میکنید.

تظاهر به فعالیتهای خیریه در کیو ویژن

وعده پرداخت سود سنگین
جالب است بدانید که حداقل مبلغ مجاز برای سرمایهگذاری در کیو ویژن برابر با 580 دلار بود. این شرکت با وعده پرداخت سود قابل توجه تلاش میکرد تا افراد را برای سرمایهگذاری مجاب کنند. بهعنوان مثال، هر فردی معادل 15 درصد کمیسیون از سرمایه زیرمجموعههای خود را دریافت میکرد. همچنین برای جذب 3 عضو جدید ماهانه مبلغ 100 دلار به هر فرد پرداخت میشد. وعده پرداخت 4 دلار به ازای تماشای یک تبلیغ هم از جمع پیشنهادات وسوسه کننده کیو ویژن بود.
همچنین به هر فرد بر اساس میزان سرمایهگذاری در کیو ویژن، وعده پرداخت سود مشخص ماهانه داده میشد. بهعنوان یک اصل کلی پیشنهاد میکنیم هر جایی با وعده پرداخت سود تضمین شده بدون نیاز به انجام کار خاصی روبهرو شدید، نسبت به کلاهبرداری احتمالی تردید کنید. رعایت همین یک نکته ساده میتواند جلوی بسیاری از کلاهبرداریها را بگیرد.
پرداخت سود قابل توجه در اوایل فعالیت
اظهار نظر مالباختگان کیو ویژن که از ابتدای فعالیت این مجموعه نسبت به عضویت در آن اقدام کردهاند، نشان میدهد که پرداخت سود از سوی این مجموعه در ماههای اولیه بدون مشکل انجام میشده است. این رویه نقش بسزایی در ترغیب افراد برای عضویت در اینگونه پروژهها دارد. فراموش نکنید این استدلال که در یک پروژه سرمایهگذاری شده و چند ماه یا حتی چند سال سود کاربران را پرداخت کرده، بههیچعنوان استدلال خوبی برای کلاهبرداری نبودن آن نیست. مروری بر تاریخ کلاهبرداریهای پانزی نشان میدهد که بعضی از آنها حتی برای چند سال بدون مشکل بهفعالیت خود ادامه داده و به یکباره ناپدید شدهاند.
مشخص نبودن هویت واقعی گردانندگان
یکی دیگر از ویژگیهای مشترک پروژههای کلاهبرداری پانزی، مشخص نبودن هویت واقعی گردانندگان آنها است. در بسیاری از مواقع، لیدرهای این پروژهها خود را با اسامی مستعار معرفی میکنند. بهعنوان مثال، برخی از لیدرهای کیو ویژن که با ایرانیها سروکار داشتند، با نامهای مستعار نظیر اردلان، جانان، غزل، گریک و الوین فعالیت میکردند.
بدیهی است که نباید به چنین مجموعههایی که حتی هویت گردانندگانشان مشخص نیست، اعتماد کرد. ناگفته نماند که تعدادی از مالباختگان پروژه کیو ویژن، یک کانال و گروه تلگرام راهاندازی کردهاند. در این گروه و کانال، هویت واقعی تعدادی از لیدرهای کیو ویژن مشخص شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق این لینک اقدام کنید. هر چند نمی توان به این کانال هم اعتماد کرد و ممکن است که توسط خود گردانندگان جهت به بیراهه کشاندن مالباختگان تشکیل شده باشد. احراز این موضوع به کاربر واگذار می شود.
اخاذی از کاربران
زمانی که پروژههای کلاهبرداری به پایان راه خود نزدیک میشوند، دست به اقدامهایی برای فریب بیشتر کاربران میزنند. بهعنوان مثال، بعد از متوقف شدن برداشتهای کیو ویژن در 6 فروردین ماه 1404، در گروههای این پروژه در سطح تلگرام یک پیام عجیب منتشر شد.
در این پیام ادعا شد که حسابهای شرکت کیو ویژن مسدود شده و برای رفع مشکل، کاربران باید نسبت به احراز هویت اقدام کنند. شاید در وهله اول این طور بهنظر برسد که منظور از احراز هویت، ارائه اطلاعات هویتی از سوی کاربران است. این در حالی است که از هر کاربر درخواست شد برای احراز هویت مبلغ 46 تتر بپردازد. بسیاری از کاربرانی که در کمال تعجب این مبلغ را پرداخت کردهاند، اعلام کردند که هیچ پاسخی از سوی پشتیبانان کیو ویژن به آنها داده نشد.
نکته بسیار عجیب دیگری در گروه مالباختگان کیو ویژن از سوی برخی کاربران ذکر شده است که البته ایران بروکر نمیتواند درباره درستی یا نادرستی آن موضعگیری کند. برخی از پشتیبانان کیو ویژن در گفتگو با تعدادی از کاربران خانم این پروژه، درخواست کردهاند که بهجای پرداخت 46 دلار، تصاویر شخصی خود را در اختیار آنها قرار دهند که در نوع خود عجیب است. اسکرین شات چت این افراد در کانال مالباختگان وجود دارد.
کلام پایانی
آنچه باید درباره کلاهبرداری پانزی پروژه کیو ویژن میدانستید را تا اینجا بررسی کردیم. بعضی از مالباختگان تصور میکنند که شکایت از کیو ویژن بینتیجه خواهد بود و برای پیگیریهای قضایی اقدام نمیکنند. این در حالی است که تجربه نشان میدهد در صورت وصول شکایتهای متعدد به نهادهای مسئول در کشور، احتمال پیگیری برای رسیدن به نتیجه بیشتر میشود. اگر جزء مالباختگان کیو ویژن یا پروژههای مشابه هستید، حتما برای ثبت شکایت اقدام کنید. چه بسا تمام گردانندگان این پروژه هویت ایرانی داشته باشند و بتوانید از طریق مراجع قضایی راهی برای باز پسگیری سرمایه خود پیدا کنید.