ارز دیجیتال

فورک چیست ؟ بررسی مفهوم فورک در بلاکچین و ارز دیجیتال

ارز دیجیتال

مطالعه در 6 دقیقه

مبحث فورک (Fork) به دلیل پیچیده بودن ممکن است حتی پس از سپری کردن زمان طولانی در فضای ارزهای دیجیتال هنوز هم امری نامفهوم باشد. در واقع شبکه‌ی بلاکچین مجموعه‌ای از بلوک‌های مجازی به هم پیوسته است که از طریق کد گذاری، اطلاعات آن‌ها ذخیره می‌شود. غالبا بلاک چین‌ها به صورت شبکه‌هایی منبع باز هستند و کد‌ها به صورت رایگان به جهت ساخت و یا ویرایش، در اختیار قرار کاربران می‌گیرند.

فورک در زبان انگلیسی به معنای چنگال است، دلیل این نام‌گذاری چند شاخه شدن بلاکچین بعد از انجام فورک است.

برای تفهیم بهتر باید بگوییم فورک ارزدیجیتال در اصل در اثر فعالیت یک توسعه دهنده‌ی بلاک چین به وجود می‌آید. به طوری که فرد توسعه دهنده از اطلاعات و کد‌های دستوری پایه‌ی بلاک چین قبلی استفاده کرده و با توسعه‌ی آن زنجیره‌ی جدید یا ثانویه‌ای را با حفظ تاریخچه‌ی زنجیره‌ی اصلی به وجود می‌آورد. این زنجیره‌ی ثانویه را اصطلاحا فورک ارزدیجیتال می‌نامند.

فورک‌های بلاک چین چه اهمیتی دارند؟

زمانی که توسعه دهندگان غیر متمرکز قصد دارند که تغییراتی را در وضعیت فعلی یک بلاک چین انجام دهند تا یک سرویس یا محصول خاص را تسهیل کنند، نیاز است که کل زنجیره، بارها و بارها ارتقا یابد که این کار بسیار دشوار است؛ بنابراین فورک‌های بلاک چین راه حل مناسبی برای رفع این مشکل هستند.

فورک‌های بلاک چین نه تنها نیاز به ارتقا چندین باره را از بین می‌برند؛ بلکه ارتباط بین همه‌ی توسعه دهندگان و کاربران نهایی را از طریق جریان اطلاعات و داده‌ها در بلاک چین اصلی حفظ می‌کنند. فورک‌های بلاک چین گاهی نیز به عنوان فاکتوری جهت بالا بردن سطح ایمنی ایجاد می‌شوند.

فورک در بلاکچین و ارز دیجیتال

مکانیسم عملکرد فورک‌های ارز دیجیتال

نباید فورک‌های بلاک چین را با ایجاد توکن‌های جدید از یک بلاک چین قدیمی اشتباه گرفت؛ زیرا فورک‌ها بیشتر روشی جهت ارتقا شبکه محسوب می‌شوند. به طوری که وقتی که یک شبکه موجود، نیاز به یک سری تغییرات در قوانین و پروتکل‌های قدیمی دارد و یا اینکه کمبود بعضی موارد جدید در آن احساس می‌شود، از طریق ایجاد فورک‌های بلاک چین این نیاز بر طرف می‌شود.

در نتیجه، شاخه‌ی ثانویه‌ای از زنجیره‌ی قبلی ایجاد شده که ممکن است نشانه‌ای داشته باشد. نمونه‌ی بسیار روشن از این تغییرات ایجاد بیت کوین کش از طریق فورک کردن بلاک چین قبلی است که همراه خود توکن جدیدی نیز ایجاد کرده است.

فورک چگونه بازار کریپتو را تغییر می‌دهد؟

بر اساس سناریوی موجود، اتریوم یک نمونه‌ی فوق العاده برای فهمیدن فورک ارز دیجیتال و نحوه افزودن قابلیت‌های جدید به شبکه است. اتریوم ۰/۲، اتریوم کلاسیک و خود اتریوم در آینده به عنوان سه شاخه از یک شبکه مادر مشابه عمل خواهند کرد.

همان طور که می‌دانیم، در ابتدا بلاکچین‌ها همراه با قوانین خاصی ساخته می‌شوند و بعد از آن در مسیر حرکت روبه جلو، به واسطه‌ی تغییراتی که در کدنویسی صورت میگیرد آپدیت شده و ارتقا پیدا می‌کند. برای مثال همین اتفاق در مورد اتریوم رخ داد و از طریق فورک‌های بلاک چین دچار تغییراتی شد. در نتیجه‌ی آن، در حال حاضر زنجیره‌های ثانویه‌ای بر پایه‌ی بلاک چین اصلی اتریوم قابل دسترس است.

انواع فورک ارز دیجیتال

فورک‌های بلاک چین در دو نوع فورک نرم (Soft Fork) و فورک سخت (Hard Fork) وجود دارند که در ادامه به معرفی آن‌ها خوهیم پرداخت.

سافت فورک یا فورک نرم (Soft Fork)

در تعریفی ساده، سافت فورک به ارتفا نرم افزاری در کل شبکه بلاک چین گفته می‌شود. با توجه به اینکه در نتیجه‌ی یک سافت فورک یک بلاک چین تکی بوجود می‌آید؛ بنابراین تغییرات به وجود آمده با بلوک‌های پیش فورک گذشته سازگار هستند. از این روش جهت اضافه کردن خصوصیات جدید به بلاک چین‌هایی مانند بیت کوین و اتریوم استفاده شده است.

فورک بلاکچین

هارد فورک یا فورک سخت (Hard Fork)

فورکی را که باعث به وجود آمدن شاخه‌ی جدیدی از زنجیره اصلی می‌شود، اصطلاحا هارد فورک می‌گویند. در این نوع از فورک، تغییرات به وجود آمده در کد‌های پایه با فورک‌های پیشین سازگاری ندارند و باعث ایجاد بلاک چین ثانویه در شبکه می‌شوند؛ بنابراین نتیجه‌ی این عمل پدید آمدن ارز دیجیتال جدیدی است. بیت کوین کش و بیت کوین گولد دو نمونه‌ی بارز از این نوع هستند.

مثال‌هایی از فورک بلاکچین

اولین فورکی که در شبکه‌ی بلاک چین اتفاق افتاد و تاثیر فراوانی بر شبکه گذاشت، فورک بیت کوین XT است. با این وجود فورک بیت کوین کش را می‌توان موفق‌ترین فورک بیت کوین نامید. همچنین اتریوم نیز دارای دو فورک موفق به نام‌های اتریوم کلاسیک و اتریوم ۰/۲ است.

دلیل رخ دادن فورک چیست

دلیل رخ دادن فورک چیست؟

همان طوری که گفته شد دلایل متعددی وجود دارند که نیاز است فورک‌های بلاکچین رخ دهند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

افزودن قابلیت عملیاتی جدید به شبکه

اولین موردی که باعث ایجاد فورک‌های بلاک چین می‌شود، زمانی است که نیاز به اضافه شدن ویژگی‌های جدید به زنجیره‌های فعلی جهت بهبود عملکرد احساس شود.

رفع مشکلات امنیتی

نیاز به افزایش امنیت شبکه به حداکثر میزان خود نیز موقعیت دیگری است که استفاده از فورک‌های بلاک چین را الزامی می‌کند.

معاملات معکوس

یکی از روش‌هایی که امنیت سیستم را بالا می‌برد، معکوس کردن تراکنش‌ها است. در واقع از طریق معکوس کردن تراکنش‌ها با ایجاد یک فورک، تراکنش‌هایی را که مخرب یا ناقض امنیت شبکه باشند، اصلاح می‌کنند و در نتیجه امنیت شبکه تضمین می‌شود.

نتیجه‌ی نهایی

همان طوری که دنیای فناوری روز به روز در حال پیشرفت است، شبکه‌ی بلاک چین نیز در حال بهبود، ارتقا و جذب علاقه مندان بیشتر است؛ بنابراین فورک‌های بلاک چین شرایط لازم جهت ارتفا دائم بلاک چین‌ها را فراهم می‌سازند و به این ترتیب نسخه‌های جدیدتر، پیشرفته‌تر و ایمن‌تری از بلاک چین‌ها به وجود می‌آیند و همچنین می‌توانند به دنبال آن، ارز‌های دیجیتال جدیدی را به بازار عرضه کنند.

در این نوشتار در کنار هم با فورک‌های بلاک چین آشنا شدیم. شما می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره دنیای بزرگ و پیچیده‌ی ارز‌های دیجیتال ایران بروکر را دنبال کنید.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید