
استفاده از ستاپ معاملاتی یک قدم مهم برای شروع ترید است زیرا این ستاپ به شما کمک میکند که یک رویکرد واضح و ثابت برای انجام معامله داشته باشید، برای ورود و خروج به معامله تصمیم درست بگیرید و ریسکهای مربوط به ترید را مدیریت کنید.
به علاوه، ستاپهای معاملاتی به شما در صرفهجویی زمان کمک میکنند زیرا میتوانید به سرعت و در کمترین زمان ممکن فرصتهای ورود به معامله را بر اساس معیارهایی از پیش تعریف شده تشخیص دهید.
ما در ادامه این مقاله از ایران بروکر قدم به قدم در کنار شما هستیم تا به طور کامل با ستاپهای معاملاتی در بازار فارکس آشنا شوید.
ستاپ معاملاتی چیست؟
ستاپ معاملاتی یک رویکرد و روش برای تحلیل بازارهای مالی و تصمیم گیری درست برای ترید است. به طور کلی ستاپ های معاملاتی از هر دو تکنیک تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی استفاده میکنند و با ترکیب آن با معیارها و قوانین از پیش تعریف شده به معاملهگر این فرصت را میدهند تا یک روش ترید مناسب داشته باشند.
الگوهای نموداری در تحلیل تکنیکال بسیار زیاد هستند و اگر میخواهید با تمام آنها آشنا شوید این مقاله را بخوانید.
انواع مختلف ستاپ های معاملاتی وجود دارند و در بازار فارکس یک ستاپ معاملاتی شامل بازههای زمانی مناسب برای تجزیه و تحلیل بازار بر اساس سبک معاملاتی تریدر و مدت زمان معاملات آنهاست. برای مثال، یک معاملهگر ممکن است روی تایم فریمهای کوتاهمدت مانند نمودارهای 5 دقیقهای یا 15 دقیقهای برای معاملات سریع، یا بازههای زمانی طولانیتر مانند نمودارهای 1 ساعته یا روزانه برای موقعیتهای طولانیتر تمرکز کند.
بازار فارکس تایم فریمهای مختلفی دارد و اگر میخواهید با بهترین تایم فریم برای ترید آشنا شوید روی لینک آبی کلیک کنید.
علاوه بر این، معاملهگران برای تنظیم ستاپ معاملاتی خود از شاخصهای تکنیکال مانند میانگین متحرک، شاخص قدرت نسبی (RSI)، شاخص MACD (همگرایی و واگراییهای میانگین متحرک) استفاده میکنند. این شاخصها به معاملهگر کمک میکند که نقاط ورود و خروج اصلی را پیدا کنند و به طور کلی در مورد جهت بازار آگاه شود.
مبانی اصلی انتخاب ستاپ معاملاتی
انتخاب هدف اصلی معامله یکی از مبانی اصلی انتخاب ستاپ معاملاتی به حساب میآید و قبل از ورود به بازار باید هدف خود را مشخص کنید. گزینههای مختلفی پیش روی شماست، مثلا میتوانید از میان معاملات روزانه، اسکالپینگ، سویینگ تریدینگ یا حتی سرمایهگذاری یک هدف را در نظر بگیرید و برای آن هدف ستاپ معاملاتی خود را مشخص کنید.
اگر به ترید روزانه علاقه دارید، باید حتما بهترین ارزها برای این سبک ترید را انتخاب کنید. برای انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای سود روزانه روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
از طرفی اگر تریدر هستید، بهتر است سبک معاملاتی خود مانند سویینگ تریدینگ یا معاملات روزانه را انتخاب کنید و با استفاده از تحلیل تکنیکال جلو بروید. تحلیل تکنیکال روی پیش بینی روندهای آتی قیمت و حرکتهای قبلی هر سهام یا ارز دیجیتال تمرکز دارد.
۵ ستاپ معاملاتی کاربردی برای کسب سود در بازار فارکس
ما در ادامه ۵ ستاپ معاملاتی برای کسب سود بیشتر در بازار فارکس را معرفی میکنیم:

۱- ستاپ معاملاتی عرضه و تقاضا (Demand and Supply)
عرضه و تقاضا عنصر کلیدی ستاپ معاملاتی و تحلیل تکنیکال است و رابطه بین در دسترس بودن یا عرضه کالا و تمایل افراد به آن کالا یا تقاضا را نشان میدهد.

به طور کلی، در دسترس بودن کمتر و تقاضای زیاد باعث افزایش قیمت یک محصول میشود و در دسترس بودن بالا و تقاضای کمتر، قیمت یک محصول را کاهش میدهد.
دقیقاً به همین ترتیب، قیمتها در بازار فارکس و ارز دیجیتال از طریق مناطق تقاضا و عرضه حرکت میکنند که در آن سفارشات برای خرید در منطقه تقاضا و سفارشات در انتظار فروش در منطقه عرضه قرار دارند. هر زمان که قیمتها به این مناطق کاهش یابند، سفارشات تقاضای بیش از حد یا سفارشات عرضه ثبت میشود و حرکت صعودی یا نزولی قیمت را رقم میزند.
۲- ستاپ معاملاتی بریک اوت (Breakout)
معاملات بریک اوت به این صورت است که سرمایهگذاران روی هر روند بازار سرمایهگذاری میکنند.

برای استفاده از این روش حتما باید با دقت بسیار زیاد از تحلیل تکنیکال به ویژه مناطق عرضه و تقاضا استفاده کنید.
اگر میخواهید با شکست روند بیشتر آشنا شوید توصیه میکنیم مقاله شکست روند و سطح را در ایران بروکر مطالعه کنید.
سبک بریک اوت یعنی زمانی که دارایی از سطح مقاومت خاصی پایین میآید، خرید کنید و زمانی که دارایی از سطح حمایت خاصی بالاتر میرود، برای فروش اقدام کنید. بریک اوت به نفع معاملهگران عمل میکند زیرا آنها میتوانند اوضاع بازار را تحلیل کنند، برای نقاط ورود و خروج خود به بازار برنامهریزی داشته باشد و ضرر را به حداقل برساند.
۳- رنج تریدینگ (Range trading)
ستاپ معاملاتی رنج تریدینگ شامل ورود به معاملاتی است که انتظار میرود یک حرکت جانبی قیمت در آینده داشته باشند. حرکت جانبی قیمت به این معنی است که قیمت دارایی در یک محدوده خاص برای یک دوره معین ثابت میماند.

در ستاپ رنج تریدینگ، قیمت از بالاترین اوج قبلی خود بالاتر نمیرود و از پایینترین کف قبلی خود پایینتر نخواهد رفت. این سبک معاملاتی برای ترید روزانه از روندها کمکی نمیگیرد و معاملهگران روی بخشی از بازار تمرکز دارند که روندی ندارد.
برخی از ویژگیهای رنج تریدینگ عبارتند از:
- معمولاً در یک بازه زمانی مشخص رخ میدهد.
- اوج و کف قیمت در بازار کاملا قابل پیش بینی است.
- معاملهگران سبک رنج تریدینگ از سطوح حمایت و مقاومت استفاده میکنند.
۴- ستاپ معاملاتی در فارکس با الگوی ادامه دهنده (Continuation)
الگوهای ادامه دهنده حاکی از آن است که بازار تمایل دارد که روند فعلی را پس از تکمیل الگو، ادامه دهد. این مدل الگوها دو نسخه ضعیف و قوی دارند و میزان قدرت این الگوها به روند قبلی قیمت بستگی دارد. الگوهای ادامه دهنده روند انواع مختلفی دارند که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم.
۱- ستاپ یا الگوی مثلث (Triangles)
الگوی مثلث یک مثلث متقارن صعودی یا نزولی است که با کمک روند همگرا مشخص میشود. این الگوها دورهای از تثبیت قیمت است که در آن قیمت سقفهای پایینتر (lower highs) و کفهای بالاتر (higher lows) را نشان میدهد.

حتما باید به حرکت قیمت بعد از خروج از الگوی مثلث دقت کنید زیرا اغلب قیمت یک تغییر اساسی میکند.
- زمانی که قیمت بعد از الگوی مثلث شکست صعودی دارد، باید منتظر روند صعودی باشیم.
- زمانی که قیمت بعد از الگوی مثلث شکست نزولی دارد، باید منتظر روند نزولی باشیم.
۲- ستاپ معاملاتی ادامه دهنده با الگوی پرچم (Flag)
الگوی پرچم یک الگوی ادامه دهنده روند است و پس از حرکت شدید قیمت در یک جهت رخ میدهد. شکل ظاهری الگوی پرچم مستطیل شکل است و همیشه در این الگو قیمت در یک محدوده مشخصی تثبیت میشود. این تثبیت قیمت نشان دهنده یک توقف موقت قبل از سرگیری روند اولیه بازار است.

معاملهگران باهوش به دنبال شکست در جهت روند قبلی هستند و اگر این شکست رخ دهد، دو فرصت پیش روی هر معاملهگر قرار میگیرد:
- اگر شکست قیمت از الگوی پرچم در جهت روند صعودی قبلی بود، باید منتظر روند صعودی در آینده باشیم.
- اگر شکست قیمت از الگوی پرچم در جهت روند نزولی بود، احتمالا ادامه روند در آینده نزولی است.
۳- الگوی پرچم سه گوش یا پننت (Pennants)
ستاپ معاملاتی یا الگوی پرچم سه گوش شبیه به الگوی پرچم است، به این صورت که بعد از یک تثبیت کوتاه مدت قیمت، شاهد یک حرکت قیمتی بزرگ به سمت بالا یا پایین هستیم.

در واقع، یک مکث کوتاه مدت در قیمت رخ میدهد و این مکث نشان میدهد که فعالان بازار در حال استراحت موقت و تثبیت موقعیتهای خود هستند. به بیان دیگر، این توقف یک دوره عدم تصمیم گیری و تعادل بین خریداران و فروشندگان است و حجم معاملات تا حد زیادی کمتر میشود.
۵- ستاپ معاملاتی بازگشت یا معکوس (Reversal)
الگوی معکوس به این معنی است که یک روند به پایان خودش نزدیک میشود و به معاملهگران کمک میکند که زمان مناسب برای خروج از پوزیشن معاملاتی خود را تشخیص دهند.
معکوس یا بازگشت قیمت به این معنی است که یک شکست قیمت اتفاق میافتد و روند جدیدی در شرف وقوع است.
- الگوهای معکوسی که بالای بازار رخ میدهند حاکی از آن است که فعالان بازار اغلب به دنبال فروش داراییها هستند.
- الگوهای بازگشت یا معکوسی که پایین یا کف بازار رخ میدهند الگوی انباشت هستند زیرا فعالان بازار بیشتر به دنبال خرید میروند.
چند مورد از معروفترین ستاپهای معاملاتی معکوس عبارتند از:
۱- الگوی سر و شانه (Head and shoulder)
الگوی سر و شانه در تحلیل تکنیکال برای پیشبینی بازگشت از یک روند صعودی به یک روند نزولی استفاده میشود. این الگو معمولا از سه قله تشکیل شده است که قله میانی (“سر”) بالاترین و دو قله بیرونی (“شانهها”) تقریبا از نظر ارتفاع برابر هستند.

الگوی سر و شانه برای پیش بینی تغییرات روند، بهویژه پس از حرکتهای صعودی طولانی مدت قیمت، کاربرد دارد.
نحوه شکلگیری الگوی سر و شانه به شرح زیر است:
- در ابتدا قیمت به اوج میرسد و سپس کاهش مییابد و شانه چپ را تشکیل میدهد.
- متعاقبا، قیمت دوباره افزایش مییابد ، از اولین قله فراتر میرود، بالاترین نقطه را تشکیل میدهد و سپس یک بار دیگر کاهش مییابد.
- در نهایت، قیمت دوباره افزایش مییابد، اما فقط به حدود سطح اولین قله میرسد و دوباره کاهش مییابد تا شکلگیری شانه راست را تکمیل کند.
۲- الگوی دو قله یا سقف دوقلو (Double top)
ستاپ معاملاتی دوقله به این صورت است که قیمت یک دارایی دو بار به نقطه اوج میرسد و بین این دو اوج متوالی یک کاهش متوسط قیمت وجود دارد.

شکل ظاهری الگوی دو قله شبیه به حرف “M” است و معمولا این الگو زمانی تایید میشود که قیمت یک دارایی به زیر سطح حمایت اصلی میرسد. این سطح حمایت اصلی معادل همان نقطه پایین بین دو قله قبلی است. دقت کنید که شکست در زیر ناحیه حمایت نشانه یک تغییر اساسی قیمت از صعودی به نزولی است و به عنوان یک سیگنال فروش به حساب میآید.
۳- الگوی دو کف یا کف دوقلو (Double bottom)
ستاپ معاملاتی دو کف نشان دهنده یک روند معکوس در احساسات بازار پس از یک روند نزولی است. الگوی دو کف شبیه به حرف”W” است و دو کف متمایز دارد که در یک سطح قرار میگیرد و بین آنها یک صعود قیمت جزئی یا قله وجود دارد.

نحوه تشکیل الگو دو کف به شرح زیر است:
- اولین افت قیمت نشان دهنده روند نزولی اولیه است که به دنبال آن یک روند معکوس صعودی رخ میدهد.
- سپس قیمت دوباره کاهش پیدا میکند و در نهایت یک بازگشت مجدد صعودی دارد.
این الگو حاکی از آن است که فشار فروش ضعیفتر شده است، خریداران وارد عمل میشوند و در نتیجه روند صعودی رخ میدهد.
کلام آخر
ستاپهای معاملاتی مختلف شامل مجموعهای از الگوهای مختلف برای شناسایی روند بازار است. این ستاپهای معاملاتی از الگوی سر و شانه گرفته تا تشخیص نقاط حمایت و مقاومت همه قصد دارند تا یک بینش کلی در مورد روند بازار به معاملهگر بدهند. به علاوه، هر یک از این الگوها با توجه به نحوه شکلگیری آن، به شما میگویند که بازار، روند صعودی یا نزولی خواهد داشت و بین موقعیت فروش یا خرید، کدام را انتخاب کنید.
سوالات متداول
چگونه یک ستاپ معاملاتی تنظیم کنیم؟
ابتدا هدف خود را از ورود به بازار مشخص کنید (سرمایهگذاری, ترید روزانه، اسکالپینگ یا سویینگ تریدینگ). سپس با توجه به هدف خود از الگوهای مشخص شده استفاده کنید.
چرا نمودارها در تعیین ستاپ معاملاتی نقش اساسی دارند؟
نمودارها، الگوهای قیمت در بازار هستند و معاملهگران با تجزیه و تحلیل آنها میتوانند روندها، سطوح حمایت و مقاومت و نقاط ورود و خروج احتمالی برای معاملات را شناسایی کنند.
چگونه میتوانم یک ستاپ معاملاتی مخصوص خودم راه اندازی کنم؟
اگر میخواهید یک ستاپ معاملاتی برای خودتان داشته باشید توصیه میکنیم عواملی مانند معیارهای ورود و خروج به بازار، میزان تحمل ریسک، سبک معاملاتی، شاخصها یا الگوهای مورد نیاز را در نظر بگیرید. همچنین، ستاپ معاملاتی یا استراتژی خود را با استفاده از دادههای تاریخی و تمرین در یک محیط شبیه سازی شده امتحان کنید.
آیا ستاپ معاملاتی تضمین شدهای وجود دارد؟
خیر. هیچ ستاپ معاملاتی تضمین شدهای وجود ندارد که موقعیت آتی بازار را به طور ۱۰۰ درصد پیشبینی کند. ترید ریسکهای زیادی دارد و موفقیت در این بازار به عوامل مختلفی از جمله شرایط بازار، مهارتهای فردی و توانایی مدیریت ریسک بستگی دارد.
منابع:
منبع اول: https://blueberrymarkets.com/market-analysis/news/what-is-the-best-trading-setup/
منبع دوم: https://www.tradingsetupsreview.com/4-types-of-basic-trade-setups/
منبع سوم: https://www.gettogetherfinance.com/blog/art-of-trading-setup/#:~:text=A%20trading%20setup%20is%20an,of%20profit%20in%20your%20trade.