یکی از مفاهیم کاربردی در علم اقتصاد شاخصها هستند. شاخص ابزاری برای بررسی میزان تغییرات دستهای از دادههای آماری است. در اقتصاد این شاخصها به منظور سنجش میزان سلامت مالی کشورها مورد استفاده قرار میگیرند. در میان لیست بلند بالای شاخص های اقتصادی، مسکن در دستهی شاخصهای پر اهمیت قرار دارد. به همین دلیل در این مطلب به بررسی شاخص مسکن و تأثیر آن بر بازار فارکس خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.
منظور از شاخص مسکن (HPI) چیست؟
شاخصهای اقتصادی به صورت کلی به سه دسته پیشرو (Leading)، پسرو (Lagging) و منطبق (Coincident) تقسیم میشوند. در بین این سه میتوان گفت شاخصهای پیشرو از اهمیت بیشتری برخوردارند. معامله گران و سرمایه گذاران از دادههای شاخص پیشرو برای پیش بینی نحوه تغییرات قیمت در بازارهای مالی بهره میبرند. شاخص مسکن به عنوان یک شاخص پیشرو در اقتصاد شناخته شده است.
شاخص مسکن جزو شاخصهای مهم در حوزه اقتصاد کشورها است؛ چرا که باید نیاز تمامی خانوارها به مسکن در جامعه برطرف شود. مسکن همواره جزو اولین نیازهای انسان در تاریخ بوده است که با گذشت زمان و رشد اقتصادی به نوعی دارایی باارزش تبدیل شده است. در کشورهایی که با تورم دست و پنجه نرم میکنند افراد مسکن را نه تنها به عنوان سرپناه بلکه یک دارایی جهت حفظ سرمایه میبینند.
در نظر داشته باشید که تقریباً تمام افراد در سراسر جهان حجم هنگفتی از سرمایه خود را به تأمین نیاز خود به مسکن اختصاص میدهند. با اطلاع از اهمیت مسکن میتوان دلیل اهمیت این شاخص را عمقیتر درک کرد. حال منظور از شاخص مسکن چیست؟
همان طور که پیشتر اشاره کردیم شاخصها میانگینی از دادههای ارائه شده را به ما تحویل میدهند. این ویژگی در رابطه با شاخص مسکن HPI نیز صدق میکند و با استفاده از آن میتوان به میانگینی از قیمت خرید و فروش دست یافت. به عبارتی دیگر میزان کاهش و افزایش قیمت خانههای تک خانوار توسط شاخص مسکن مشخص میشود.
مهم ترین عوامل مؤثر بر شاخص مسکن
با شناخت درست عوامل مؤثر بر شاخص مسکن میتوان درک بهتری از عملکرد اقتصادی دولتها و تغییرات قیمت در بازارهای مالی داشت. در ادامه به بررسی مهمترین مؤلفههای مؤثر بر قیمت مسکن خواهیم پرداخت.
عرضه و تقاضا
همانند هر شاخص دیگری عرضه و تقاضا در افزایش و یا کاهش قیمت آن نقشی کلیدی ایفا میکند. زمانی که در سطح جامعه تقاضا برای خرید مسکن بالا باشد ناتوانی در رفع این نیاز برای تأمین کنندگان به وجود میآید. به همین سبب قیمت مسکن شاهد رشد خواهد بود. برعکس هنگامی که تولید و ساخت مسکن در کشوری افزایش یابد عرضه آن به افراد جامعه نیز بالا میرود و باعث کاهش قیمت خرید مسکن میشود. افراد با اطلاع از میزان نیاز جامعه به مسکن و میزان ارائه آن توسط نهادهای مربوطه میتوانند قیمت را به صورت حدودی پیش بینی کنند.
وضعیت اقتصاد کشور
شرایط اقتصادی کشور خود به طور مستقل به عوامل بسیاری بستگی دارد و توان مالی شهروندان را تعیین میکند. حال توانایی افراد برای خرید یا عدم خرید خانه میتواند تا حد بسیاری بر میزان تقاضای آن مؤثر باشد. به این صورت که اگر کشوری با مشکلات اقتصادی رو به رو باشد مشخصاً درآمد افراد پایین میآید و دیگر آنها توان خرید مسکن را نخواهند داشت.
تورم
تورم را میتوان یکی از مهمترین شاخصها اقتصادی در سراسر جهان دانست که هر ساله به طور دقیق مورد بررسی قرار میگیرد. در ابتدا اجازه دهید با مفهوم تورم به طور دقیق آشنا شویم. تورم به معنای افزایش قیمت کالاها و در نتیجه کاهش توان خرید خانوارها در مدت زمان مشخص است. چنین افزایش قیمتی در بازه زمانی مورد نظر به طور پیوسته رخ میدهد. هر چه تورم بالاتر باشد در سطح جامعه افراد درآمدشان نسبت به قیمت اقلام مورد نیاز کاهش مییابد. چنین شرایطی به طور مستقیم بر میزان تقاضای خرید مسکن اثر میگذارد و باعث نوسانات قیمتی میشود.
سیاست های اتخاذ شده دولت در رابطه با مسکن
دولتها در سراسر جهان با وضع قوانین میتوانند بر قیمت مسکن تأثیر بگذارند. تعیین مؤلفههایی مانند نرخ بهره، مالیات، نرخ اجاره بها و یا ارائه تسهیلات خرید مسکن توان خرید افراد در جامعه را دستخوش تغییر میکنند. به عنوان مثال هر چه تسهیلات ارائه شده برای خرید مسکن از شرایط بهتری برخوردار باشد تعداد افراد متقاضی خرید افزایش مییابد. چنین افزایشی در تقاضا برای خرید مسکن در طول دورهای مشخص به رشد قیمت مسکن کمک میکند.
نحوه رشد جمعیت
هر کشور به طور سالانه باید جمعیت حاضر در کشور را به طور دقیق بررسی کند. در طول زمان جمعیت رقم ثابتی نمیماند و طی عواملی مانند مرگ و میر، زاد و ولد و یا مهاجرت دچار تغییر میشود. چنین تغییراتی در ترکیب خانوارها به طبع نیازهای جدیدی را نیز به دنبال دارد. هر چه جمعیت کشور رشد بالاتری در سال را برای خود ثبت کند به طبع تقاضا برای مسکن نیز افزایش مییابد. در نتیجه حاصل چنین تغییری در جمعیت رشد قیمت مسکن را به دنبال دارد.
تکنولوژی ساخت و ساز
یکی از عوامل تأثیرگذار بر قیمت مسکن در جهان هزینه مواد اولیه و ساخت و ساز است. هر چه هزینه ساخت در ابتدای کار بالاتر باشد قیمت تمام شده مسکن در انتها افزایش بیشتری خواهد داشت. با پیشرفت تکنولوژی و ساخت دستگاههای بهینه هزینه ساخت و ساز مسکن تا حد امکان کاهش مییابد. چنین افتی در هزینههای ساخت به طور مستقیم بر قیمت نهایی مسکن تأثیر دارد.
نحوه تأثیر تغییرات شاخص مسکن بر بازار فارکس
معامله گران بازارهای مالی مخصوصاً فارکس باید تمامی مؤلفههای مؤثر بر بازار را بررسی کنند. بررسی شاخصها و نحوه تأثیر آنها بر بازار در (حوزه) تحلیل فاندامنتال یا بنیادی (fundamental) قرار میگیرد. تحلیل فاندامنتال یکی از دو روش تحلیلی بازار فارکس است که توسط معامله گران استفاده میشود. افراد با بررسی شاخصهای مهمی از جمله شاخص مسکن میتوانند نحوه تغییرات قیمت در بازار را پیش بینی کنند. همان طور که اطلاع دارید اصل معاملات در بروکرهای فارکس و دیگر بازارهای مالی بر پایه پیش بینی قیمت استوار است.
حال شاید برایتان سؤال باشد که چگونه شاخص مسکن میتواند بر بازار فارکس تأثیر بگذارد؟ همان طور که ذکر شد شاخص مسکن از نوع پیشرو است و تا حد بسیاری اقتصاد کشور را تحت تأثیر واقع میکند. بازار فارکس بستری جهانی برای معامله جفت ارزها است. هر یک از ارزهای پر طرفدار در بازار میتوانند از شاخصی مهم مانند مسکن در کشور خود تأثیر بگیرند. به عنوان مثال رشد شاخص مسکن حکایت از رشد اقتصادی کشور مورد نظر ندارد. حال دولت برای کنترل روند رشد اقتصاد نرخ بهره بانکی را افزایش میدهد. چنین عملکردی در اقتصاد به طور مستقیم میتواند باعث افزایش محبوبیت ارز و افزایش قیمت آن شود. حال اگر تریدر های بازار فارکس در معامله جفت ارزها چنین مؤلفهای را بررسی کرده باشند به راحتی نحوه رشد و یا کاهش آن را پیش بینی میکنند. با اطلاع از روند بازار شما به راحتی میتواند به صورت دو طرفه در بازار وارد معامله شوید و به سود برسید.
زمان ارائه دادههای شاخص مسکن
شاخص مسکن برای اولین بار در سال ۱۹۳۰ در کشور آمریکا محاسبه شد. امروزه بسیاری از کشورها به منظور بررسی وضعیت اقتصادی خود این شاخص را جزو آمار اعلامی خود قرار میدهند. مشخصاً همه افرادی که در بازارهای مالی مانند فارکس فعالیت دارند از تأثیر زیاد اقتصاد آمریکا بر روند بازار مطلعاند. با این اوصاف اگر معامله گران پیش از معامله به بررسی شاخصهای مهمی مانند مسکن بپردازند میتوانند سمت و سوی بازار را به درستی تشخیص دهند.
آمار شاخص مسکن در آمریکا توسط سه بخش مهم از جمله آژانس مالی فدرال آمریکا (FHFA)، انجمن وام مسکن (FNMA) و شرکت فدرال وام مسکن (FHLMC) جمع آوری میشود. این سه نهاد به طور دقیق تغییرات قیمتی مسکن را با استفاده از شاخص بررسی میکنند و بر آن نظارت دارند. این شاخص در قالب گزارشی مالی حاوی دادههای مختلف به صورت ماهیانه ارائه میشود. دادههای ارائه شده در گزارش شامل قیمت اجاره، نسبت قیمت به اجاره، نسبت قیمت به درآمد و شاخصهای مسکن است. در صورت علاقه به پیگیری تاریخ دقیق انتشار دادههای شاخص مسکن و تأثیر آن بر بازار میتوانید به تقویم اقتصادی فارکس مراجعه کنید.
نتیجه گیری
در نهایت شاخص مسکن (HPI) به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی، نقش حیاتی در ارزیابی سلامت اقتصادی کشورها ایفا میکند. با استفاده از این شاخص افراد نه تنها وضعیت بازار مسکن بلکه روندهای اقتصادی پیش رو را نیز بررسی میکنند. همچنین برای معامله گران بازار فارکس، درک و تحلیل شاخص مسکن ابزاری قدرتمند در پیش بینی تغییرات ارزش ارزها محسوب میشود. با بررسی جزئی این شاخص فعالین بازارهای مالی میتوانند تصمیمات درستی در راستای رسیدن به اهداف مالی خود اتخاذ کنند. اگر علاقه مندید تا به صورت حرفهای در بازار فارکس معامله کنید و تحلیل فاندامنتال را یاد بگیرید؛ بهتر است که مدرسه فارکس را دنبال کنید.
سؤالات متداول
شاخص مسکن در کدام دسته از شاخصهای اقتصادی قرار میگیرد؟
شاخص مسکن (HPI) یک شاخص پیشرو (Leading) و جزو شاخصهای پر اهمیت اقتصادی دسته بندی میشود.
تورم چگونه بر شاخص مسکن تأثیر میگذارد؟
تورم باعث افزایش قیمت کالاهای مصرفی و داراییها میشود که بر تقاضای مسکن و قیمت آن اثر میگذارد.
شاخص مسکن چگونه بر بازار فارکس مؤثر است؟
تغییرات شاخص مسکن میتواند ارزش ارز کشورها را تغییر دهد و در نتیجه بر معاملات جفت ارزها اثر گذار باشد.