آموزش بازارهای مالی

بازگشت سرمایه ROI چیست و چگونه می‌توان آن را محاسبه کرد؟

آموزش بازارهای مالی

مطالعه در 4 دقیقه

سرمایه گذاران بازارهای مالی با دیدگاه‌های مختلف زمانی انتظار بازگشت سرمایه‌ی خود را در مدت زمان مشخصی دارند. بنابراین سرمایه گذاران ابتدا مدت زمانی که سرمایه آن‌ها بازگردانده خواهد شد را محاسبه کرده و سپس وارد یک معامله می‌شوند. ایران بروکر در ادامه قصد دارد روش‌های تخمین بازگشت سرمایه و اهمیت آن را بررسی کند. 

بازگشت سرمایه (ROI) چیست؟ 

جهت ارزیابی کارایی یک سرمایه‌گذاری از معیاری به نام بازگشت سرمایه یا Return on investment (ROI) استفاده می‌شود. بین هزینه‌های مربوط به سرمایه‌گذاری و سود خالص حاصل از آن نسبتی وجود دارد که به صورت درصد نمایش داده می‌شود. هرچه این درصد عدد بالاتری را نشان دهد به منزله‌ی سرمایه‌گذاری مناسب‌تری در نظر گرفته می‌شود. 

سرمایه گذاران، تحلیل گران مالی و صاحبان مشاغل از این روش ساده و محبوب جهت ارزیابی سرمایه‌گذاری‌هایشان استفاده می‌کنند. همچنین از طریق بازگشت سرمایه می‌توانند بازدهی سرمایه‌گذاری‌های مختلف را با یکدیگر مقایسه کنند. 

بازگشت سرمایه چطور محاسبه می‌شود؟ 

بازگشت سرمایه چطور محاسبه می‌شود؟ 

بازگشت سرمایه را از طریق فرمول ساده‌ای بدست می‌آورند. در این فرمول سود خالص سرمایه‌گذاری را بر هزینه‌های آن تقسیم کرده و نتیجه را در عدد صد ضرب می‌کنند. فرمول ROI به صورت زیر است: 

ROI = (سود خالص / هزینه سرمایه گذاری) x ۱۰۰

نکته‌ای که در محاسبه‌ی بازگشت سرمایه باید به آن دقت کرد آن است که هیچگونه سود یا درآمد غیر مرتبط با سرمایه‌گذاری را نباید در محاسبات آورد. به طور مثال، وقتی یک سرمایه گذار بر روی یک ملک اجاره‌ای سرمایه‌گذاری می‌کند، فقط در آمد حاصل از اجاره را بایستی در فرمول بازگشت سرمایه منظور کند هر چند که ممکن است هزینه‌های ناشی از مدیریت و نگهداری ساختمان نیز وجود داشته باشند. 

چرا ROI مهم است؟ 

مهمترین معیار سنجش نحوه عملکرد سرمایه گذاری، بازگشت سرمایه است؛ به طوری که ROI بالا بیان‌گر سرمایه‌گذاری مناسب و بالعکس ROI پایین نشان دهنده‌ی سرمایه‌گذاری ضعیف است. صاحبان مشاغل و سرمایه گذاران از بازگشت سرمایه جهت تصمیم گیری برای میزان تخصیص سرمایه به هر پروژه استفاده می‌کنند و با مقایسه‌ی بازدهی سرمایه‌گذاری‌های مختلف تصمیم می‌گیرند که کجا سرمایه‌گذاری کنند و یا نکنند. 

عوامل موثر بر بازگشت سرمایه 

عوامل موثر بر بازگشت سرمایه 

مهم‌ترین عواملی که بر بازگشت سرمایه تاثیر می‌گذارند عبارت‌اند از: 

ریسک

سرمایه‌گذاری‌های پر ریسک امکان تولید سود و بازدهی بیشتر را دارند؛ اما با این وجود خطر از دست رفتن سرمایه در آن‌ها نیز به همان نسبت بالا است. 

زمان

افزایش مدت زمان سرمایه‌گذاری امکان ایجاد سود مرکب و به دنبال آن افزایش بازدهی را ایجاد می‌کند. 

هزینه

هزینه و بازگشت سرمایه رابطه‌ی معکوس با یکدیگر داشته و هرچه هزینه‌های سرمایه‌گذاری بیشتر شود بازگشت سرمایه کمتر خواهد شد. 

شرایط بازار

بازده سرمایه‌گذاری ارتباط مستقیمی با عملکرد بازار دارد و بنابراین هرچه عملکرد بازار مناسب‌تر باشد، بازدهی افزایش پیدا خواهد کرد و بالعکس. 

نرخ بهره

یکی از عوامل تاثیر گذار بر بازگشت سرمایه نرخ بهره است؛ به طوری که، پایین آمدن نرخ بهره سرمایه گذرای‌های پر بازده مانند خرید سهام را جذاب می‌کند. 

نتیجه‌گیری از نرخ بازگشت سرمایه و اهمیت آن

در این نوشته متوجه اهمیت بازگشت سرمایه به عنوان معیار اصلی تشخیص عملکرد سرمایه‌گذاری شدیم. همچنین فهمیدیم که با درک مفهوم بازگشت سرمایه می‌توان در سرمایه‌گذاری‌های مختلف تصمیمات آگاهانه جهت تخصیص بودجه به هر موقعیت سرمایه‌گذاری را به درستی گرفته و نهایت استفاده را از سرمایه‌گذاری خود برد.

بنابراین شما می‌توانید با دنبال کردن ایران بروکر اطلاعات مناسبی را درباره سرمایه‌گذاری‌های گوناگون و نحوه‌ی انجام آن‌ها کسب کنید.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید