روانشناسی معامله‌گری

گذر از چالش های معامله گری | ۳ مرحله که هر معامله گر موفق باید طی کند

روانشناسی معامله‌گری

مطالعه در 12 دقیقه

همه معامله‌گران در مسیر معامله‌گری خود با چالش‌ها و مشکلاتی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند که ممکن است باعث ناامیدی و یا حتی کاهش انگیزه آن‌ها برای ادامه مسیر شود. اکثر آن‌ها به محض روبه‌رو شدن با سختی‌های راه، کنار می‌کشند اما در مقابل افرادی هم هستند که تلاش می‌کنند به‌جای ترک کردن،‌ بمانند و راه درست را کشف کنند.

اگر شما نیز به‌عنوان یک معامله‌گر خود را در جاده معامله‌گری، سرگردان می‌بینید و به دنبال پیدا کردن راه درست هستید، این مطلب برای شماست و می‌تواند به شما در پیدا کردن مسیر درست کمک کند. در این مقاله قرار است درمورد ۳ مرحله کلیدی و مهم که هر معامله‌گر موفقی در مسیر رشد خود از آن می‌گذرد صحبت کنیم. این ۳ مرحله عبارت‌اند از: مرحله طمع، ترس و ریسک.

مرحله طمع

“طمع” یکی از چالش های معامله گری است که هر معامله‌گر بدون استثنا در روند کاری خود با آن روبه‌رو می‌شود. تمام معامله‌گران در ابتدای کار نسبت به بازار و شغلی که انتخاب کرده‌اند آگاهی ندارند و تصور آن‌ها این است که بازارهای مالی مکان مناسبی برای راحت پول درآوردن هستند.

چالش های معامله گری

البته این تفکر که باعث می‌شود افراد به بازارهای مالی روی بیاورند بخاطر طمع نیست بلکه احساسات دیگری هستند که موجب می‌شود افراد در این بازار مشغول به کار شوند. مثلا دلیلی که می‌تواند برای فعالیت افراد در این بازار وجود داشته باشد این است که برخی از افراد از زندگی فعلی خود ناراضی هستند، به دنبال هیجان هستند و یا حتی گرایش به قمار کردن دارند؛ از این رو به بازارهای مالی روی می‌آورند؛ درحالی‌که ممکن است یک معامله‌گر موفق، به این دلیل که به دنبال چالش‌های جدید است، فعالیت در بازارهای مالی را انتخاب کرده باشد.

بنابراین بسیار مهم است که هر معامله‌گر در ابتدای کار از خود این سوال را بپرسد:

انگیزه واقعی من برای معامله کردن چیست؟

با پرسیدن این سوال افراد می‌توانند دلایل واقعی خود را برای معامله کردن شناسایی کنند که دانستن آن‌ها در این مسیر بسیار مهم است زیرا بسیاری از کارهایی که افراد انجام می‌دهند تحت تاثیر احساسات هستند مانند تصمیم‌گیری درباره خرید ماشین و رفتن به تعطیلات. بنابراین دور از ذهن نیست که افراد پس از ورود به بازار نیز همچنان تصمیمات عاطفی بگیرند اما نکته حائز اهمیت این است که گرفتن تصمیمات عاطفی در بازار به هیچ‌ وجه جواب نمی‌دهد زیرا خود بازار نیز مانند یک موجود عاطفی است و ممکن است در اکثر مواقع شما را غافلگیر کند.

شناخت احساسات و داشتن آگاهی نسبت به خود و بازارهای مالی باعث می‌شود که گذر از چالش های معامله گری آسان‌تر شده و در این راستا تصمیمات بهتری را بگیریم.

اجازه دهید برای درک بهتر عوامل روانی موثر بر رفتار معاملاتی افراد، یک مثال بزنیم:

معامله‌گرانی را در نظر بگیرید که سعی می‌کنند از طریق ترید و انجام معامله از خستگی و نارضایتی خود در دنیای واقعی بکاهند. آن‌ها بدون درنظر‌ گرفتن شرایط بازار، زمانی که در حال تجربه احساسات منفی هستند، به احتمال زیاد سعی در انجام معامله در بازار دارند. مثلا اگر یک معامله‌گر که عزت‌نفس پایینی دارد بعد از درگیری و مشاجره با فرد دیگری، وارد معامله شود تا بتواند مجددا احساس ارزش از دست‌رفته خود را جبران کند به احتمال زیاد، این حرکت به جز ضرر و زیان چیزی برای این فرد معامله‌گر به‌همراه نخواهد داشت!

برای دستیابی به موفقیت، معامله‌گران باید به تمام موارد ذکر‌شده توجه کنند. تنها راهی که معامله‌گران می‌توانند از طریق آن رفتار و حرکات خود را به‌وضوح ببینند، استفاده از یک سیستم یا چهارچوب‌های سفت و سختی است که برای معامله‌گران مشخص می‌کند که چه کاری باید انجام دهند.

برای ایجاد این سیستم یا چهارچوب، نیاز است تا معامله‌گر برای مدتی، رفتارهای معاملاتی، نوع احساساتی که در زمان ترید تجربه می‌کند و جزئیات مربوط به معاملات خود را در یک دفتر که معمولا به آن ژورنال معاملاتی گفته می‌شود ثبت کند. بعد از ثبت چنین مواردی در دفتر، معامله‌گر می‌تواند به نکات تامل‌برانگیزی درمورد خود و معاملات خود برسد که در ادامه مسیر بسیار مفید خواهد بود. بعد از انجام این کار، معامله‌گر قادر است این سیستم معاملاتی را برای خود خلق کند.

تاثیر ژورنال معاملاتی در بهبود روند معامله‌گری

با متعهد بودن به این چارچوب که مجموعه‌ای از قوانین است، معامله‌گران می‌توانند تشخیص دهند که در چه زمانی اقدامات و رفتارهای آن‌ها با این سیستم معاملاتی همسو نیست و در پی آن باید سعی کنند تا رفتارهای متفاوت و درستی را داشته باشند. از طریق این فرآیند، معامله‌گران می‌توانند خود را بهتر بشناسند.

“شناخت” یک پیش‌نیاز حیاتی برای هر معامله‌گر در مسیر رسیدن به موفقیت در معاملات است!

با توجه به چالش‌های گفته‌شده و البته سایر چالش‌هایی که وجود دارد، معمولا بیشتر معامله‌گران تازه‌کار متحمل ضررهای مالی قابل‌توجهی می‌شوند که باعث آسیب‌های روحی و روانی شدیدی می‌شود. بسیاری از افراد (احتمالا اکثریت) در نهایت، تمام پول خود را از دست می‌دهند. نکته مهم این است که آن‌ها بخاطر تمام اتفاقات تلخی که تجربه کرده‌اند، تبدیل به یک فرد بسیار محتاط و ترسو می‌شوند! در این مرحله است که آن‌ها متوجه اولین راز و قانون مهم در انجام معاملات می‌شوند: تعیین حد ضرر در معاملات!

ظهور این مفهوم و روشن شدن آن برای فرد معامله‌گر، نشان‌دهنده گذر از مرحله طمع به مرحله ترس است! درواقع، تعیین حد ضرر برای معاملات می‌تواند به‌عنوان پاسخی برای ترس تلقی شود.

مرحله ترس

در این مرحله، معامله‌گران شروع به تعیین حد ضرر در معاملات خود می‌کنند اما به‌صورت محدود؛ چون تعداد معاملات آن‌ها کاهش یافته است! معامله‌گران در این مرحله متوجه شده‌اند که ترید واقعا کار ساده‌ای نیست و نیاز به تلاش زیادی دارد. بسیاری از افراد در این مرحله دلسرد می‌شوند و بازار را ترک می‌کنند؛ در مقابل افرادی نیز هستند که علاوه‌بر علاقه به این حوزه، پشتکار دارند و تعهد لازم برای ادامه مسیر را از خود نشان می‌دهند. با این وجود، چالش‌های بزرگ‌تری در پیش رو است و تنها تعهد برای ادامه کافی نیست!

بازار به خودی خود، نه ترسناک است و نه وحشتناک! درک آن نیز دشوار نیست. بازار همان چیزی است که هست و راه خود را می‌رود! مشکل، درک ما از بازار و نحوه واکنش ما به آن است. در مسیر معامله‌گری باید بدانیم که خود ما به تنهایی مسئول نتایج معاملات خود هستیم. تنها زمانی که این مسئولیت را به عهده بگیریم می‌توانیم انتظار نتایج مثبت در معاملات را داشته باشیم. اگر معتقد باشیم که ضررهای ما توسط دیگران ایجاد شده است، پس فکر می‌کنیم که کنترلی بر معاملات خود نداریم. در این‌صورت چگونه می‌توانیم انتظار موفقیت داشته باشیم؟

کنترل ترس در معاملات

در مسیر معامله‌گری نیاز به بررسی و رسیدگی به مسائل متعددی داریم اما از طرفی ماندن در مرحله ترس ممکن است برای مدت‌زمان قابل‌توجهی به‌طول بینجامد، پس باید بدانیم که به طول انجامیدن آن طبیعی است.

ترس در بازار هیچ فایده‌ای ندارد زیرا افرادی که می‌ترسند تا پول از دست بدهند، هرگز پولی را نیز به‌دست نخواهند آورد. مثلا در معاملات خود، غالبا متوجه می‌شویم که به حدضررها پایبند هستیم اما پیش از آن که قیمت به حد سود ما برسد، معامله را با سود کم می‌بندیم. درواقع ترس باعث می‌شود که چنین اقدامات هیجانی را در بازار داشته باشیم.

مرحله ریسک

برای اینکه به یک معامله‌گر ریسک‌پذیر تبدیل شویم، باید در تمام جنبه‌هایی که قبلا ذکر شد پیشرفت کنیم. برای این کار نیاز است که به درک عمیقی از خود برسیم، سپس تغییراتی را که لازم است ایجاد کنیم تا بتوانیم در نتیجه آن به درک بهتری از فرآیند معاملات برسیم. در نهایت نیز باید روش معاملاتی خاصی را که مطابق نیازهایمان است تنظیم کنیم تا بتوانیم معاملات خود را با ذهنی آرام پیش ببریم.

اقدامات دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند به ما کمک کنند با اطمینان بیشتری به معامله کردن بپردازیم. مثلا می‌توانیم حجم معاملات خود را به حداقل نصف کاهش دهیم زیرا این اقدام باعث آرامش خاطر و احساس راحتی بیشتری در معامله کردن می‌شود.

مرحله آخر، مرحله ریسک نامیده می‌شود زیرا برای کسب سود باید مفهوم ریسک را به‌خوبی درک کرده باشید. ترید و انجام معاملات در بازارهای مالی دارای ریسک هستند. زمانی که شما به یک معامله‌گر ریسک‌پذیر تبدیل می‌شوید، می‌توانید خود را با ماهیت بازار هماهنگ کنید.

در مسیر پرفراز و نشیب معامله‌گری، این مرحله می‌تواند یک اصل کلیدی برای رسیدن به سود پایدار در بازار باشد. برای گذر از این مرحله، ابتدا سعی کنید مقدار ریسک مشخصی را برای معاملات خود در نظر بگیرید. برای مثال هرگز حجم معاملات خود را به بیشتر از یک لات (که کمترین واحد معاملاتی در فارکس است) افزایش ندهید.

پس از اینکه مفهوم ریسک را به خوبی در معاملات خود درک کردید، می‌توانید به راز نهایی در ترید دست یابید: گزینش فرصت‌های معاملاتی!

هنگامی که بر مهارت ترید مسلط شدید، انجام معاملات، دیگر شما را به راحتی هیجان‌زده نخواهد کرد. این‌جاست که فرصت‌های معاملاتی را می‌بینید و همه آن‌ها را معامله نمی‌کنید، بلکه سعی می‌کنید تنها روی موقعیت‌هایی تمرکز کنید که در آن‌ها تخصص دارید و اطلاعات شما نسبت به آن‌ها کافی است!

به‌طورکلی، متخصص شدن در یک زمینه محدود بسیار ساده‌تر از متخصص شدن در چند زمینه گسترده است! بازار به خودی خود مانند یک دریای بی‌کران است، پس منابع اطلاعاتی بازار هم آنقدر زیاد است که جمع‌آوری همه آن‌ها غیرممکن است، بنابراین اینکه بخواهیم همه آن اطلاعات را پردازش کرده و در همه آن‌ها متخصص شویم نیز کاری غیرقابل‌انجام و دست‌نیافتنی است.

کاری که باید انجام دهید این است که تصمیم بگیرید که کدام اطلاعات را نیاز دارید و آن‌ها را برای خود فیلتر کنید. سپس رویکرد خود را برای انجام معاملات مشخص و طراحی کنید! زمانی که در این کار متخصص شوید، با دیدن چارت به‌راحتی می‌توانید بفهمید که به کدام موقعیت معاملاتی می‌خواهید ورود کنید. در نتیجه، قادر خواهید بود بهترین موقعیت‌ها و فرصت‌های معاملاتی کم‌ریسک را انتخاب کنید و این‌جاست که همه‌چیز سرجای خودش قرار می‌گیرد!

لازم به ذکر است، قبل از انجام معاملات، حتما درمورد بروکر و یا صرافی که قصد کار کردن با آن را دارید به‌خوبی تحقیق کنید و ارزیابی‌های لازم درمورد صحت و سقم آن بروکر یا صرافی را در نظر بگیرید.

ما در ایران بروکر به ارزیابی صرافی های ایرانی پرداخته‌ایم تا به این شکل به حفظ حقوق کاربران و افزایش کیفیت صرافی‌ها کمک کنیم. این گزارش را در صفحه گزارش صرافی های ارز دیجیتال دنبال کنید.

همچنین می‌توانید در صفحه بهترین صرافی ارز دیجیتال برای ایرانیان مناسب‌ترین گزینه را برای خرید و فروش ارز دیجیتال انتخاب کنید.

خلاصه مطلب چالش های معامله گری

اگر به عنوان یک معامله‌گر در حال خواندن این مطلب هستید، می‌دانید که رسیدن به موفقیت و گذر از چالش های معامله گری در بازارهای مالی کاری سخت و طبیعتا زمان‌بر است. شناخت چالش‌های مسیر می‌تواند به ما کمک کند تا راحت‌تر و احتمالا با زمان کوتاه‌تری این مسیر را بپیماییم.

در این مقاله به سه چالش اصلی که هر معامله‌گر در مسیر خود با آن‌ها روبرو می‌شود اشاره شد:

  • مرحله طمع: افراد این ذهنیت را دارند که می‌توانند در بازارهای مالی به راحتی پول بسازند که کاملا اشتباه است! بنابراین شناسایی انگیزه خود برای فعالیت در این بازار بسیار مهم است. از خود بپرسید که چرا دوست دارید در این بازار فعال باشید؟ همچنین به خود یادآوری کنید که بازارهای مالی راهی برای یک‌شبه پولدار شدن نیستند!
  • مرحله ترس: زمانی که یک تریدر به این مرحله می‌رسد، شروع به تنظیم حد ضرر در معاملات می‌کند. گاها تریدر به این حدضررها پایبند است اما در مقابل معاملاتی را که در سود هستند، پیش از رسیدن به حد سود می‌بندند و این رفتار ناشی از ترس است.
  • مرحله ریسک: برای اینکه یک تریدر به مرحله آخر برسد و به یک معامله‌گر ریسک‌پذیر تبدیل شود، باید مفهوم ریسک را به خوبی درک کرده باشد. سپس می‌تواند با دیدن فرصت‌های معاملاتی، طبق قوانین خود عمل کرده و از میان فرصت‌های موجود به صورت گزینشی عمل کند! یعنی با دیدن هر فرصت در بازار،‌ معامله نکند بلکه تنها روی موقعیت‌هایی تمرکز کند که شناخت و اطلاعات کافی نسبت به آن‌ها دارد.

سوالات متداول – چالش های معامله گری

برای کنترل طمع در معاملات چه کنیم؟

کلید کنترل طمع در معاملات در بازارهای مالی “صبر” است اما برای رسیدن به این صبر نیاز است که نگاهی واقع‌بینانه و شناخت کافی از خود داشته باشید. همچنین متعهد بودن به حدسودهای خود در معاملات، دور کردن ذهنیت یک‌شبه پول‌دار شدن از خود و دانستن این نکته که واقعا فرصت‌های بی‌شماری در بازارهای مالی وجود دارد می‌تواند به شما کمک کند تا طمع خود را در معاملات کنترل کنید.

روش موثر و کاربردی برای مدیریت ریسک در معاملات چیست؟

بسته به نوع معاملات شما، روش‌های مدیریت ریسک می‌تواند متفاوت باشد اما به‌طورکلی، باید برای معاملات خود اهدافی را در ابتدا تعیین کنید، سپس ریسک موجود در معامله را تشخیص دهید و در نهایت با ورود به معامله، با نظارت بر واکنش‌های بازار، ریسک خود در معاملات را کنترل کنید.

برای بهبود معاملات و کسب آگاهی درمورد رفتارهای مخرب خود به‌عنوان معامله‌گر در بازار چه کنیم؟

برای اینکه بتوانید رفتارهای مخرب خود را که معاملات‌تان را نیز تحت‌تاثیر قرار می‌دهند شناسایی کنید و در نتیجه رفع نواقص خود، معاملات‌تان را نیز بهبود ببخشید می‌توانید از ژورنال معاملاتی استفاده کنید.

بروکر های پیشنهادی

صرافی های پیشنهادی

مطالب مشابه مجله خبری

موارد بیشتر مشاهده همه

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید(0نظر)

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید