مطمئنم که بیشتر خوانندگان این مطلب، به معامله در فارکس علاقه زیادی دارند. اما باید بدانید مرز باریکی وجود دارد میان این علاقه و اعتیاد به معامله در فارکس!
تشخیص معتادان به معامله و علاقهمندان به معامله کردن هم اصلا کار آسانی نیست چون هم معاملهگران مشتاق و معتادان به معاملهگری میتوانند عملکرد خوبی داشته باشند.
چیزی که این دو گروه را از هم متمایز میکند این است که معاملهگران مشتاق میتوانند به موفقیت برسند بدون اینکه سایر جنبههای زندگیشان را قربانی کنند. کسانی که به معاملهگری اعتیاد پیدا کردهاند فراز و فرودهای زیادی را تجربه میکنند که آسیبهای روحی-روانی زیادی برای آنها به همراه دارد.
وسواس نسبت به بازار و ترس از شکست باعث میشود اعتیاد به معامله در فارکس زندگی شخصی فرد را نابود کند و حتی ممکن است سرمایه مالیاش هم نابود شود.
تشخیص بین علاقه و اعتیاد معامله در فارکس
اما چگونه میتوان تشخیص داد که صرفا به معامله در فارکس علاقهمندیم یا به آن معتاد شدهایم؟
در قدم اول چند سؤال از خودتان بپرسید:
- آیا اغلب وقتی به خودم میگویم کافی است و باید دست نگه دارم، همچنان معامله میکنم یا نه؟
- آیا معامله در فارکس باعث مشکلاتی در روابط من با افراد دیگر شده است است یا نه؟
- آیا تا به حال کسی به من گفته بیش از حد ترید میکنم و باید دست نگه دارم؟
- آیا من ریسکپذیری بزرگ هستم و بیشتر از حدی که میدانم روی معاملات خاص شرطبندی میکنم؟
- آیا سعی کردهام با افزایش پوزیشنهایم ضررهایم را جبران کنم؟
- آیا شده فقط به خاطر خستگی معامله کنم؟
- آیا درد شکست بیشتر از لذت موفقیت است؟
اگر به همه یا بیشتر از نصف این پرسشها پاسخ مثبت دادید، خطر بیخ گوش شماست.
اما نگران نباشید، دنیا به آخر نرسیده، چند نفس عمیق بکشید و کمی استراحت کنید.
شما هنوز هم میتوانید این اعتیاد را به چیزی تبدیل کنید که برد اشتالبرگ و استیو مگنس در کتاب «پارادوکس اشتیاق» از آن به عنوان اشتیاق متعادل یاد میکنند.
این منوط است به داشتن ذهنیتی تحت کنترل که در آن در فعالیتهای مختلف شرکت میکنید فقط برای پاداشهایی که دارند.
به عنوان یک معاملهگر باید از روند تماشای نمودارها، مشاهده عملکرد قیمت، تجزیه و تحلیل دادههای اقتصادی، ثبت معاملات و برداشتن گامهایی در جهت بهبود شرایط، لذت ببرید.
همچنین این مستلزم این است که شما صرفا با انگیزه ساخت باجیلیونها ادامه نمیدهید یا ترس از شکست شما را فلج نمیکند.
در اینجا چند راهکار به شما معرفی میکنیم که با آنها میتوانید اشیاق متعادل ایجاد کنید و از آن برای معامله در فارکس استفاده کنید.
۱. بیش از آنکه بر سود تمرکز کنید بر فرآیند انجام متمرکز شوید
مطمئنا توجه به مجموع موفقیتها و شکستها ضروری است تا بتوانید عملکرد معاملاتیتان را پیگیری کنید، اما همیشه به خودتان یادآوری کنید که این هدف اصلی و آخرین هدف نیست.
یکی از مشکلاتی که تمرکز بیش از حد بر سود برای شما ایجاد میکند این است که اگر به اهدافتان نرسید، ناامیدی برای شما به همراه دارد.
و این ممکن است منجر به این شود که از برنامه معاملاتیتان چشمپوشی کنید و اگر موفقیتهایی را هم که قبلا به دست آوردهاید از دست بدهید.
از یاد نبرید که تمرین باعث پیشرفت میشود.
۲. صبور باشید
البته میدانم که توصیه به صبر و گفتن در مورد آن سادهتر از انجامش است، به خصوص وقتی که فرصتهای زیادی برای کسب درآمد در بازار میبینید.
صبور بودن نه تنها به معنای در انتظار فرصتهای مناسب بودن است، بلکه به معنای مهربانی با خود هنگام ضرر یا شکست نیز هست. خودت را سرزنش نکن بالاخره تو انسان هستی و جایزالخطا! به اضافه اینکه شما هیچ کنترلی روی حرکات بازار ندارید و چگونگی واکنش شما مهم است.
۳. محدودیت سرمایه را تعیین کنید
حتما مشخص کنید که حداکثر ضرر معاملاتیتان در روز چه میزان باید باشد، همیشه باید بدانید که چه زمانی باید توقف کنید.
تعیین حدضرر میتواند سرمایه و سلامت خود شما را حفظ کند. همین طور باعث میشود شما بتوانید احساسات و تصمیمهای معاملاتیتان را هنگام معامله در فارکس کنترل کنید.
همچنین اگر ساعتهایی که بازارها و پوزیشنهای باز را رصد میکنید را هم محدود کنید، به شما کمک میکند بتوانید بقیه روز را به خانواده یا تفریح اختصاص بدهید.
فراموش نکنید که مغز شما لازم است هر از چندگاهی استراحت کند. استراحتهای منظم (یا یک تعطیلات طولانی) میتواند ذهنتان را از استرس بازار آزاد کند و آماده و سرحال به معاملهگری بازگرداند.
اگر این محتوا برای شما مفید بود، پشنهاد میکنیم مقاله “4 مرحله مواجهه با ضرر در بازارهای مالی” را نیز مطالعه کنید.