اگر در بازارهای مالی فعالیت داشته باشید احتمالا با اصطلاح بوج (BOJ) در فارکس برخورد کردهاید و چیزهایی درباره تاثیر آن در این بازار مالی به گوشتان خورده است. در واقع این اصطلاح به بانک ژاپن مربوط است. اگر درباره تاثیر این بانک در بازار مالی فارکس کنجکاو هستید توصیه میکنیم این مقاله از ایران بروکر را از دست ندهید.
مفهوم اصطلاح BOJ در فارکس
بانک ژاپن (The Bank of Japan) که در اختصار به بوج (BOJ) معروف است، به بانک مرکزی کشور ژاپن اشاره دارد. این بانک مسئول رسیدگی به کلیه امور مربوط به امنیت ارز و خزانه ملی ژاپن بوده و امنیت اقتصادی کشور را از طریق سیاستهای پولی و خدمات پرداخت برقرار میکند.
بانک ژاپن یا BOJ با تنظیم سیاستهای پولی، تصمیمگیری درباره نرخ بهره و مداخلات ارزی، نقش مهمی در شکل دادن به ارزش ین (JPY) ژاپن بازی میکند. میتوان گفت BOJ به میزان قابل توجهی بر بازار جهانی فارکس تاثیر میگذارد.
اکثر معاملهگران فارکس، اطلاعیههای بانک ژاپن را به دقت پیگیری میکنند چون تغییرات لحاظ شده توسط این بانک میتواند باعث نوسان سریع جفتارزهای مربوط با ین مانند USD/JPY یا EUR/JPY شود.
در ادامه این مقاله، ابتدا درباره ساختار بانک ژاپن سخن خواهیم گفت و سپس در مورد تاثیر BOJ در بازار فارکس توضیحاتی را ارائه خواهیم داد. با ما همراه باشید.
ساختار بانک ژاپن (BOJ)
بانک ژاپن در سال ۱۸۸۲ تاسیس شده و اولین بیانیه خود را در سال ۱۸۸۵ صادر کرد. این بانک در طی جنگ جهانی دوم مجددا سازماندهی شد تا اقتصاد ملی ژاپن را در زمان جنگ قانونمدار کرده و از آن محافظت کند. پس از جنگ جهانی دوم، تنظیمات جدیدی در ساختار BOJ ایجاد شد. در حال حاضر، ساختار بانک ژاپن از سه بخش اصلی تشکیل میشود:
- هیئت سیاسی: تصمیمات بسیار مهم BOJ، از جمله سیاستهای پولی و ارزی و نظارت بر عملیاتهای بانک در این بخش اتخاذ میشود. این هیئت دارای ۹ عضو است که شامل فرماندار، دو معاون و شش شخص دیگر میشود.
- مدیران اجرایی: ابن بخش بازوی اداری بوج را تشکیل میدهد. مسئولیت کمک به فرماندار و معاونان و اطمینان از اجرای روان تجارت بانکی بر عهده مدیران اجرایی است. ۶ مدیر اجرایی در کنار کمیته مدیریت (Management Committee) و کمیته انطباق (Compliance Committee) در این بخش مشغول به کار هستند.
- دفتر مرکزی: دفتر مرکزی از ۱۵ دپارتمان تشکیل شده که از جمله آنها میتوان به دفتر حسابرسان داخلی، اداره امور پولی، واحد بررسی بانک و سیستم مالی و بخش بازارهای مالی اشاره کرد.
بوج، ۳۲ شعبه و ۱۴ دفتر محلی در سراسر کشور ژاپن و هفت دفتر در خارج از کشور دارد.
نحوه تاثیر BOJ در فارکس
هدف اصلی بانک ژاپن دستیابی به ثبات قیمت و حمایت از رشد اقتصاد ملی است. این بانک به دنبال رسیدن به اهداف اقتصادی متنوع خود، در بازار صرافیهای خارجی (فارکس) مشارکت فعالی دارد. مداخلات BOJ در فارکس، با بکارگیری حرکات استراتژیک برنامهریزیشده به منظور تاثیرگذاری بر ارزش ین ژاپن (JPY) در برابر سایر ارزهای اصلی جهانی انجام میشود. در ادامه عواملی که باعث تاثیرگذاری BOJ در فارکس میشود را با جزئیات بیشتر شرح دادهایم.
تغییر نرخ بهره
تصمیمات بانک ژاپن درباره نرخ بهره میتواند روی بازار فارکس تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد. وقتی BOJ، نرخ بهره را افزایش دهد، به مقصد جذابی برای سرمایهگذاران خارجی تبدیل میشود چون بازگشت سرمایه بالایی را برای آنها ایجاد میکند. در نتیجه، سرمایه زیادی به این کشور سرازیر شده، تقاضا برای ین ژاپن (JPY) افزایش پیدا کرده و این امر ارزش ین را تقویت میکند. در حقیقت، افزایش قیمت ین، تاثیر شدیدی بر معاملات فارکس و جفتارزهای وابسته به JPY میگذارد.
در مقابل، اگر بانک ژاپن، تصمیم به کاهش نرخ بهره بگیرد، جذابیت جفتارزهای مربوط به ین در بین تریدرها کاهش یافته و تقاضا برای آن کم میشود. معاملهگران فارکس، تغییرات نرخ بهره ژاپن را با دقت پیگیری میکنند، چون در صورت افزایش نرخ، فرصت معاملاتی قابلتوجهی در اختیارشان قرار میگیرد و همچنین این امر روی سود حاصل از سرمایهگذاری، صادرات و واردات تاثیر میگذارد.
تسهیل کمی یا سیاستهای پولی انقباضی
سیاست پولی BOJ، ابزار مهمی است که روی عرضه JPY در بازار فارکس تاثیر میگذارد. سیاستهای پولی انبساطی مثل تسهیل کمی و خرید دارایی، عرضه JPY را در بازار افزایش داده و منجر به کاهش ارزش آن میشود. این کاهش ارزش، برای صادرکنندگان سودمند است چون قیمت کالاهایشان در بازارهای بینالمللی رقابتی میشود.
از طرف دیگر، سیاستهای پولی انقباضی BOJ با هدف کاهش عرضه ین نتیجه عکس دارد. یعنی، این امر به ضرر صادرکنندگان و مانع رشد کلی اقتصاد کشور خواهد بود. بنابراین، معاملهگران بازار فارکس موضع بانک ژاپن در سیاستهای پولی را (به دلیل پیامدهای گسترده آن بر ارزش ارز و پویایی امور تجاری) مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهند.
مداخلات مربوط به نرخ ارز
بانک مرکزی ژاپن (BOJ) به صورت دورهای در بازار فارکس مداخله میکند تا ارزش ین تثبیت شود. این مداخلات میتواند شامل معاملات ین در مقادیر زیاد باشد. با اینکه هدف اصلی BOJ تضمین ثبات بازار و حفظ اعتماد سرمایهگذاران است، اقداماتی که در این زمینه انجام میدهد باعث نوسانات کوتاه مدت در جفتارزهای مرتبط با ین میگردد.
تریدرهای بازار فارکس در طول این اقدامات باید با احتیاط عمل کنند، چون ممکن است حرکاتشان با موجهای اصلی بازار هماهنگ نباشد و با تحرکات غیرمنتظره بازار مواجه شوند. در واقع، زمانبندی و مقیاس این مداخلات بر روی استراتژیهای معاملاتی و موقعیت کاربران در بازار تاثیرگذار است.
انتشار دادههای اقتصادی
شاخصهای اقتصادی ژاپن، شامل ارقام مربوط به تولید ناخالص داخلی، اشتغال و شاخص PMI تولیدی، همچون نوعی فشارسنج برای بازار فارکس عمل میکند. سیاستهای BOJ اغلب در جهت تقویت این عوامل اقتصادی طراحی شده چون دادههای اقتصادی قدرتمند، اعتماد بازار به اقتصاد ژاپن را افزایش میدهد.
در مقابل، دادههای ضعیف، اعتماد بازار را از بین میبرد، باعث کاهش ارزش ین شده و بر احساسات بازار تاثیر میگذارد. تریدرهای فارکس انتشار این اطلاعات را رصد میکنند چون در حرکات جفتارزهای مرتبط با ین تاثیری قابلتوجه دارند.
هدف گذاری تورم
تمرکز اصلی سیاستهای پولی بانک ژاپن بر هدف تورم ۲ درصدی است. تریدرهای فارکس، پیشرفت دولت ژاپن را در جهت دستیابی به این هدف رصد میکنند چون عواقب قابلتوجهی بر قیمت ین (JPY) در این بازار دارد. اگر بوج در رسیدن به هدف تورم ۲ درصدی، اقدامات سیاستی موثری را انجام دهد، اعتماد به JPY و اقتصاد کلی ژاپن افزایش یافته و بر قیمت ین افزوده میشود.
در مقابل، در صورتی که بانک ژاپن در رسیدن به این هدف کوتاهی کند، احتمالا مجبور میشود اقدامات تسهیلی تهاجمیتری را به کار بگیرد و این امر موجب تضعیف ین میشود. در نتیجه، اقدامات بوج در رابطه با هدفگذاری تورم در جهت حرکت قیمت ین نقشی محوری دارد.
شرایط اقتصاد جهانی
اقتصاد ژاپن بر محور صادرات است و به میزان قابلتوجهی تحت تاثیر روندهای اقتصاد جهانی است. سیاستهای BOJ اکثرا در واکنش به شرایط اقتصاد جهانی است و این امر بر احساسات تریدرهای فارکس اثر میگذارد. در دورههایی که ثبات اقتصادی در جهان حکمفرما است، سیاستهای بانک ژاپن با روندهای بینالمللی همسو شده و با جلب اعتماد بازار، نظر سرمایهگذاران را به خود جلب میکند.
با این حال، در زمانی که بازار جهانی در بلاتکلیفی و آشفتگی به سر میبرد، ارز ین ریسک کمتری را میپذیرد. این موضوع باعث هجوم سرمایهگذاران به این ارز شده و ارزش آن افزایش مییابد. با اینکه ین در زمان آشفتگی بازار جهانی حکم یک سرپناه را برای سرمایهگذاران بازی میکند، افزایش قیمت آن مانع از روند صادرات میشود. بنابراین، اطلاع از شرایط اقتصاد جهانی برای ارزیابی تاثیر BOJ در فارکس ضروری است.
احساسات بازار
بیانیهها و تصمیمات سیاستی بانک ژاپن بر احساسات حاکم بر بازار فارکس تاثیر قابلتوجهی دارد. معاملهگران و سرمایهگذاران این بازار روابط BOJ را به دقت بررسی میکنند تا موضع این بانک را در مورد ین ژاپن تعقیب کنند. بیانیهها یا سیگنالهی مثبت BOJ در مورد تعهد آن به ثبات ارز یا رشد اقتصادی موجب افزایش اعتماد بازار و افزایش قیمت ین میشود.
از سوی دیگر، شاخصهای نگرانکننده، تضعیف شدن ارزش ین را در پی خواهد داشت. تریدرها و سرمایهگذاران فارکس اغلب پوزیشنهای معاملاتی خود (در مورد جفتارزهای مرتبط با ین) را براساس این احساسات تنظیم میکنند.
حدس، گمان و واکنش
اخباری که در مورد اهداف یا اقدامات بانک ژاپن منتشر میشود گاه واکنشهای سریع و چشمگیری را در بازار فارکس ایجاد میکند. بازار فارکس نسبت به پیشرفتهای غیرمنتظره و انتشار اخبار مربوط به سیاستها یا مداخلات بانک ژاپن بسیار حساس است.
معاملهگران، کاربران بازار و سیستمهای معاملاتی الگوریتمی در برابر اطلاعیههای BOJ سریعا واکنش نشان میدهند و این امر میتواند به تغییرات شدید و فوری در قیمت جفتارزهای مرتبط با ارز ین بیانجامد. تاثیر این واکنشها، بسته به ماهیت اخبار و همسویی آن با انتظارات بازار میتواند به شکل مثبت یا منفی باشد.
تریدرهای فارکس در پاسخ به واکنش سریع بازار در این زمینه، باید با آگاهی و چابکی، اخبار مربوط به BOJ را پیگیری کنند تا بتوانند در زمان مناسب از فرصتهای بالقوه استفاده کرده یا از ریسک معاملات خود بکاهند.
بررسی تاثیر BOJ در بازار فارکس
همه بانکهای مرکزی (از جمله بانک ژاپن) تاثیر قابلتوجهی بر بازار فارکس دارند. تصمیمات مهم مربوط به سیاستهای پولی و نرخ بهره، ارزش ارزها را تحت تاثیر قرار میدهد. به همین دلیل هم کاربران بازار فارکس اقدامات بانکهای مرکزی را دنبال میکنند. با این حال، تغییرات غیرمنتظره در سیاستهای بانکی همچنان یک ریسک ذانی است که منجر به نوسانات و پیامدهای غیرمنتظره در بازار و تجارت جهانی ارز میشود.
سوالات متداول درباره تاثیر BOJ در فارکس
اصطلاح BOJ در فارکس به چه معنا است؟
بانک ژاپن (BOJ) مسئول صدور و مدیریت ارز، پیادهسازی سیاستهای پولی و حفظ ثبات سیستم مالی کشور ژاپن است. BOJ هم مانند سایر بانکهای مرکزی، با تنظیم نرخ بهره، اجرای عملیاتهای پولی و پیادهسازی ابزارهای مربوط به سیاست پولی، نقش مهمی در شرایط اقتصادی کشور خود دارد. هدف اصلی این بانک دستیابی به ثبات قیمت و حمایت از رشد اقتصاد ملی است.
BOJ چه تاثیری در بازار فارکس دارد؟
بانک ژاپن (BOJ) برای دستیابی به اهداف اقتصادی خود به طور فعال در بازارهای خارجی مشارکت دارد. مداخلات این بانک (و تاثیر آن در تعیین نرخ بهره، تسهیل کمی یا سیاستهای پولی انقباضی، مداخلات ارزی، انتشار اطلاعات اقتصادی، هدفگذاری تورم، شرایط اقتصاد جهانی، احساسات بازار) بر ارزش ین و جفتارزهای مرتبط با آن در بازار فارکس تاثیر میگذارد.
آیا BOJ در کل بازار فارکس تاثیر میگذارد؟
تاثیر BOJ در فارکس، به قیمت جفتارزهای مرتبط با ارز ین ژاپن محدود میشود.
سایر منابع: Forex و Blueberry Market