آموزش بازارهای مالی

نظریه قوی سیاه (Black swan) در بازارهای مالی به چه معناست؟

آموزش بازارهای مالی

مطالعه در 18 دقیقه

رویدادهای غیرمنتظره اقتصادی در سال‌های 2022 و 2023 ، تغییرات عمیقی در مفهوم عدم اطمینان و ریسک در پی داشت. رویداد‌هایی که احتمال وقوع بسیاری ناچیز و درعین‌حال پیامدهای عمیق و گسترده‌ای را دارند، با نام رویدادهای قوی سیاه شناخته می‌شوند.

در این مطلب سعی داریم نظریه قوی سیاه را با تمرکز بر معنا و با توجه به ویژگی‌ها و مفاهیم مالی آن در بازار‌های سنتی و ارزهای دیجیتال، بررسی کنیم. در این نظریه با وقایعی روبه‌رو هستیم که از لحاظ احتمال وقوع، ارزش کمی به آن‌ها تعلق گرفته اما تاثیر قابل‌توجهی دارند و باید آنها را شناسایی کرده و همواره برای مقابله با این رویدادها آماده باشیم.

تعریف نظریه قوی سیاه

در یک تعریف ساده، رویدادهای بسیار نادر و غیرقابل پیش‌بینی که پیامد‌های مهمی بر اقتصاد و بازارهای مالی دارد را تحت عنوان نظریه قوی سیاه می‌شناسیم. بر این اساس هر رویداد کمیابی که غیرمحتمل بوده و پیامدهای منفی آن به‌طور گستردهای قابل مشاهده باشد را می‌توان در زمره رویدادهای قوی سیاه قرار داد.

دقت کنید که روند اصلاح بازار پس از یک حرکت صعودی یا نزولی به‌عنوان یک رویداد قوی سیاه محسوب نمی‌شود، چراکه این حرکت در بازار همواره تکرار شده و سرمایه‌گذاران باتجربه با استفاده از ابزارها و تجزیه و تحلیل گذشته می توانند این رویداد را پیش بینی کنند و با انتخاب استراتژی مناسب برای مقابله با این حرکت آماده شوند. در مقابل رویدادهایی نیز وجود دارد که به‌سختی می‌توان آنها را پیش بینی کرد و برای مقابله با آنها امادگی لازم را ایجاد کرد.

مبنای نظریه قوی سیاه چیست؟

نظریه قوی سیاه مفهوم متعارف پیش‌بینی و مدیریت ریسک را به چالش می‌کشد و نشان می‌دهد درصورت وقوع رویدادهای مهمی، مثل سقوط مالی سال 2008، تعریف سنتی از ریسک و پیش‌بینی بازار جایگاهی ندارند.  دست کم گرفتن و عدم آمادگی سیاست‌گذاران و فعالان بازار برای این قبیل رویدادهای شدید، نتایج فاجعه باری را در پی خواهد داشت. 

مهم است که در مواجه شدن با نشانه‌هایی که رویدادهای مالی از خود به جای می‌گذارند، احتمال وقوع را برای اتفاق‌های غیرمنتظره در نظر بگیریم. احساس ترس از یک رویداد غیرمنتظره نیز، عاملی است که می‌تواند رویداد قوی سیاه را در بازار گسترش دهد.

منشا نظریه قوی سیاه

اصطلاح قوی سیاه به زمانی بر می‌گردد که کاشفان هلندی در سال 1670 وارد استرالیا شدند و درنهایت با یک پرنده کمیاب به‌نام قوی سیاه روبه‌رو شدند. تا آن زمان فقط قوهای سفید در بین مردم شناخته شده بودند. کشف قوی سیاه با رویداد‌ها و اتفاق‌های غیرمنتظره‌ای هم‌زمان شد. این هم‌زمانی پس‌ازمدتی منجربه گره خوردن اصطلاح قوی سیاه با وقوع رویداد‌های غیرمنتظره در حوزه مالی شد و به نمادی برای وقایع غیر‌منتظره تبدیل شد. 

نظریه قوی سیاه و نسیم نیکلاس طالب

نظریه قوی سیاه توسط نسیم نیکلاس طالب، معامله‌گر اختیار معامله و مدیر سابق صندوق تامینی، مطرح شد. طالب از تجربه خود در بازار برای شناسایی محدودیت‌های مدل‌های مالی سنتی در پیش‌بینی و مقابله با رویدادهای غیرمحتمل استفاده کرد و نظریه مفیدی را در حوزه مدیریت ریسک مطرح کرد. 

گسترش نظریه قوی سیاه

طالب اولین کتاب خود با نام قوی سیاه (The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable) را در سال 2007 منتشر کرد. برای توضیح معنای واقعی قوی سیاه، در این کتاب الگو‌های رفتاری بازارهای مالی ازجمله ماهیت انسانی مطرح شده است. در ادامه برخی از نکاتی که در رابطه با تجارت و سرمایه‌گذاری در این کتاب مطرح شده را بررسی می‌کنیم. 

1. محدودیت‌های پیش‌بینی 

با مطرح شدن نظریه قوی سیاه، استراتژی‌های سنتی مرتبط با پیش‌بینی بازار، شکست می‌خورد، به‌خصوص وقتی‌که مردم با اعتماد‌به‌نفسی کاذب توانایی خود را در پیش بینی رویدادها دست بالا می‌گیرند. نیکولاس طالب در کتاب خود دراین‌باره می‌گوید:

ما حیواناتی مطالبه‌گر هستیم که تصور می‌کنیم هر رویدادی یک علت قابل شناسایی دارد و واضح‌ترین آن را به‌عنوان دلیل می‌پذیریم.

2. نقش شانس و تصادف 

به گفته طالب، در شناسایی چنین رویدادهایی شانس می‌تواند نقش داشته باشد. مثلاً سقوط بازار در سال 2020 را در نظر بگیرید. افراد بسیاری قبل از سقوط بازار و بدون هیچ نشانه‌ای از ریزش قیمت‌ها، توکن‌های خود را به پول نقد تبدیل کردند و تصادفاً از این سقوط جان سالم به در بردند.

درست است که پیش‌بینی رویدادهای قوی سیاه عملاً غیرممکن است. اما باید بر ساختن سیستم‌هایی تمرکز کنیم که قدرت کافی برای مقابله در برابر این وقایع قریب الوقوع را داشته باشند.

4. مغالطه روایی

بعد از وقوع یک رویداد گسترده قوی سیاه و ایجاد آشوب همگانی در بازار، بحث داغ تمامی محافل صبحت از این رویداد و ارائه توضیحات و دلایل مختلفی برای وقوع آن است. به دلیل ذات تصادفی قوی سیاه، نمی‌توان منطق خاصی را به این موضوع نسبت داد، اما همیشه شاهد انتشار روایت‌های مختلف بعد از وقوع این رویدادها هستیم که ریشه تمام آن‌ها تمایلات انسانی برای توجیه و معنا بخشی به رویدادهای غیرقابل پیش بینی است.

نشانه‌هایی برای درک بهتر قوی سیاه

در ادامه برخی نشانه‌هایی را مطرح می‌کنیم که می‌تواند برای درک بهتر نظریه قوی سیاه مفید باشد. 

1- نادر بودن

رویدادهای قوی سیاه بسیار نادر هستند و به‌همین دلیل پیش‌بینی آنها با ابزارهای استاندارد و رایج دشوار است. مثلاً دوشنبه سیاه در سال 1987 را به خاطر بیاورد! بازار جهانی با سقوط ناگهانی روبه‌رو شد و شاخص داوجونز در کمتر از 24 ساعت سقوط 22.6 درصدی را تجربه کرد. تا قبل‌ازاین تاریخ بازار چنین ریزش ناگهانی و سریعی را تجربه نکرده بود که بتوان با استفاده از آن، این سقوط را پیش‌بینی کرد.

ویژگی نادر بودن را می‌توان تنها دلیل برای دور از ذهن بودن رویدادهای Black Swan دانست.

2- غیر قابل پیش‌بینی بودن

در نظر گرفتن هر اتفاق بد به‌عنوان رویداد قوی سیاه درست نیست. چرا که رویدادهای قوی سیاه ذاتاً غیرقابل پیش‌بینی هستند و به‌همین‌دلیل حتی با به‌کار‌گیری ابزارهای قوی نیز نمی‌توان وقوع آن‌ها را پیش‌بینی کرد. شیوع کووید-19 از جمله این رویدادهای غیرمحتمل بود. حتی اگر تصور کنیم که کارشناسان احتمال همه‌گیری یک بیماری در جهان را پیش‌بینی کرده بودند، بازهم زمان، گسترش و شدت وقوع آن تصادفی و پیش‌بینی نشده بود و همین موضوع به اختلال در اقتصاد جهانی منجر شد. 

3- تاثیر عمیق

یک رویداد قوی سیاه پیامد‌های عمیقی را به‌دنبال دارد که تنها پس از وقوع رویداد قابل مشاهده است. بحران سال 2008 را به یاد بیاورید! فروپاشی بازار وام‌های مسکن، اقتصاد جهانی را دگرگون کرد.

تاثیر نظریه قوی سیاه

4- تفکر گذشته‌نگر 

پس از وقوع هر رویداد قوی سیاه، مردم به‌دنبال یافتن توضیحی منطقی و دلیلی برای آن هستند.

این تفکر گذشته‌نگر بر این باور نادرست دامن می‌زند که وقایع قوی سیاه به‌راحتی قابل شناسایی هستند. هنگامی‌که رویداد قوی سیاه به پایان می‌رسد، واکنش عموم مردم پیدا کردن توجیه و دلایلی است که واقعه را منطقی جلوه داده و توضیحی برای آن ارائه دهند. این شیوه از تعصب به گذشته‌نگری، این باور نادرست را تقویت می‌کند که رویدادهای قو سیاه را می‌توان به‌راحتی شناسایی کرد. 

5- عادی سازی فاجعه

با به چالش کشیدن رویدادهای سنتی و با مطرح شدن نظریه قوی سیاه، دنیای مالی به سمتی پیشرو‌تر حرکت کرد. سقوط FTX یکی از محبوب‌ترین صرافی‌های متمرکز، نمونه‌ای از این واقعیت است. پس از ورشکستگی FTX، مردم برای ذخیره و مبادلات رمز‌ارز خود به  سمت گزینه‌های خود کنترل و غیرمتمرکز متمایل شدند.

تغییر چشم‌انداز رویدادهای قوی سیاه

تا اینجا در مورد چگونگی آغاز، رشد و پایان یک رویداد قوی سیاه صحبت کردیم. در ادامه مثال‌های واقعی از این رویدادها را بررسی می‌کنیم تا درک کامل‌تری از مفهوم نظریه قوی سیاه بدست آوریم. 

بحران مالی 2008

پس از سقوط بازار مسکن در سال 2008، ایالات متحده با رویدادهای منفی متعددی روبه‌رو شد. افزایش نکول‌ها، کاهش قیمت مسکن و بسیاری وقایع دیگری که اقتصاد جهانی را در یک تنگنای اعتباری عظیم قرار داد و به‌دنبال رکود اقتصادی عظیم خبرهای ورشکستگی پی‌در‌پی بانک‌های بزرگ منتشر می‌شد.

درس‌هایی از بحران 2008 

  • شفافیت در بازارهای مالی بسیار مهم است.
  • شبکه مالی جهانی به‌هم متصل هستند.

بانک‌های مرکزی و دولت اغلب با تامین نقدینگی (چاپ پول بیشتر) و اجرای سیاست‌های مالی خاص تلاش می کنند که شرایط بحرانی را کنترل کنند. کاهش نرخ بهره در چنین شرایطی، از جمله اقداماتی است که دولت‌ها برای کنترل شرایط استفاده می‌کنند.

پاندمی کووید 19

همه‌گیری یکی از قدرتمندترین رویدادهای قوی سیاه بود که در اوایل سال 2020 ظاهر شد. جهان غافل‌گیر شد و عملاً بازارهای مالی جهانی را نابود کرد. دولت‌ها با اعمال قرنطینه، باعث تعطیلی مشاغل، نوسانات بازار و کاهش رشد اقتصادی شدند.

بااین‌حال، تلاش‌هایی که برای بهبود مسیر اقتصاد انجام شد و بازارهای مالی، حتی بازار سهام تا مارس 2021 به شرایط قبلی بازگشت و رکوردهای جدیدی را ثبت کرد.

نظریه قوی سیاه و پاندمی کووید

آموزه هایی از رویداد کووید 19

  • لازم است همیشه برای وقایع غیرقابل پیش‌بینی آماده باشیم.
  • یک راه خوب برای مبارزه با یک رویداد قوی سیاه استفاده از قدرت نوآوری و سازگاری است، مانند اینکه چگونه شرکت‌ها به سمت دورکاری، فناوری دیجیتال و غیره حرکت کردند.
  • رویارویی با رویدادهای قوی سیاه نیازمند همکاری جهانی است.
  • پیامد‌های یک رویداد گسترده Black Swan بر بازار سهام و ارزهای دیجیتال، مانند همه‌گیری، صرفاً برای یک بار مشاهده نمی‌شود، این اثرات می‌تواند سال‌ها ادامه داشته باشد.

طی سال‌های گذشته وقایع مختلفی رخ داده است که رویداد قوی سیاه محسوب می‌شود، اما دو رویداد بحران 2008 و پاندمی کووید، بارزترین نمونه‌هایی هستند که یادآور می‌شود چگونه رویداد‌های غیرقابل پیش‌بینی می‌توانند اقتصاد جهانی را ویران کنند.

نظریه قوی سیاه

رویدادهای قوی سیاه در بازار ارز دیجیتال

قوی سیاه در ارز دیجیتال بدون توجه به فضای معاملاتی، نوسانات بازار را افزایش می‌دهند. اما چگونه این رویدادها به بازار ارزهای دیجیتال راه پیدا کرده و آن را متحول کرد؟ در ادامه به برخی از وقایع قوی سیاه اشاره می‌کنیم که فضای ارزهای دیجیتال را تحت تاثیر قرار داده است.

سقوط لونا (Terra)

در ماه مه 2022، پروژه یک تریلیون دلاری ترا، یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های رمزارز، سقوط کرد. اکوسیستم ترا که شامل LUNA و استیبل کوین UST بود، سقوط شدیدی را تجربه کرد. با آغاز حرکت نزولی، موج وحشت بازار را فرا گرفت و حتی LUNA را تحت تاثیر قرار داد. در نهایت این سقوط کل اکوسیستم را فرا گرفت و تمام مفاهیمی که از در مورد استیبل کوین‌های الگوریتمی شکل گرفته بود را زیر سوال برد. 

اموزه‌های سقوط پروژه ترا

  • سرعت حرکت بازار ارزهای دیجیتال بسیار زیاد است به‌طوری‌که بازار را شدیدا غیرقابل پیش‌بینی می‌کند.
  • احتمال شکست برای پروژه‌های بزرگ نیز وجود دارد. حتی بررسی و تحقیقات دقیق نیز نمی‌تواند مانعی برای وقوع رویداد‌های قوی سیاه باشد.
  • همه استیبل کوین‌ها با هم برابر نیستند، به‌خصوص آنهایی که الگوریتمی هستند.
  • پروژه‌هایی مانند ترا که بازدهی غیرواقعی را وعده می‌دهند باید دقیق‌تر بررسی شوند. 

ورشکستگی FTX

در سال 2022 سقوط ترا تنها اتفاقی نبود که دنیای ارزهای دیجیتال را تکان داد. در نوامبر 2022، FTX – یکی از بزرگترین صرافی‌های متمرکز – در کمتر از 24 ساعت سقوط کرد. اما چگونه این سقوط رخ داد؟

بایننس، بزرگ‌ترین صرافی ارزهای دیجیتال، به دلیل ابهام در شفافیت، دارایی‌های FTT، توکن بومی صرافی FTX، خود را به فروش رساند. این حرکت بایننس باعث ایجاد حرکتی عظیم در بازار شد که به از بین رفتن توکن FTT و ورشکستگی FTX منجر شد. فروش توکن‌های FTT، تنگنای شدیدی ایجاد کرد به طوری‌که از ارزش 16 میلیارد دلاری به صفر رسید. 

ورشکستگی FTX و نظریه قوی سیاه

آموزه‌هایی از سقوط FTX 

ضروری است که دقت بیشتری بر کیف پول‌های خود-کنترل انجام شود. طی ماجرای سقوط FTX، دارایی‌های کاربران بسیاری در کیف پول‌ها قفل شد. مشخص شد صرافی‌های غیرمتمرکز که با قرارداد‌های هوشمند کار می‌کنند، کمتر در معرض خطراتی مانند فساد قرار می‌گیرند.

پیامد رویدادهای قوی سیاه

در ادامه با پیامدهای رویدادهای قوی سیاه آشنا می‌شویم.

بازارهای مالی و آشفتگی

رویدادهایی مانند آنچه در بالا ذکر کردیم، می‌تواند به تغییرات قابل‌توجهی در بازار‌های مالی منجر شود. مثلاً بحران 2008 سقوط 57 درصدی شاخص S&P را به همراه داشت به‌طوری‌که از بالاترین سطح خود در سال 2007 در سال 2009 به پایین‌ترین سطح خود رسید.

همچنین می‌توان به شاخص نوسانات CBOE یا VIX اشاره کرد که در سال 2008 به 82.69 افزایش یافت.

نوسانات بازار مالی در رویداد های قوی سیاه

اقتصاد جهانی متزلزل

در پی رویدادهای قوی سیاه انتظار می‌رود که بازار با حرکات شدید شاخص و نوسانات متعددی روبه‌رو شود. این پیامدها به‌حدی شدید است که می‌تواند به بازارهای جهانی گسترش یابد. مثلاً در بحران سال 2008، بسیاری از کشورها به‌دلیل رکود، رشد منفی در تولید ناخالص داخلی را تجربه کردند. به‌علاوه استفاده از سیاست‌های چاپ پول و تزریق نقدینگی برای رفع رکود، می‌تواند در آینده به تورم و افزایش نرخ بهره منجر شود، که این موضوع می‌تواند عامل وقوع رویداد قوی سیاه دیگری باشد.

نظریه قوی سیاه و اقتصاد جهانی

علم مدیریت ریسک

یک رویداد قوی سیاه قدرت تغییر هنجارهای از پیش تعیین شده را دارد و می‌تواند حرکت قطار مالی را از مسیر خود منحرف کند. پس از بحران سال 2008، کارشناسان بیشتر به بررسی کفایت سرمایه تمرکز کردند.

طی سال‌ها استراتژی‌های مختلفی از مدیریت ریسک، مثل پوشش ریسک دنباله‌دار، مدیریت تطبیقی و امثال این‌ها، مطرح شده است. بازار ارزهای دیجیتال نیز بر اجرا و پیاده‌سازی مدل‌های پیشرفته مدیریت ریسک مانند DeFi تمرکز کرده است که توسط شرکت تجزیه و تحلیل بلاک چین IntoTheBlock ارائه شده است. 

امور مالی غیر متمرکز پتانسیل فوق‌العاده‌ای دارد، اما پذیرش DeFi وابسته به مدیریت ریسک موثر است. 

مدیرعامل IntoTheBlock، خسوس رودریگز، در این مورد توضیحاتی بیان می‌کند:

درست است که ریسک‌های فنی، حاکمیتی و اقتصادی همگی باید در نظر گرفته شوند اما آن چه که نادیده گرفته می‌شود، خطرات اقتصادی است. با وجودی که ریسک‌های اقتصادی احتمالاً سرفصل اخبار نباشند، اما بیشترین ضررهای پروتکل DeFi را ایجاد می‌کنند. با گسترش صنعت، ضروری است که مدیریت ریسک اقتصادی را در اولویت قرار دهیم تا از موفقیت بلندمدت و پایداری در اکوسیستم DeFi اطمینان داشته باشیم.

استراتژی‌هایی در مقابله با قوی سیاه

داشتن آمادگی کامل برای مقابله با رویدادهای قوی سیاه دشوار است. بااین‌وجود استراتژی‌هایی وجود دارد که می‌تواند در ایجاد آمادگی نسبی برای این رویدادها کمک کننده باشد. 

  • در دارایی‌ها تنوع ایجاد کنید.
  • با انجام تست‌های ریسک‌پذیری، پروفایل ریسک-ریوارد و تجزیه و تحلیل سناریو، بر ارزیابی ریسک و استراتژی‌های مدیریت تمرکز کنید.
  • برنامه‌هایی برای مدیریت بحران ایجاد کنید که بیشترین تمرکز را برای پوشش اقدامات امنیت سایبری، پشتیبان‌گیری از داده‌ها و هر رویداد قریب الوقوع دیگری دارد.
  • بر جمع‌آوری نقدینگی کافی تمرکز کنید، به‌ویژه با نگهداری دارایی‌ها در کیف پول‌های شخصی. حتی اگر ارزهای دیجیتال یا دارایی‌های شما در صرافی‌های متمرکز هستند، به‌عنوان یک استراتژی مدیریت ریسک، بیش از ۱۰ درصد از کل سبد خود را به صورت پول نقد نگهداری کنید.

برای ایجاد آمادگی و ساخت استراتژی می‌توان مواردی به شرح ذیل را در نظر گرفت.

پیش‌بینی وقایع قو سیاه

درست است که رویدادهای قوی سیاه قابل پیش‌بینی نیستند، اما می‌توان با استفاده از چند استراتژی خطرات بالقوه را شناسایی و آمادگی نسبی برای مقابله با این وقایع را ایجاد کرد. قبل از آشنایی با مدل‌ها باید بدانیم که این محاسبات بر اساس انحراف استاندارد انجام می‌شود.

مدل‌های مالی استاندارد از مفاهیم مرتبط با توزیع نرمال یا گاوسی استفاده می‌کند. در مورد توزیع نرمال، سه انحراف استاندارد معمولاً، 99.7درصد از مجموعه داده‌های احتمالی است. پس هر رویدادی که خارج از این سه انحراف استاندارد قرار گیرد، نادر است.

رویداد‌های قوی سیاه، بیش از شش انحراف استاندارد دارند، براین‌اساس احتمال وقوع آنها 0.0000001درصد است و این به دلیل نادر بودن آن‌ها است.

توزیع‌های دم-سنگین

این استراتژی بر روی رویدادهای بزرگ و نادر تمرکز می‌کند، به داده‌های گذشته نگاه می‌کند و الگوهای مرتبط با این رویدادها را برای تعیین یک رویداد قوی سیاه آتی تعیین می‌کند. برخلاف توزیع معمولی که می‌تواند برای مدل‌های استاندارد استفاده شود، رویدادهای قوی سیاه به توزیع‌های دم-سنگین Heavy-tailed distributions مانند توزیع‌های کوشی یا پارتو نیاز دارند، به‌طوری‌که احتمال بالاتری به این رویدادها اختصاص داده شود. 

تحلیل بیزی

این استراتژی به روش آزمون و خطا انجام می‌شود. با تجزیه‌وتحلیل بیزی، فرض می‌شود که وقوع رویداد قوی سیاه، مانند ورشکستگی  FTX، محتمل است. بر این اساس باید همواره تحلیل‌ها و یافته‌ها را بر اساس نشانه‌های جدید، به‌روزرسانی کنید. 

تحلیل سناریو

این یک رویکرد غیر ریاضی است که در آن بر ایجاد سناریوهای فرضی برای درک و ارزیابی نتایج احتمالی آن‌ها تمرکز شده است. برای این منظور به چندین سناریو نیاز است که با بررسی آنها سطح آمادگی برای مقابله با قوی سیاه را ارتقا می‌دهید.

تست استرس

در این روش با شبیه‌سازی رویدادهای قوی سیاه از گذشته، انعطاف‌پذیری سیستم مالی را در برابر این رویداد بررسی می‌کنید. به‌این‌ترتیب نقاط آسیب‌پذیر را شناسایی کرده و سطح آمادگی را ارتقا می‌دهید.

باوجود‌این‌که پیش‌بینی دقیق یک رویداد قوی سیاه غیرممکن است، اما استفاده درست از این استراتژی‌های ریاضی و غیرریاضی می‌توانند برای شما نسبت‌به سایرین برتری ایجاد کند.

رویدادهای قوی سیاه و سوگیری‌های روانی

سوگیری‌های روانی و رویدادهای قو سیاه ذاتاً به‌هم مرتبط هستند. پردازش احتمال وقوع چنین رویدادهای غیرقابل پیش‌بینی آسان نیست. در ادامه به تعدادی از این سوگیری‌های شناختی اشاره می‌کنیم.

سوگیری تایید: ما چیزی را باور می‌کنیم که مطابق با انتظارات‌مان باشد. درنهایت باوجود دنبال‌کردن تحلیل‌های به‌ظاهر درست، در مقابل رویداد قوی سیاه تسلیم می‌شویم.

تمرکز بر اطلاعات در دسترس: سوگیری‌ها را می‌توان دلیلی برای ناتوانی در پیش‌بینی رویداد قوی سیاه دانست. این سوگیری‌ها باعث می‌شود بر نمونه‌هایی متمرکز شوید که به‌راحتی در دسترس هستند.

خطای اعتماد کاذب: برخی‌از کارشناسان درمورد تحلیل خود از بازاری که از توزیع عادی پیروی می‌کند بیش‌ازحد اطمینان دارند. این موضوع باعث می‌شود که از علائم نادر غافل شوند.

سوگیری شناختی: این باور در بین عموم وجود دارد که همه چیز در مسیر تعیین شده حرکت می‌کند. به‌همین‌دلیل وقایع غیرعادی به‌راحتی پذیرفته نمی‌شوند.

خطای گذشته‌نگر: گرایش به “همه چیز را می‌دانستم” راهی برای عقب نشینی و توجیه یک رویداد قو سیاه است. تعصب بیش‌از اندازه به این موضوع می‌تواند درک ما از رویدادهای نادر و فاجعه بار را مختل کند.

ارزش‌گذاری برای این خطاهای شناختی می‌تواند کمک خوبی برای درک بهتر رویدادهای بلک سوان و پیامد‌های آن‌ها باشد. به‌علاوه باوجود این خطاهای شناختی، لازم است که در زمان معامله با ارزهای دیجیتال یا هر داریی دیگر تسلط کاملی بر احساسات داشته باشید.

سخن پایانی – معنای واقعی قوی سیاه

ما نمی‌دانیم که چه زمانی ممکن است قوی سیاه بعدی ظاهر شود که بازارهای مالی جهانی یا فضای رمزرارز را تحت تأثیر قرار دهد. اما می‌توانیم از ابزارهای پیش‌بینی خاص برای بررسی احتمال وقوع چنین رویدادهای نادری کمک بگیریم. اما باید به این نکته دقت کنید که در استفاده از ابزارها مراقب خطاهای شناختی باشید. به‌طورخلاصه می‌توان گفت که احتمال وقوع هر رویدادی در حوزه مالی امکان پذیر است.

رویدادهای قوی سیاه بر وقایعی اشاره می کند که باوجود احتمال ناچیز وقوع آنها، می توانند تاثیرات بسیار عمیق و گسترده‌ای داشته باشند. قدرت این رویدادهای قریب الوقوع که هیچ‌کس انتظار رخ دادن آنها را ندارد به‌حدی است که می تواند اقتصاد جهانی را تکان دهد. با وجود غیرقابل پیش بینی بودن این رویدادها، استراتژیهایی وجود دارد که می تواند برای مقابله با قوی سیاه کمک کننده باشد. اما باید به این نکته دقت داشت که با وجود استفاده از استراتژی‌های ریاضی و غیرریاضی برای رویارویی با قوی سیاه، چالش‌ها و سوگیری‌های شناختی و روانی متعددی نیز وجود دارد. در این مطلب با تئوری قوی سیاه و روش هایی اشنا شدیم که می تواند امادگی نسبی برای مقابله با رویدادهای غیرمنتظره ایجاد کند.

سوالات متداول درباره قوی سیاه

مفهوم قوی سیاه چیست؟

قوی سیاه رویدادی غیرقابل پیش‌بینی است که فراتر انتظارات رایج برای یک موقعیت است و می‌تواند پیامد‌های بالقوه شدیدی را در پی داشته باشد.

نقطه مقابل نظریه قوی سیاه چیست؟

یک قوی خاکستری رویدادی ممکن و شناخته شده است که با وجود اهمیت آن، احتمال وقوع زیادی ندارد. اصطلاح قوی خاکستری در مقابل مفهوم مطرح شده توسط نسیم طالب از یک رویداد غیرقابل پیش‌بینی قوی سیاه است، اما امکان پیش بینی با آن آسان‌تر است.

خطاهای شناختی در رویدادهای قوی سیاه کدامند؟

خطای تایید، اعتماد کاذب، تمرکز بر اطلاعات در دسترس، ذهنیت گذشته‌نگر ازجمله سوگیری‌های روانی و شناختی است که در مواجه با رویدادهای قوی سیاه ایجاد می‌شوند.

رویداد قو سیاه خوب است یا بد؟

رویدادهای قو سیاه، رویدادهای مهم و غیرقابل پیش‌بینی هستند که تأثیری سریع و گسترده‌ای دارند. چنین وقایعی اغلب صرفاً منفی تلقی می‌شوند، اما ممکن است به همان اندازه تاثیرات مثبتی داشته باشند.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید