تریدرها معمولاً برای انتخاب صرافی ارز دیجیتال معیارهایی مانند کارمزد معاملات، تنوع دارایی، گزینههای پرداخت و امنیت را در نظر میگیرند. معامله کردن در محیطی که از شر مالیات و تدابیر امنیتی به دور باشد ممکن است از جهاتی برای عدهای مطلوب به نظر برسد. بیشتر صرافیها برای پذیرش کاربران در پلتفرمهای معاملاتی خود تکمیل فرآیندی به نام احراز هویت را الزامی کردهاند. برخی از صرافیها هم بدون طی فرآیند احراز هویت به مشتریان خدمات ارائه میدهند.
احراز هویت (KYC) چیست؟
احراز هویت یا KYC مخفف عبارت “Know Your Customer” است و در صنعت بانکداری یعنی احراز هویت مشتری. احراز هویت مشتری در مؤسسات مالی از جمله بانکها و صرافیها الزامی است قانونی که استفاده از خدمات مالی مربوط به مؤسسه را مشروط به ارائۀ اطلاعات شخصی و هویتی مشتری و البته اثبات درستی این اطلاعات میکند. هدف از الزامی کردن احراز هویت از سوی نهادهای تنظیمگر و قانونگذار جلوگیری از تأمین مالی تروریسم و اقدامات پولشویی در سراسر جهان است.
تکمیل فرآیند احراز هویت به ارائۀ اطلاعاتی مانند کارت شناسایی، گذرنامه، آدرس محل سکونت و تصاویر این مدارک نیاز دارید. مدارک شناسایی لازم برای احراز هویت ممکن است در صرافیهای گوناگون متفاوت باشد. با استفاده از اطلاعات مشتریان میتوان تراکنشها را زیر نظر گرفت، معاملات مشکوک و رفتارهای مجرمانه را پیگیری کرد و تأمین مالی تروریسم جلوگیری کرد.
رمزارزها بنا به ماهیت تکنولوژی بلاکچین حالت ناشناس دارند و تراکنشها به صورت رمزنگاریشده ثبت میشوند. بنابراین دولتها مجبورند بر ورودیهای این شبکه نظارت داشته باشند؛ یعنی همان صرافیها که جریانهای مالی را جذب میکنند.
ارزهای دیجیتال میتوانند در شرایط تحریم کشورها برای انتقال آنی وجوه و با هزینهای اندک به کار روند. ونزوئلا، روسیه و ایران هم در شرایط تحریم از این ویژگی رمزارزها استفاده کردند. از طرفی دیگر، رمزارزها میتوانند بهشتی برای تروریستها و قاچاقچیها باشند. پس علیرغم منافعی که دارد، میتواند خطرناک هم باشد و از این رو لازم است ورودیهای تزریق وجوه مالی از طریق احراز هویت رصد شود.
احراز هویت تا حدی حریم خصوصی کاربران را محدود میکند، اما از طرفی دیگر هم میتواند به امنیت و اعتبار صرافی بیفزاید. استفاده از صرافیهایی که احراز هویت ندارند میتواند ریسک بیشتری برای تریدرها داشته باشد.
چرا بعضی از افراد صرافی بدون احراز هویت را ترجیح میدهند؟
هنگامی که صرافی بایننس در آگوست 2021 احراز هویت را برای کاربرانش الزامی کرد، 30 درصد از مشتریانش را از دست داد. کسانی که بایننس را ترک کردند تریدرهایی بودند که ترجیح میدادند بدون احراز هویت ترید کنند. اما چرا؟ افراد ممکن است بنا به دلایلی صرافی بدون احراز هویت را ترجیح دهند:
- پنهان کردن اطلاعات کاربری از چشم حاکمیت
- تمایل به تمرکززدایی
- عدم اعتماد به صرافیهای متمرکز برای ارائۀ اطلاعات شخصی
- طولانی بودن تکمیل فرآیند احراز هویت
- ممکن نبودن احراز هویت به خاطر تحریمها
اما داستان کاربران ایرانی برای جستجوی صرافی بدون احراز هویت کمی متفاوت است. بسیاری از صرافیهای معتبر مانند بایننس به خاطر تحریمهای بینالمللی از ارائۀ خدمات خودداری میکنند و به همین دلیل احراز هویت در آنها با IP ایران ممکن نیست. کاربران ایرانی تمایل دارند صرافیهایی پیدا کنند که نیاز به احراز هویت نداشته باشد و بتوانند معامله کنند.
در مقاله همه چیز درباره ارتباط بایننس و ایران بیشتر بخوانید.
مزایا و معایب صرافیهای بدون احراز هویت
- حفظ حریم خصوصی: با اینکه احراز هویت از میتواند از وقوع جرایم مالی جلوگیری کند، اما ممکن است تریدرها ترجیح دهند برای حفظ حریم خصوصی خود از صرافیهای بدون احراز هویت استفاده کنند و ناشناس معامله کنند.
- دسترسی آسان: احراز هویت بسته به محل سکونتتان محدودیتی برای ورود به بازار رمزارزها تلقی میشود. در کشورهایی مانند چین، مصر و مراکش معاملات کریپتو ممنوع است و ایالتهایی مانند نیویورک با ضوابطی سختگیرانه معاملات رمزارزها محدود شده است و برخی دیگر از کشورها مانند ایران، ونزوئلا و روسیه بنا به تحریمهای بینالمللی از خدمات صرافیهای بزرگ محروم شدهاند.
- امنیت پایین: صرافیهای بدون احراز هویت معمولاً تمایل دارند عملکرد محدودی داشته باشند، لذا ممکن است چشم خود را بر معیارهای امنیتی ببندند و این درست شرایطی است بر وفق مراد هکرها.
- لطمه به حیثیت صرافی: فقدان احراز هویت در یک صرافی سرمایهگذارانی که چیزهای زیادی برای از دستدادن دارند را فراری میدهد و این به نوبۀ خود به پذیرش و مقبولیت بیشتر رمزارزها لطمه وارد میکند. صرافیهای بدون احراز هویت همچنین سعی دارند تا به واسطۀ مؤسسات مالی دیگری برای خود اعتبار کسب کنند؛ که یعنی احتمالاً قرار نیست در بلندمدت داوم بیاورند.
صرافی کوکوین (KuCoin)
کوکوین یک صرافی متمرکز ارز دیجیتال است که در سنگاپور تأسیس شد. این صرافی از بیش از 768 رمزارز گوناگون پشتیبانی میکند و دارای توکنی اختصاصی با نماد KCS است. کاربران میتوانند با داشتن این توکن از تخفیف در کارمزدهای معاملاتی و همچنین کسب پاداش بهرهمند شوند.
فرآیند احراز هویت در صرافی کوکوین اختیاری است، اما لازم است برای انجام معاملات آدرس ایمیل ارائه دهید. با استفاده از صرافی کوکوین میتوانید به پروژههایی دسترسی داشته باشید که در صرافیهای بزرگی مانند بایننس و کوینبیس موجود نیست.
پس از اعلام ممنوعیت خدمترسانی به کاربران ایرانی از سوی صرافی بایننس، سیل جمعیت تریدرهای ایرانی به کوکوین سرازیر شد. زیرا هم نیازی به احراز هویت ندارد و هم اینکه از امکانات چشمگیری مانند پشتیبانی از معاملات اسپات، مارجین و فیوچرز است و داراییهای متنوعی ارائه میدهد. شما میتوانید بدون احراز هویت در این صرافی معامله کنید و تا سقف 1 BTC در روز برداشت کنید.
امکان احراز هویت ایرانیان در کوکوین در حال حاضر وجود ندارد.
صرافی بینگ ایکس (BingX)
بینگ ایکس هم صرافی متمرکز ارز دیجیتالی است که در سال 2018 تأسیس شد. BingX را میتوان در دستۀ پلتفرمهای معاملات اجتماعی تقسیمبندی کرد. این صرافی از امکانات متنوعی همچون معاملات اسپات و قراردادهای مشتقه برخوردار است که مقر اصلیاش در سنگاپور است و به بیش از 100 کشور در سراسر جهان خدمات معاملاتی ارائه میدهد.
پلتفرم بینگ ایکس از بهترین پلتفرمهای معاملاتی ارز دیجیتال در زمینۀ تخصصی معاملات فیوچرز به حساب میآید و حجم قراردادهای مشتقهاش روزانه به 3 میلیارد هم میرسد. کارمزد معاملات اسپات 0.027 درصد است و از 337 کوین و 404 بازار معاملاتی پشتیبانی میکند. جالب اینجاست که از زبان فارسی هم پشتیبانی میکند.
با توجه به امکانات و ویژگیهای چشمگیر صرافی بینگ ایکس، شاید بتوان آن را بهترین صرافی بدون احراز هویت معرفی کرد. برای استفاده از خدمات این صرافی نیازی به احراز هویت نیست و تا سقف برداشت روزانه 50 هزار دلار آزاد است. علاوه بر آن در شرایط استفاده از صرافی اشارهای دال بر ممنوعیت استفاده از کاربران ایرانی وجود ندارد و حتی میتوانید مراحل احراز هویت هم تکمیل کنید.
در حال حاضر این صرافی فیلتر نیست و میتوانید با IP ایران به پلتفرم وارد شوید.
صرافی نوبیتکس (Nobitex)
صرافی ارز دیجیتال نوبیتکس که یکی از معتبرترینهای این صنعت شناخته میشود در سال 1396 تأسیس شد و توانسته با برخورداری از حجم معاملات بالا و امنیتی مقبول انتخاب اول بسیاری از کاربران ایرانی باشد. قدمت این صرافی در کنار امکانات منحصربهفردی مانند بازار آزمایشی و نقدینگی بالا مزایای نسبی نوبیتکس به رقبا مشخص میکند.
با اینکه نوبیتکس تلاش میکند امکانات خود را به صرافیهای در سطح کلاس جهانی نزدیک سازد، اما هنوز نتوانسته، مانند سایر صرافیهای ایرانی، معاملات فیوچرز را به خدمات پلتفرمش اضافه کند. این مساله هم به موانع قانونی مربوط است و هم به حجم نقدینگی بالایی در مقیاس صرافیهای جهانی نیاز دارد.
این صرافی ایرانی به امکاناتی مانند بازار همتابههمتا، امکان سفارشگذاری، برخورداری از دو بازار ریالی و دلاری مجهز است. از نقاط منفی میتوان به تنوع پایین داراییهای رمزنگاریشده و فقدان معاملات فیوچرز اشاره کرد.
امکان معامله در نوبیتکس بدون احراز هویت اصلی ممکن است. سه سطح کاربری در این پلتفرم وجود دارد. در سطح اول لازم است ایمیل، شماره تلفن همراه، کد ملی و اطلاعات حساب بانکی ارائه شود. در این سطح امکان واریز و معاملات رمزارزی و همچنین معاملات رمزارزی به ریالی نامحدود است. واریز ریالی تا سقف 500 هزار تومان، برداشت رمزارزی تا سقفی معادل 100 میلیون تومان و برداشت ریالی هم تا سقف 20 میلیون تومان در 24 ساعت اخیر مجاز است.
پس از تأیید اطلاعات هویتی سطح اول از سوی صرافی، کاربران باید در سطح دوم کاربری تلفن ثابت، آدرس و عکس خوداظهاری همراه با دستنوشتۀ شخصی ارائه کنند. در این سطح سقف واریز روزانه به 50 میلیون تومان به ازای هر کارت افزایش مییابد. همچنین محدودیت مبادلات رمزارزی و رمزارزی به ریالی برداشته خواهد شد و سقف برداشت ریالی و رمزارزی روزانه هم در مجموع به 500 میلیون خواهد رسید.
صرافی والکس (Wallex)
والکس یک صرافی معتبر ارز دیجیتال داخلی است که در سال 1397 با گردآوری حلقهای از دانشآموختگان دانشگاه شریف کار خود را آغاز کرد و در حال حاضر حدود 600 هزار کاربرد فعال دارد. تعداد کاربران این صرافی نشان از حجم مقبول معاملات دارد و در نتیجه از قدرت نقدینگی بالا برای تغذیة سفارشات برخوردار است.
این صرافی ایرانی از معاملات همتابههمتا پشتیبانی میکند و از امکان سفارشگذاری و همچنین بات معاملهگر برخوردار است. نزدیک به 100 رمزارز در پلتفرم والکس لیست شده و کاربران همچنین میتوانند مبادلات رمزارزی داشته باشند. از نقاط منفی این پلتفرم میتوان به رقابتینبودن کارمزدها و شاید تنوع نسبتاً پایین داراییهای عرضهشده در آن اشاره کرد.
احراز هویت در والکس اجباری است. دو سطح کاربری در این صرافی موجود است و کاربران بنا به نیاز خود باید در دو مرحله احراز هویت کنند. در سطح کاربری اول لازم است اطلاعات هویتی، بانکی و شماره تلفن همراه کاربر ارائه و تأیید شود. در سطح دوم هم به ارسال عکس کارت ملی، تأیید شماره تلفن ثابت و عکس خوداظهاری نیاز است.
جمعبندی
احراز هویت در صرافیهای ارز دیجیتال به سکهای دورو میماند؛ از یک طرف حریم شخصی شما بدون آن حفظ میشود و می توانید تحریمها، محدودیتها و فرآیند بعضاً طولانی KYC را دور بزنید و در طرفی دیگر هم میتواند به اعتبار و امنیت صرافی لطمه وارد کند و مورد بهرهبرداری مجرمین مالی و تأمین مالی تروریسم قرار بگیرد.