
ولادیمیر پوتین (Vladimir Putin)، رئیسجمهور روسیه، روز سهشنبه ۱۸ مارس ۲۰۲۵ پس از گفتوگوی تلفنی با ترامپ، موافقت خود را با توقف ۳۰ روزه حملات به تأسیسات انرژی اوکراین اعلام کرد، اما پیشنهاد آتشبس کامل از سوی دونالد ترامپ را نپذیرفت.
طبق این توافق، دو طرف موظفاند برای مدت ۳۰ روز به تأسیسات انرژی یکدیگر حمله نکنند. اوکراین از این توافق حمایت کرده و آن را قدمی در جهت کاهش تنشها دانسته است، اما کارشناسان بر این باورند که پوتین با اجتناب از دادن امتیازات اساسی، در حال خریدن زمان برای پیشروی نیروهای روسی در شرق اوکراین است.
کاخ سفید اعلام کرد که مذاکرات برای دستیابی به یک صلح گستردهتر بلافاصله آغاز خواهد شد، اما مشخص نیست که اوکراین در این مذاکرات نقش خواهد داشت یا خیر.
کرملین اعلام کرد که پوتین این تصمیم را پس از گفتوگوی تلفنی با ترامپ اتخاذ کرده اما در این مکالمه نگرانی خود را از این که آتشبس موقت ممکن است به اوکراین فرصت دهد نیروهای خود را تقویت کند، مطرح کرده است.
از سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی (Volodymyr Zelenskyy)، رئیسجمهور اوکراین، اعلام کرد که کییف از توقف حملات به تأسیسات انرژی حمایت میکند و گفت:
مهم است که ما دقیقاً بدانیم روسیه چه پیشنهادی به آمریکا داده یا چه پیشنهادی از آمریکا دریافت کرده است.
طبق اعلام کاخ سفید، مذاکرات در مورد آتشبس دریایی در دریای سیاه و صلح کامل، بهزودی در خاورمیانه آغاز خواهد شد. اما برخی تحلیلگران این توافق محدود را صرفاً یک گام کوچک دانسته و از عدم پیشرفت واقعی در روند صلح انتقاد کردهاند.
این توافق در حالی صورت گرفته که نیروهای روسی در شرق اوکراین پیشروی کرده و حملات خود را از منطقه کورسک (Kursk) افزایش دادهاند. برخی کارشناسان معتقدند که این توافق میتواند به نفع روسیه باشد، زیرا کییف دیگر نمیتواند تأسیسات انرژی روسیه را هدف قرار دهد.
ترامپ پس از گفتوگو با پوتین اعلام کرد که دو طرف در تلاش هستند تا به یک توافق صلح پایدار برسند. او گفت:
ما درباره بسیاری از عناصر یک توافق صلح صحبت کردیم، از جمله اینکه هزاران سرباز کشته میشوند و هر دو طرف مایل به پایان دادن به این جنگ هستند.
با این حال، برخی از متحدان اروپایی آمریکا از این توافق محدود ابراز نگرانی کردهاند و خواستار تضمینهای بیشتر برای اوکراین شدهاند. در همین حال، مقامات اروپایی تأکید کردهاند که اوکراین باید در هرگونه مذاکرات صلح حضور داشته باشد و هیچ تصمیمی نباید بدون مشارکت کییف اتخاذ شود.