ایران در حال حاضر بیشترین میزان نفت خام را در تقریباً پنج سال گذشته صادر میکند و ظهور مجدد خود را در صحنه ژئوپلیتیک تقویت کرده است.
به گفته تعدادی از تحلیلگران از جمله Kpler Ltd، SVB Energy International، FGE و آژانس بین المللی انرژی، صادرات به بالاترین سطح از زمان اعمال مجدد تحریمهای آمریکا در سال 2018، رسیده است و اکثریت حجم صادرات به سمت چین سرازیر میشود، زیرا بزرگترین واردکننده جهان بشکههای نفت را از هم پیمان خود یعنی جمهوری اسلامی دریافت میکند.
افزایش فروش ملموسترین علامتی است که نشان میدهد این کشور در حال تثبیت مجدد خود است و شروع به ترمیم روابط با رقبای منطقهای، تقویت روابط با قدرت پیشرو آسیا و حتی آغاز تعامل دیپلماتیک آزمایشی با واشنگتن کرده است.
با این حال، عرضه اضافی باعث کاهش اعتماد به بازار نفت شده است که به دلیل رشد اقتصادی متزلزل و محمولههای ارزان روسیه تضعیف شده است و تلاشهای شرکای ایران در ائتلاف اوپک پلاس برای پایین آوردن قیمت نفت خام را بیاثر کرده است.
به گفته شرکت کپلر، با وجود اینکه تحریمهای آمریکا همچنان پابرجاست، محمولههای نفت خام از پاییز گذشته دو برابر شده و در ماه می به ۱.۶ میلیون بشکه در روز رسیده است. طبق برآورد آژانس بین المللی انرژی، تولید به 2.9 میلیون بشکه در روز رسیده است که بالاترین میزان از اواخر سال 2018 است. مشاوران شرکتهای فوق معتقدند که تولید حتی بالاتر خواهد رفت و شاید از 3 میلیون بشکه در روز فراتر رود.
با این حال، محمولههای اضافی، که به جریانهای دو عضو دیگر اوپک پلاس تحت تحریمها، یعنی روسیه و ونزوئلا، در حال انجام است به بازارهای جهانی نفت ضربه میزند. قیمتها امسال 12 درصد کاهش یافته و به نزدیک به 75 دلار در هر بشکه رسیده است، که باعث کاهش قیمتها توسط پیشبینیکنندگانی مانند گلدمن ساکس و جی پی مورگان شده است.