مقالات فارکس

شاخص ISM چیست؟ آشنایی با یکی مهم ترین شاخص‌های مؤثر بر نرخ ارز

مقالات فارکس

مطالعه در 6 دقیقه

شاخص‌های اقتصادی برای افرادی که در زمینه‌های مالی و اقتصادی فعالیت دارند ابزاری مهم تلقی می‌شوند. از این شاخص‌ها اغلب به عنوان معیاری برای سنجش وضعیت کلی اقتصاد در مقیاس کلان استفاده می‌شود. تحلیل گران اقتصادی با بررسی داده‌های ارائه شده در این شاخص‌ها وضعیت پیشرفت و یا پسرفت صنعتی کشورها را تعیین می‌کنند. یکی از مهم‌ترین این شاخص‌ها ISM است که داده‌های ارزنده‌ای را در اختیار معامله گران بازارهای مالی و تحلیل گران اقتصادی قرار می‌دهد. در ادامه این مطلب سعی خواهیم داشت به سؤال شاخص ISM چیست؟ پاسخ دهیم و جنبه‌های مختلف آن را بررسی کنیم پس تا انتها با ما همراه باشید.

منظور از ISM چیست؟

شاخص ISM که شکل کوتاه شده عبارت (Institute For Supply Management) است، یکی از شاخص‌های اصلی اقتصادی به شمار می‌رود. این شاخص همچنین با نام (PMI (purchasing managers’ index نیز در بین افراد متخصص این حوزه شناخته شده است.

ISM شاخصی ماهیانه از اقتصاد کشور آمریکا است که بر اساس نظرسنجی مدیران خرید شرکت‌های تولیدی تهیه می‌شود. ISM به عنوان یکی از کلیدی‌ترین شاخص‌های اقتصادی آمریکا در نظر گرفته می‌شود. این شاخص در قالب گزارشی مالی به صورت ماهیانه توسط موسسه مدیریت عرضه ارائه می‌شود. در این گزارش هر گونه تغییر در سطح تولید و تقاضا به ثبت می‌رسد و بر تصمیمات معامله گران بازارهای مالی تأثیر دارد. علاوه بر شاخص ISM در بخش تولید این شاخص برای بخش غیر تولیدی (non-manufacturing ISM) نیز منتشر می‌شود. بنا به سابقه کمتر انتشار این گزارش نسبت به بخش تولیدی آن از ارزش و اعتبار پایین‌تری برخوردار است.

2 9

تاریخچه شاخص ISM

موسسه مدیریت عرضه فعالیت خود را از سال 1915 میلادی تحت عنوان (National Association of Purchasing Agents) شروع کرد و به همان منوال تا سال 2002 فعالیت خود را ادامه داد. در همان سال این موسسه به طور رسمی اسم خود را به (ISM) تغییر داد. ISM اولین سازمان حرفه‌ای در زمینه مدیریت عرضه ایالات متحده است.

اولین شاخص PMI بخش تولید در سال 1948 توسط همین موسسه ارائه شد. سال‌ها بعد در 1998 این گزارش برای بخش غیر تولیدی نیز منتشر شد. طبق بررسی‌های انجام‌شده تا سال ۲۰۲۱ این سازمان بیش از 50 هزار عضو در 100 کشور مختلف را در زیرمجموعه‌های خود دارد.

زمان انتشار گزارش شاخص ISM و تحلیل آن

مدیران خرید در شرکت‌ها به ۱۵ سؤال در مورد وضعیت سفارش‌های جدید، تولید، اشتغال، تحویل تأمین‌کنندگان و موجودی کالا پاسخ می‌دهند. این پاسخ‌ها معمولاً به صورت “افزایش”، “کاهش” یا “بدون تغییر” جمع‌آوری می‌شوند. این گزارش هر ماه در اولین روز کاری منتشر می‌شود به همین دلیل یکی از اولین شاخص‌های اقتصادی است که افراد در هر ماه به آن دسترسی دارند.

عدد 50 در شاخص ISM به نوعی مرزی تعیین کننده در وضعیت اقتصادی شناخته می‌شود. به طوری که اگر عدد به دست آمده کمتر از 50 باشد تحلیل گران وضعیت اقتصاد را رکودی و رو به کساد می‌دانند. برعکس اگر حاصل این فرمول عددی بالاتر از 50 باشد نشان دهنده رشد اقتصاد در ماه گذشته است. همچنین در شرایطی اگر رقم به دست آمده خود عدد 50 باشد نشان دهنده عدم تغییر شرایط اقتصادی است که می‌تواند بر تصمیم گیری افراد بسیار مؤثر باشد.

محاسبه شاخص ISM

شاخص ISM (شاخص مدیران خرید مؤسسه مدیریت عرضه) بر اساس نظرسنجی از مدیران خرید در شرکت‌های مختلف تهیه می‌شود و شامل چندین مؤلفه کلیدی است که هر کدام وزنی در محاسبه نهایی دارند. سؤالات نظر سنجی مربوط به این شاخص مواردی مانند موجودی انبار، وضعیت استخدام، سرعت تحویل تأمین ‌کننده، میزان تولید و سفارش‌های جدید را در بر می‌گیرد. مؤلفه‌های این شاخص به صورت درصدی تعیین و در فرمول محاسبه آن جایگذاری می‌شوند. شما برای رسیدن به این شاخص لازم است درصد افزایش (Up)، کاهش (Down) و یا درصد عدم تغییر (Same) موارد ذکر شده را بدانید و سپس در فرمول زیر جایگذاری کنید:

ISM = (Up/Down %) + 1/2 (Same%)

نقش شاخص ISM در معاملات بازار فارکس

اساس معاملات در بازارهای مالی به خصوص فارکس پیش بینی روند قیمت در آینده است. معامله گران فارکس با وجود ابزارهای متنوع و روش‌های تحلیلی پیچیده باز هم در برخی موارد نمی‌توانند به طرز صحیح این پیش بینی را انجام دهند. به همین دلیل است که فعالیت در این حوزه ریسک و استرس زیادی را متوجه تریدرها می‌کند.

هر داده و اطلاعاتی در زمینه اقتصادی می‌تواند به روند تصمیم گیری معاملاتی این افراد کمک کند. اقتصاد آمریکا جزو اقتصادهای کلان و برتر جهان است که به طور کلی بر مارکت تأثیر بسیاری دارد.

حال داده‌های شاخص ISM می‌تواند رشد اقتصادی آمریکا را برای معامله گران بازگو کند. در صورت رشد مثبت اقتصادی معامله گران می‌توانند از آن به عنوان سیگنالی مثبت برای معاملات خود در بازار استفاده کنند. پیش بینی وضعیت تغییر قیمت در دارایی‌های قابل معامله فارکس با استفاده از این شاخص ممکن می‌شود.

3 7

همچنین انتشار گزارش شاخص ISM معمولاً واکنش‌های سریع و شدیدی در بازار فارکس به‌ همراه دارد. معامله‌ گران می‌توانند بر اساس نتایج این شاخص، معاملات خود را تنظیم‌ کنند. اگر نتیجه ماهانه شاخص بهتر از حد انتظارات باشد، معمولاً باعث تقویت دلار آمریکا می‌شود.

به علاوه چون ایالات متحده یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای جهانی است، وضعیت آن می‌تواند بر عملکرد سایر بازارهای جهانی نیز تأثیر بگذارد. شاخص ISM می‌تواند به معامله‌ گران فارکس در پیش‌ بینی تغییرات اقتصادی دیگر کشورها و نحوه واکنش قیمتی ارز های با ارزش غیر دلار کمک کند.

نتیجه گیری

شاخص ISM یک ابزار کلیدی برای تحلیل‌ گران اقتصادی و سرمایه‌ گذاران است که با ترکیب چندین مؤلفه، دیدی جامع از وضعیت اقتصادی ارائه می‌دهد. تحلیل دقیق شاخص ISM می‌تواند به تصمیم‌ گیری‌ های بهتر و آگاهانه‌ در زمینه‌های مختلف اقتصادی و مالی کمک کند. اگر شما نیز می‌خواهید به طور جدی‌تر پوزیشن‌های معاملاتی خود را بررسی کنید می‌توانید از تحلیل این شاخص بهره بگیرید.

سؤالات متداول

دلیل اهمیت شاخص ISM برای فعالین بازار فارکس چیست؟

شاخص ISM به دلیل تأثیر مستقیم آن بر نرخ بهره و ارزش دلار آمریکا، برای معامله‌ گران فارکس از اهمیت بسیاری برخوردار است.

آیا گزارش شاخص ISM تنها برای بخش تولیدی منتشر می‌شود؟

خیر از سال 1998 به بعد این گزارش در بخش غیر تولیدی نیز مورد توجه قرار گرفته و تا به امروز نیز انتشار آن ادامه داشته است.

زمان دقیق انتشار داده‌های ISM به وقت ایران چه ساعتی است؟

اولین روز کاری هر ماه در ساعت 10:30 (به وقت نیویورک) که معادل ساعت 18 در ایران است این گزارش منتشر می‌شود.

نویسنده تخصصی بازارهای مالی؛ با شور و شوقی ناب درجست و جوی دانشی بی پایان

مقالات بیشتر از این نویسنده

بروکر های پیشنهادی

صرافی های پیشنهادی

مطالب مشابه مجله خبری

موارد بیشتر مشاهده همه

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید(0نظر)

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید