مثل همه فعالیتهایی که به کار زیادی نیاز دارند، معامله هم فشار و استرس زیادی به همراه دارد. این فشار و استرس باعث بروز اضطراب معاملاتی خواهد شد.
در اینجا به بعضی ریشههای رایج اضطراب در معاملات و نحوه از بین بردن آنها میپردازیم.
انتظارات غیر واقعی و بروز اضطراب معاملاتی
بیشتر تریدرهای تازهوارد طعمه این تصور میشوند که یک تریدر حرفهای در پنتهاوس زندگی میکند، یک ماشین اسپورت دارد، و سفرهای گران میرود.
واقعیت این است که فقط در صورتی میتوانید یک شبیه ره صد ساله را بروید که مثل گرگ وال استریت از راههای غیرقانونی بخواهید به ثروت برسید، در غیر این صورت باید سالها یا حتی دههها کار و فعالیت داشته باشید تا یک تریدر بزرگ شوید.
آمار ناامیدکننده اما واقعی این است که ۹۰ درصد معاملهگران شکست میخورند و تنها ۱۰ درصد از تریدرها موفق میشوند.
البته مفهوم «موفقیت» نسبی است و یک تریدر واقعبین ممکن است به همین راضی باشد که بازدهی ثابتی در بلندمدت داشته باشد.
نکته مهم این است که اگر انتظارات غیرواقعبینانه داشته باشید، مثلا انتظار داشته باشید در کمتر از یک سال مثل آسیاییهای خرپول (یک فیلم به کارگردانی کوین کوان) پولدار شوید، فقط به ناامیدی شما منجر میشود.
اما اگر اهداف معاملاتی معقول تعیین کنید، و زمان، تلاش، آموزش و سرمایهتان را در نظر بگیرید به چشمانداز واقعبینانهتری میرسید و ناامیدی کمتر به سراغتان میآید و کمتر دچار اضطراب معاملاتی میشوید.
خودتان را با معاملهگران دیگر مقایسه نکنید و با توجه به سرمایه و محدودیتهایتان روی ایجاد «پلن معاملاتی» خودتان تمرکز کنید نه تقلید از دیگران تا کمتر دچار اضطراب معاملاتی شوید.
عدم خود کنترلی
بیشتر اوقات معاملهگران میتوانند برای اینکه به یک استراتژی قوی دست پیدا کنند، تحقیقات زیادی انجام دهند، چند بار تست کنند و معاملات آزمایشی انجام دهند. اما پایندی به استراتژی است که اغلب معاملهگران نمیتوانند داشته باشند و این خود باعث بروز اضطراب معاملاتی میگردد.
زمانی که بازار حرکتهای بزرگ انجام میدهد وسوسه زیادی ایجاد میشود که قوانین و استراتژی را کنار بگذاری.
اما این نوع طرز تفکر میتواند راهی باز کند به سمت تکانشگری و معاملات بیش از حد یا اورتریدینگ. تسلیم سندرم فومو شدن ممکن است معاملهگر را گرفتار چرخه انجام معاملات برنامهریزی نشده، کاهش سرمایه و ناامیدی کند.
بعضی از روانشناسان معاملاتی پیشنهاد میکنند که خودتان را وادار کنید که در روز فقط یک معامله خوب انجام دهید. در این صورت مجبور میشوید همه ستاپهای بالقوه را مرور کنید، و بهترین موقعیت ممکن را انتخاب کنید، این کار باعث میشود شما خودکنترلی بیشتری داشته باشید.
عدم اعتماد به نفس
از طرف دیگر، عدم اعتماد به نفس هم میتواند ریشه اضطراب معاملاتی و استرس خیلی از تریدرها باشد.
اگر کاملا از توصیههای چند مربی معاملاتی پیروی میکنید، اگر سعی میکنید همه ستاپهای افراد در یک گروه معاملاتی را کپی کنید، شاید بد نیست دست نگه دارید و ببینید آیا واقعا بر اساس فکر و نظر خودتان عمل میکنید یا نه.
معاملهگران موفق کسانی هستند که میتوانند به توانایی خودشان در رصد بازار و انجام معاملات اعتماد کنند.
اگر بخواهید همیشه پیرو دیگران باشید، وقتی آن سیگنالهای معاملاتی که همیشه به آنها تکیه میکنید، نباشد، چه طور میخواهید متوجه شوید کدام معاملات را انتخاب کنید؟
این اشکالی ندارد که با یک مربی کار کنید که اصول را به شما یاد دهد یا هنگام معاملات شما را راهنمایی کند، اما به مرور زمان باید بتوانید مهارتهای خودتان را ارتقا دهید و بازار را بفهمید.
خیلی از معاملهگران در پایان روز استرس و فشار زیادی را تحمل میکنند، اما مهم این است که خودآگاهی داشته باشید و علت این استرسها را شناسایی کنید و برای رفع آنها اقدامات لازم را انجام دهید.
کرید شیهی-کلی (روانشناس) میگوید خیلی مهم است که تشخیص دهید منشأ اضطرابتان فشار و احساسات ناشی از معاملات است یا ناشی از مشکلی اساسی در رابطه با سلامت روان که ممکن است به کمک یک متخصص نیاز داشته باشید.
با همه این اوصاف، فراموش نکنید که سلامت روانتان مهم است و نیاز است چند وقت یک بار سلامت روانتان را بررسی کنید تا بتوانید هر از چند گاهی یک نفس راحت بکشید و کمتر دچار اضطراب معاملاتی شوید!
پیشنهاد میکنیم دیگر مقالات روانشناسی معاملاتی را از صفحه مجله فارکس ایران بروکر مطالعه کنید.