معرفی رمزارزها

بلاکچین و ارز دیجیتال استلار (Stellar) چیست؟ آینده رمز ارز XLM

معرفی رمزارزها

مطالعه در 10 دقیقه

بلاکچین استلار یکی از صدها شبکه‌ای است که کار ذخیره و انتقال رمزارزها را انجام می‌دهد. وقتی بیت کوین طی ده سال گذشته همه تیترهای جنجالی را به خود اختصاص داده بود، بسیاری از پلتفرم‌ها و ارزهای دیجیتال هم توانستند به سودها و کاربران زیادی دست پیدا کنند. بلاکچین و ارز دیجیتال استلار هم یکی از آنها بود.

در اوایل سال ۲۰۲۱، ارزش ارز دیجیتال استلار با نماد XLM به بیش از پنج برابر رسید و از ۰.۱۳ دلار تا ۰.۷۳ دلار افزایش پیدا کرد اما در سال بعد ریزش شدیدی را تجربه کرده و طبق داده‌های سایت CoinMarketCap، در اوایل سال ۲۰۲۳ هر توکن XLM با قیمت ۰.۰۸ دلار خرید و فروش شد.

آشنایی با ماهیت بلاکچین استلار

کاربرد اولیه و ابتدایی بلاکچین استلار مشابه با اکثر فناوری‌های پرداخت غیرمتمرکز است. این بلاکچین در واقع شبکه‌ای از سرورهای غیرمتمرکز با یک دفترکل توزیع‌شده است که هر ۲ تا ۵ ثانیه برای تمام نودها به‌روز‌رسانی می‌شود. مهم‌ترین عامل تمایز بلاکچین و ارز دیجیتال استلار با بیت کوین در پروتکل اجماع آن است.

تفاوت بیت کوین و استلار

پروتکل اجماع در استلار برای تایید تراکنش‌ها به کل شبکه ماینرها وابسته نیست بلکه از الگوریتم توافق فدرال بیزانس (FBA) استفاده می‌کند که امکان پردازش سریع‌تر تراکنش‌ها را فراهم می‌کند. این سرعت به دلیل استفاده الگوریتم از تنها یک بخش از شبکه برای تایید و اعتبارسنجی تراکنش است.

هر نود در شبکه استلار از مجموعه دیگری از نودهای قابل اعتماد استفاده می‌کند. وقتی تراکنش توسط تمام نودهای موجود در این مجموعه تایید شد، این تراکنش «تایید شده» در نظر گرفته می‌شود. این فرآیند کوتاه باعث شده که شبکه استلار به شدت سریع باشد و در هر ثانیه ۱۰۰۰ عملیات را در شبکه پردازش کند. فقط چند لحظه به این اعداد فکر کنید. پردازش ۱۰۰۰ تراکنش در یک ثانیه!

بلاکچین و ارز دیجیتال استلار چطور کار می کند؟

روند رایج و فعلی برای نقل و انتقالات برون مرزی پول بسیار پیچیده است. این روش که فرآیند نوسترو-وسترو (Nostro-Vestro) نامیده می‌شود (نوسترو حسابی است که یک بانک نزد بانک دیگر دارد و اگر آن بانک در کشور خارجی باشد، ارز رایج آن کشور به عنوان ارز حساب نوسترو استفاده می‌شود. وسترو به حساب سایر بانک‌ها نزد بانک ما گفته می‌شود)، با ارز فیات انجام شده و بسیار طولانی است. در این فرآیند باید پول‌ها به یکدیگر تبدیل شده و حساب‌ها مغایرت‌گیری شوند.

بلاک چین استلار امکان اعتبارسنجی همزمان را برای تایید تراکنش فراهم کرده و با حذف و کوتاه کردن تاخیرها و پیچیدگی‌های موجود، به روند نقل و انتقالات سرعت می‌بخشد. از ارز دیجیتال استلار که با نام لومنز (Lumens) هم شناخته می‌شود می‌توان برای ایجاد نقدشوندگی و تسهیل این فرآیند استفاده کرد.

استلار لومنز

بر اساس برخی از گزارش‌ها، بانک‌های سنتی هم در آینده از رمزارزهای اختصاصی خود برای تسهیل این انتقالات مالی استفاده خواهند کرد. به گفته دیوید مازیرز، استاد دانشگاه استنفورد و سازنده SCP:

پروتکل نقل و انتقالات در استلار نیاز به امکانات محاسباتی و مالی اندکی دارد. این ویژگی باعث می‌شود حتی سازمان‌هایی با حداقل امکانات IT مثل نهادهای غیرانتفاعی هم بتوانند از این شبکه استفاده کنند.

تاریخچه بلاک چین استلار

استلار در سال ۲۰۱۴ توسط جِد مک کالب (Jed McCaleb) که یکی از موسسان شرکت ارز دیجیتال ریپل (Ripple) و صرافی Mt. Gox است، رونمایی شد. مک کالب پس از ترک ریپل به دلیل اختلافات با بقیه بنیان‌گذاران شرکت، به همراه همسر خود جویس کیم (Joyce Kim) پروتکل استلار را به عنوان یک فورک از کدبیس ریپل راه‌اندازی کرد. شرکت پرداخت‌های آنلاین Stripe در روند جذب سرمایه اولیه، ۳ میلیون دلار در این پروژه سرمایه‌گذاری کرد.

در اکتبر ۲۰۱۷ پس از انتشار خبر شراکت استلار با IBM، این ارز و شبکه در مرکز توجه‌ها قرار گرفت. پیش‌بینی می‌شود که این شراکت باعث ایجاد چندین کریدور انتقال ارز بین کشورهای اقیانوس آرام جنوبی شود.

پروژه استلار هدف خود را پردازش بیش از ۶۰ درصد از تمام پرداخت‌های برون مرزی در منطقه کشورهای اقیانوس آرام جنوبی که شامل کشورهایی مانند استرالیا، فیجی و تونگا است، اعلام کرد.

با ایجاد این شرایط، برقراری ارتباطات مالی بین کسب و کارهای کوچک، موسسات غیرانتفاعی و بانک‌های محلی در این منطقه جهت تسریع تراکنش‌های تجاری، امکان‌پذیر می‌شود. برای مثال یک کشاورز در کشور ساموآ می‌تواند با خریداری در اندونزی ارتباط برقرار کرده و تراکنش انجام دهد.

در سال ۲۰۱۶ شرکت Deloitte یکی از شرکت‌های برجسته مشاوره در زمینه تکنولوژی هم اعلام کرد که شراکت خود را با استلار برای ایجاد یک اپلیکیشن پرداخت‌یار، آغاز کرده است. همچنین در کنفرانسی در سال ۲۰۱۷، مک کالب تایید کرد که ۳۰ بانک برای استفاده از بلاکچین استلار جهت انجام پرداخت‌های بین‌المللی، قرارداد همکاری امضا کرده‌اند.

نگرانی‌ها پیرامون بلاکچین استلار و توکن سوزی XLM

پس از رونمایی و آغاز به کار بلاکچین استلار، بسیاری از سرمایه‌گذاران در مورد تعداد بالای توکن‌ لومنز که توسط بنیاد توسعه استلار (SDF) کنترل می‌شود، هشدار دادند. سازندگان ارز دیجیتال استلار به جای این که اجازه دهند نودهای موجود در شبکه ارزهای جدید را استخراج کنند، همان ابتدا ۱۰۰ میلیارد توکن لومنز ایجاد کردند. بخش بزرگی از این توکن‌ها به بنیاد توسعه استلار اختصاص داشت.

گرچه این منابع ظاهرا با هدف تامین بودجه توسعه و پذیرش عمومی این بلاکچین اختصاص پیدا کرده است اما برخی از سرمایه‌گذاران نگران هستند که ممکن است این تعداد از ارزهای دیجیتال استلار در بازار به فروش برسند و این روند به بی‌ارزش شدن دارایی سرمایه‌گذاران بالقوه، منجر شود. بنیاد توسعه استلار در سال ۲۰۱۹ به منظور رفع این نگرانی‌ها، به صورت هدفمند ۵۵ میلیارد توکن لومنز را از بین برد.

نگرانی دیگری که وجود دارد این است که شبکه استلار متکی به تعداد کمی از نودها است که بسیاری از همین نودها هم توسط بنیاد توسعه استلار کنترل می‌شوند. در سال ۲۰۱۹ دو تا از این نودها به طور غیرمنتظره‌ای از کار افتادند و این باعث شد که بلاکچین استلار به مدت بیش از یک ساعت، متوقف شود.

مقایسه استلار و ریپل

استلار یک فناوری پرداخت اوپن سورس است که شباهت‌های متعددی با بلاکچین ریپل و ارز دیجتال آن XRP دارد. استلار هم مانند ریپل یک تکنولوژی پرداخت است که هدف آن برقراری ارتباط بین موسسات مالی مختلف و کاهش هزینه و زمان مورد نیاز برای نقل و انتقالات برون مرزی است.

تفاوت استلار و ریپل

هر دو شبکه استلار و ریپل از پروتکل‌های مشابه استفاده می‌کنند و از یک پایگاه کد نشات گرفته‌‌اند. در هر دو پروتکل هیچ فرآیند استخراج یا الگوریتم اثبات کاری وجود ندارد و همه توکن‌ها همزمان با ایجاد بلاکچین، ساخته شده‌اند. بخش بیشتری از توکن‌های XRP توسط شرکت انتفاعی Ripple کنترل می‌شود، در حالی که اکثر توکن‌های لومنز در اختیار بنیاد غیرانتفاعی توسعه استلار قرار دارد. ریپل یک سیستم بسته و استلار اوپن سورس است.

ریپل و استلار مشتریان متفاوتی دارند. ریپل با موسسات بانکی و کنسرسیوم‌های باسابقه و استقراریافته کار می‌کند تا کارایی فرآیند انتقالات برون مرزی آنها را ارتقا ببخشد. در مقابل، تمرکز استلار روی بازارهای در حال توسعه است و کاربردهای مختلفی برای فناوری خود ارائه می‌دهد که شامل حواله پول و توزیع وام بانکی است.

ارز دیجیتال استلار چیست؟

ارز دیجیتال استلار، توکن XLM یا استلار لومنز در واقع ارز اختصاصی بلاکچین استلار است و از آن برای پرداخت هزینه تراکنش‌ها در شبکه استفاده می‌شود. البته لومنز تنها رمزارز موجود در بلاکچین استلار نیست که می‌توان از آن برای انتقال توکن‌هایی که نماینده هر چیزی شامل کالا تا ارزهای فیات هستند، استفاده کرد.

قیمت استلار و پیش بینی قیمت ارز XLM

این ارز دیجیتال در سال 2014 و با قیمت 0.003 دلار عرضه شد. در حال حاضر قیمت این رمز ارز 0.106 دلار است. در ابتدای سال 2023 قیمت ارز دیجیتال استلار کاهش پیدا کرد اما پس از آن به طور کلی بهبود یافته است. بیشتر کارشناسان معتقدند که تا پایان سال شاهد رشد قیمت در این ارز دیجیتال خواهیم بود.

برای مشاهده قیمت ارز دیجیتال XLM به دلار و تومان می‌توانید وارد بخش قیمت ارز دیجیتال استلار در ایران بروکر شوید و نمودار تحلیل استلار و اطلاعات مرتبط با قیمت را به صورت لحظه‌ای مشاهده کنید.

نحوه بررسی تراکنش در بلاکچین استلار

می‌توانید تراکنش‌های انجام شده در استلار را در کاوشگرهای بلاکچین که روی استلار متمرکز هستند، بررسی کنید. این کاوشگرها ابزارهای آنلاینی هستند که به کاربران امکان مشاهده تراکنش‌ها، بلاک‌ها و موجودی حساب را می‌دهند. برخی از محبوب‌ترین کاوشگرهای استلار شامل Stellarchain.io، Blockchair.com و StellarExpert هستند.

نحوه بررسی تراکنش در بلاکچین استلار

به طور خلاصه، نحوه کار بلاکچین استلار به این صورت است که از یک الگوریتم اجماع اثبات تفاهم برای اطمینان از هماهنگی بین نودهای مختلف شبکه استفاده می‌کند. این نودها هر ۵ ثانیه یک بار تراکنش‌ها را به یکدیگر مخابره می‌کنند تا مطمئن شوند که همه نودها نسخه یکسانی از دفترکل استلار را دارند.

سخن پایانی – استلار در آینده

بلاکچین و ارز دیجیتال استلار یکی از هزاران رقیب برای بیت کوین و اتریوم محسوب می‌شود. کاربران از استلار به دلیل سرعت بالا، هزینه تراکنش پایین و نیاز به محاسبات و انرژی کم، استفاده می‌کنند. گرچه این ارز گاهی از رشد انفجاری قیمت برخوردار شده اما اخیرا ارزش توکن لومنز مطابق با سایر ارزها سقوط کرده است.

۱. تفاوت بلاکچین استلار با بقیه بلاکچین‌ها چیست؟

تمرکز بلاکچین استلار بر تسهیل پرداخت‌ها و تبادل دارایی‌های بین‌المللی است و همچنین از یک پروتکل اجماع متفاوت به نام «پروتکل اجماع استلار (SCP)» استفاده می‌کند.

۲. امنیت بلاکچین استلار چقدر است؟

به دلیل پروتکل اجماع SCP که لازمه آن اطمینان از موافق بودن تمام نودهای مجموعه با معتبر بودن تراکنش‌ها است، بلاکچین استلار از امنیت بالایی برخوردار است.

۳. کاربرد ارز دیجیتال استلار چیست؟

ارز دیجیتال استلار یا توکن لومنز برای پرداخت هزینه تراکنش‌ها در شبکه و همچنین تبادل با سایر ارزهای دیجیتال و ارزهای فیات در صرافی‌های مختلف به کار می‌رود

۴. شرکای مهم استلار چه موسساتی هستند؟

بلاکچین استلار برای تسهیل فرآیندهای مربوط به پرداخت‌های بین‌المللی و گسترش برخورداری از امکانات مالی، با شرکت‌ها و سازمان‌های مختلفی شراکت کرده است که برخی از آنها شامل IBM، Deloitte و KlickEx هستند.

5. علت کاهش قیمت استلار چیست؟

با روند نزولی بازار ارز دیجیتال، رمز ارز استلار نیز شروع به ریزش کرد که امری طبیعی در بازار ارزهای دیجیتال محسوب می‌شود.

دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید

امتیاز شما:

از 5

( )

امتیازی ثبت نشده

نظر خود را بنویسید