شاپرک اصلیترین شبکه الکترونیکی پرداخت در ایران است که به عنوان واسط میان بانک مرکزی، شبکههای بانکی و شرکتهای ارائه دهندهی خدمات فعالیت میکند و تمامی وبسایتهای ایرانی که نیازمند اتصال به یک درگاه پرداخت هستند از این پلتفرم استفاده میکنند.
این سامانه در 19/آبان/1401 طی انتشار یک اعلامیه به تمامی صاحبان کسب و کار اعلام کرد که اخذ نماد اعتبار الکترونیکی(اینماد) جهت جلوگیری و مقابله با فروش کالاهای قاچاق را الزامی است. درصورتی که صاحبان کسب و کار نتوانند تا تاریخ ۲۴ آبان ماه ۱۴۰۱ اینماد را دریافت کنند و یا هویت آنها با مالک نماد متفاوت باشد، درگاه پرداخت وبسایت آنها طی ۶ هفته آینده غیرفعال خواهند شد.
براساس این اطلاعیه تمامی درگاههای پرداخت تا امروز 24 آبان فرصت داشتند تا اینماد را برای کسب و کار خود دریافت کنند، در غیر اینصورت درگاه وبسایتهایی که برای دریافت اینماد اقدامی نکردهاند درطی ۶ هفته غیرفعال خواهد شد!
در حال حاضر به دلیل عدم وجود قوانین و ساختار شفاف هیچ کدام از صرافیهای ارزدیجیتال موفق به دریافت اینماد نشدهاند.
از سویی دیگر، کسب و کارهایی که پیش از این اتفاق، درگاه پرداخت را بدون داشتن نماد اعتماد الکترونیکی دریافت کردهاند را ملزم کرد تا طی مدت سه ماه برای دریافت اینماد اقدام کنند و پس از پایان این مهلت، درصورت عدم دریافت اینماد خدمات پرداخت برای آنها نیز غیرفعال خواهد شد.
رئیس روابط عمومی وزارت ارتباطات در واکنش به این اقدام در توییتر گفت:
وزارت ارتباطات طی نامهای از شاپرک خواست، عدم ارائه خدمات به کسب و کارهای فاقد اینماد را تا زمان تعیین تکلیف در کارگروه اقتصاد دیجیتال متوقف کند.
محمد احسان خرامید در این توییت، عدم حضور کسب و کارها در پلتفرمهای داخلی را مشکلات دریافت اینماد برای صاحبان کسب و کار دانست.
عدم ارائه خدمات به کسب و کارهای بدون اینماد درحالی رقم میخورد که هنوز زیرساختهای لازم جهت صدور نماد تجارت الکترونیکی برای برخی از کسب و کارها درحوزه اقتصادی و مالی مانند صرافیهای ارزدیجیتال ایجاد نشده است!
رئیس هیئت مدیره انجمن فینتک درمود عواقب این اقدام گفت:
در این شرایط کسبوکارهایی که از قبل ایجاد شدهاند و اینماد ندارند یا نمیتوانند اینماد بگیرند، باید بسته شوند. احتمالاً بیش از ۸۰ هزار ترمینال که مربوط به ۲۰ تا ۳۰ هزار کسبوکار است، در این بازه زمانی ۶ هفتهای بسته خواهند شد.